YOUCA Action Day: twee studenten aan de slag bij Testo voor goed doel

15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren engageren zich voor jongerenprojecten met KIYO en Broederlijk Delen wereldwijd

Ternat, 18 oktober 2024 - Gisteren vond de zestiende editie van de YOUCA Action Day plaats, vroeger bekend als de Zuiddag. Daarbij engageren jongeren van het vierde tot het zevende middelbaar zich om een dag voor een bedrijf, organisatie, overheid of particulier te werken en hun loon - 60 euro - weg te schenken aan een goed doel. Twee jongeren gingen zo aan de slag bij Testo, de specialist in innovatieve meetapparatuur, ten voordele van projecten overal ter wereld die zich onder het motto #QuartierTransformé inzetten voor het recht op een schone, gezonde en duurzame buurt.

YOUCA - kort voor YOUth for Change and Action - is een organisatie voor en door jongeren die hen stimuleert om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Dat gebeurt onder meer door hen bewust te maken van belangrijke maatschappelijke uitdagingen, hen de kans te geven zich te ontplooien en hen te ondersteunen in hun engagement. Een nobel initiatief dus, waar Testo graag mee zijn schouders onder zet.

Een veilige, gezonde omgeving voor iedereen

Bij Testo zorgen we met onze meetapparatuur dagelijks voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving, iets dat we hier bij ons bijna als een vanzelfsprekendheid beschouwen. Jammer genoeg is dat lang niet overal ter wereld zo, en zijn er heel wat jongeren die dagelijks in onveilige of ongezonde omstandigheden opgroeien. Door aan deze actie mee te doen en enkele plaatsen voor studenten open te stellen, willen we ons steentje bijdragen om daar verbetering in te brengen”, vertelt Jeroen Van Der Kelen, CEO van Testo België. 

Die plaatsen werden ingevuld door Ella Van der Heyden van het Sint-Guido-instituut in Anderlecht en Mats Schouppe van de DvM-humaniora in Aalst, die een dagje kwamen meedraaien als socialemedia-assistent en technisch medewerker respectievelijk. Het ‘loon’ dat hen betaald wordt, gaat rechtstreeks naar de campagne.

Ella Van der Heyden:De functie van socialemedia-assistent sprong er voor mij onmiddellijk uit. Ik ben blij dat ik op deze manier kennis kan maken met iets dat ver buiten mijn huidige opleiding Defensie en Veiligheid ligt.
Mats Schouppe: Ik volg nu Wiskunde-wetenschappen en zou later graag ingenieur worden. Technologie interesseert me enorm en ik ben dan ook bewust op zoek gegaan naar een bedrijf in mijn omgeving dat iets met technologie deed, de functie was daarbij minder belangrijk.”

#QuartierTransformé 

Tijdens deze editie stond de YOUCA Action Day in het teken van het recht op een schone, gezonde en duurzame leefomgeving. Dit is een plek waar jongeren zorgeloos kunnen opgroeien, zichzelf ontwikkelen en hun stempel drukken op de samenleving. Toch komt dit ideaal vaak niet overeen met de werkelijkheid en wordt dit recht voortdurend geschonden. Onder het motto #quartiertransformé strijden jongeren wereldwijd voor een buurt die op hun maat gemaakt is. Ook dit jaar stemden YOUCA-jongeren daarvoor massaal voor een project dat binnen dit thema valt en waar ze zich voor wilden inzetten. De keuze viel op KIYO, dat in Burundi samen met jongerenorganisatie Spring Communities werkt rond het recht op een schone, gezonde en duurzame buurt.

In Burundi worden jongeren dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van ernstige milieuverontreiniging: velen wonen naast uitgestrekte vuilnisbelten en ondervinden rechtstreeks de gevolgen van schadelijke afvalstoffen die in de lucht en het drinkwater terechtkomen. Daarnaast zorgt de klimaatverandering er voor hevige regenval, overstromingen en onvoorspelbare droogteperiodes. Burundese jongeren blijven echter niet bij de pakken zitten en laten hun fantasie de vrije loop om een buurt te creëren waarin zij een rechtvaardige toekomst kunnen opbouwen. Er kwamen ook 12 Burundese jongeren naar België om Vlaamse en Brusselse leerlingen onder te dompelen in het jaarthema. 

 

Over YOUCA 

Als jongerenbeweging is het YOUCA’s missie om via verbinding, samenwerking en beleving ruimte te creëren voor jongeren waar ze zich ten volle kunnen ontplooien en in actie kunnen komen. Gevestigd in hartje Brussel bereikt YOUCA (YOUth for Change and Action) geëngageerde jongeren in alle uithoeken van het land via allerlei acties en activiteiten rond sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid. Op 17 oktober 2024 vindt de 18e editie van de YOUCA Action Day plaats.

 

Over Testo

Testo, dat zichzelf in 1957 op de kaart zette met de ontwikkeling van de eerste elektronische thermometer, is wereldleider in innovatieve, high-precision meetoplossingen en -technologie voor HVAC/R (Heating, Ventilation, Air Conditioning and Refrigeration), voeding, farma en industrie. Het Duitse bedrijf, met wortels in het Zwarte Woud, telt vandaag 36 dochtermaatschappijen en 3.400 werknemers in 25 landen over de hele wereld. 

De producten, oplossingen en diensten van Testo maken het mogelijk om tijd en middelen te besparen en de kwaliteit van goederen te verbeteren, om zo bij te dragen tot de bescherming van onze gezondheid en het milieu. 

Momenteel draait het bedrijf een omzet van 400 miljoen euro, waarvan telkens een tiende in R&D geïnvesteerd wordt. De Belgische tak van Testo werd in 1986 opgericht door Jean-Pierre Van der Kelen en is, na Duitsland, het belangrijkste land van de groep, zowel in omzet als qua innovatie.

Paul Geens

Paul Geens

Senior pr consultant, Evoke

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Tour & Taxis Havenlaan 86C bus 15 1000 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be