Workday onderzoek: Europese finance- en IT-leiders onthullen pad naar digitale financiële transformatie

Brussel, 9 november - Workday, toonaangevend leverancier van enterprise cloud-applicaties voor finance en human resources, publiceert vandaag de resultaten van zijn nieuwste onderzoek onder senior finance en IT-leiders. Het onderzoek gaat in op de stand van zaken van digitale financiële transformatie in Europa, hoe die inspanningen worden beïnvloed door finance en IT, en hoe afstemming tussen de CFO en CIO centraal staat bij transformatiesucces.

Het wereldwijde onderzoek omvatte 480 respondenten uit de EMEA-regio en leverde de volgende bevindingen op: 

  • Digitale financiën zijn bedrijfskritisch. Slechts 4% van de Europese organisaties heeft een robuuste digitale financiële transformatiestrategie of voerde de afgelopen twee jaar veel digitale transformatie-initiatieven uit. 16% van de Europese organisaties ontwikkelde helemaal geen financiële transformatiestrategie. Daarmee ligt de regio achter op Noord-Amerika, waar slechts 10% geen strategie heeft ontwikkeld. In de Benelux doen organisaties het iets beter: hier heeft slechts 7% van de ondervraagde organisaties geen strategie voor financiële transformatie ontwikkeld.
  • Afstemming tussen CFO en CIO moet een topprioriteit zijn. Volgens het onderzoek is er een positief verband tussen de mate van afstemming tussen finance en IT en de volwassenheid van de financiële transformatie van een organisatie. Maar Europese organisaties benutten deze kans niet optimaal: in 89% van de bedrijven zijn finance en IT niet altijd op elkaar afgestemd of werken ze niet regelmatig samen, vergeleken met 87% van de bedrijven in Noord-Amerika en 85% van de bedrijven in Azië-Pacific en Japan (APJ). In de Benelux geldt dit zelfs voor 93% van de organisaties. 42% van de respondenten uit de Benelux geeft dan ook aan dat de CIO meestal niet aan tafel zit tijdens kritieke finance meetings, zelfs wanneer technologie essentieel is voor het oplossen van bestaande uitdagingen.
  • Doelstellingen van digitale transformatie. Om de digitale mogelijkheden voor finance te benutten, moeten Europese finance- en IT-leiders samenwerken op drie kerngebieden van transformatie: 
    • Inzichten: Financiële en niet-financiële gegevens benutten om betere financiële beslissingen te kunnen nemen. 55% van de Europese finance-leiders zegt dat beperkte en/of verouderde informatie het vermogen van hun teams belemmert om accurate prognoses te maken.
    • Wendbaarheid en snelheid: Financiële technologie inzetten voor betere organisatorische afstemming en resultaten. 52% van de Europese finance-leiders zegt dat ze op financieel gebied nog steeds beslissingen nemen op onderbuikgevoel, omdat de gegevens die ze nodig hebben in silo's zitten, het verkeerde format hebben of niet tijdig beschikbaar zijn. In de Benelux geldt dat voor 44% van de finance-leiders.
    • Talent: Medewerkers en teams uitrusten met tools en vaardigheden om samen te werken en te innoveren. Momenteel is minder dan 50% van de finance- en IT-leiders in EMEA, en zelfs maar 33% in de Benelux, ervan overtuigd dat ze over de vaardigheden beschikken die ze nodig hebben om gelijke tred te houden met nieuwe en opkomende financiële technologieën.
“In een wereld van constante verandering is het crucialer dan ooit dat CFO's en CIO's op één lijn staan om digitale transformatie te stimuleren”, zegt Dorien Roes, Country Manager Belux bij Workday. “Het opbouwen van een digitale financiële functie die de besluitvorming voor planning en rapportage verbetert, inclusief verdergaande ESG-eisen, zal de gegevens en inzichten opleveren die organisaties nodig hebben om gelijke tred te houden in de huidige markt.”
Dorien Roes, Country Manager Belux bij Workday
Dorien Roes, Country Manager Belux bij Workday

Over het Onderzoek “The CFO-CIO Partnership. EMEA's Path to Digital Finance Transformation”

Het onderzoek onder 1.060 senior financiële en IT-leiders - waarvan 45% uit EMEA, 32% uit Azië-Pacific Japan en 23% uit Noord-Amerika - is uitgevoerd in samenwerking met FT Longitude en volgt de stand van zaken van de digitale financiële transformatie in hedendaagse organisaties. Het onderzoek bekijkt hoe die transformatie de financiële en IT-functies beïnvloedt en waar CFO's en CIO's hun inspanningen op moeten richten, als individuen en partners, om succesvol te zijn. 

Over Workday

Workday is een toonaangevende leverancier van enterprise cloudapplicaties voor finance en human resources, die klanten helpt zich aan te passen en te gedijen in een veranderende wereld. Workday applicaties voor financieel beheer, human resources, planning, kostenbeheer en analytics worden wereldwijd gebruikt door duizenden ondernemingen in uiteenlopende industrieën – van middelgrote bedrijven tot meer dan 50% van de Fortune 500. Ga voor meer informatie naar www.workday.com.

© 2022 Workday, Inc. Alle rechten voorbehouden. Workday en het Workday logo zijn gedeponeerde handelsmerken van Workday, Inc. Alle andere merk- en productnamen zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectieve houders.

Steffy Bruyninx

Steffy Bruyninx

PR Consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be