Workday-onderzoek wijst op wantrouwen en scepticisme tegenover AI bij Belgische bedrijfsleiders
Brussel, 14 mei 2024 - De Belgische resultaten van het internationale onderzoek ‘Closing the AI trust gap’ tonen aan dat er nergens ter wereld meer regularisatie en scepsis is voor artificiële intelligentie (AI) dan in ons land. Het onderzoek werd uitgevoerd door Workday, Inc. (NASDAQ: WDAY), een leidende leverancier van oplossingen om organisaties te helpen hun personeel en kapitaal te beheren. De helft van de leidinggevenden heeft geen vertrouwen in de capaciteiten van organisaties om zelf het gebruik van AI te reguleren. Daarnaast zijn er veel twijfels bij de mogelijke positieve impact van AI op de arbeidsmarkt.
Als onderdeel van het wereldwijde onderzoek ‘Closing the AI trust gap’ bevroeg Workday eind vorig jaar wereldwijd 5.375 leidinggevenden en werknemers. Het is een van de eerste keren dat bij leidinggevenden wordt gepeild naar hun houding tegenover de invloed van AI binnen organisaties. De resultaten per land zijn nu ook bekend. Dit zijn enkele van de meest opvallende resultaten voor België:
- 50% van de bevraagde Belgische leidinggevenden vindt dat organisaties niet vertrouwd kunnen worden om het gebruik van AI volledig zelf te reguleren.
- 1 op 3 zegt dat hun organisatie momenteel meewerkt aan AI-regulering op sectoraal, nationaal of internationaal niveau.
- 30% van de leidinggevenden geeft aan dat hun organisatie geen duidelijke aanpak heeft om de risico's van AI te beperken.
- 43% gelooft dat AI minder jobs zal creëren dan dat het elimineert.
- 7% zegt dat hun organisatie momenteel niets doet om een betrouwbare en verantwoordelijke benadering van AI te waarborgen - meer dan het dubbele van het wereldwijde gemiddelde van 3%.
Wantrouwen en scepticisme
Het gebrek aan vertrouwen in AI-toepassingen binnen organisaties ligt zeer hoog in België. De helft van de leidinggevenden gelooft niet in zelfregularisatie. Slechts twee Europese landen scoren nog hoger qua wantrouwen: Luxemburg en Zwitserland. Bovendien werken nergens ter wereld meer organisaties actief aan regularisatie. Belgische leidinggevenden staan erg sceptisch tegenover de impact van AI. In geen enkel ander Europees land dat deel uitmaakte van het onderzoek, menen zo veel leidinggevenden dat de risico’s van AI niet voldoende worden aangepakt, en vrezen ze dat AI voor meer jobverlies zal zorgen.
“Deze cijfers tonen aan dat er nog een lange weg te gaan is qua adoptie van AI-toepassingen”, stelt Dorien Roes, Country Manager Belux bij Workday. “Hoewel AI het voorbije jaar een echte doorbraak kende, blijven leidinggevenden hier weigerachtig tegenover staan. AI-modellen zijn vaak een black box waarvan de achterliggende algoritmen niet bekend zijn. Door te werken met transparante toepassingen en zelf de nodige regulering en richtlijnen in te voeren, kan er duidelijkheid geschept worden over de werking en het gebruik van AI-toepassingen. Dat kan helpen om het wantrouwen te verminderen. Zelf zullen leidinggevenden zich ook meer moeten verdiepen in de technologie, om de angst voor het onbekende te verminderen. Want eenmaal AI ingevoerd wordt, is de kans klein dat het weer verdwijnt. Maar het complexe karakter van AI leidt bij leidinggevenden begrijpelijk naar een voorkeur voor regulering.”
Inzet op betrouwbare partners
Ondanks veel scepticisme tegenover AI bij Belgische bedrijfsleiders, omarmen steeds meer Belux organisaties het Workday-platform met AI als kern. Dit om efficiëntie te verhogen, handmatige processen te digitaliseren en vooruitgang te boeken zelfs bij voortdurende verandering. Dit heeft geleid tot een groei van 25% in het klantenbestand van Workday Belux het afgelopen fiscale jaar en dit voor diverse oplossingscategorieën: HCM, finance en planning. Momenteel heeft Workday meer dan 2.100 klanten in Europa wat aantoont dat bedrijven steeds meer de transformatieve kracht van AI erkennen en een betrouwbare partner zoeken om hun doelen te bereiken, terwijl ze de mens centraal blijven stellen.
"De regio Belux speelt sinds 2018 een belangrijke rol in de wereldwijde strategie van het bedrijf en onze klanten zijn een belangrijk onderdeel van het succes dat Workday boekt", licht Dorien Roes toe. "Grote en middelgrote bedrijven uit alle sectoren zijn op zoek om de eisen van de markt voor te blijven. Bij Workday zorgen we ervoor dat we de beste technologie leveren om bedrijven te helpen hun doelstellingen te behalen.”
Over Elevate
Dit nieuws komt in de context van Elevate, Workday's evenement voor klanten en prospects, in Brussel op 14 mei, waar 200 financiële en HR-professionals aanwezig zullen zijn.
Over het rapport
Deze data zijn afkomstig uit het wereldwijde onderzoek ‘Closing the AI Trust Gap’, een onderzoek in opdracht van Workday en uitgevoerd door FT Longitude in november en december 2023. Het onderzoek omvatte 1.375 bedrijfsleiders en 4.000 werknemers in 15 landen in drie kernregio’s: Noord-America; Azië-Pacific en Japan (APJ); en Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Deze uitsplitsing onthult een alomvattend beeld van de organisatorische hiërarchie, waarbij de perspectieven op leiderschap en de bredere werknemerspopulatie worden benadrukt.