WESTPOLE en Net Service ontwikkelen samen nieuwe geavanceerde functies voor de European Blockchain Service Infrastructure

Het consortium won een plaats om deel te nemen aan de precommerciële aanbesteding van de EU voor Blockchain, met als doel een modulaire en uitbreidbare infrastructuur te creëren, die wordt gekenmerkt door verschillende technologieën met betrekking tot Blockchain/DLT en is gebaseerd op de principes van interoperabiliteit, schaalbaarheid, upgradebaarheid, veiligheid en duurzaamheid

Westpole header.png

Brussel, 28 september 2021 – WESTPOLE, Europese speler op het gebied van Cloud en Managed Services, en Net Service (met haar in Blockchain gespecialiseerde tak, FlossLab) hebben de handen ineen geslagen om te reageren op de aanbesteding van de Europese Commissie, de EU Blockchain Pre-commercial Procurement. Het is gericht op het bouwen en testen van nieuwe innovatieve oplossingen die de European Blockchain Service Infrastructure (EBSI) kunnen verbeteren, een gemeenschappelijke infrastructuur voor het leveren van grensoverschrijdende diensten die mogelijk worden gemaakt door Blockchain en Distributed Ledger (DLT) Technologieën. De twee bedrijven hebben samen gereageerd om een geavanceerd systeem te ontwerpen en te prototypen dat kan voldoen aan de behoeften van een dergelijk grootschalig grensoverschrijdend blockchain-netwerk. Het project, waaraan het consortium zal deelnemen als een van de zeven winnaars van de aanbesteding, is verdeeld in drie verschillende fasen met een totale duur van twee jaar: de ontwerpfase van de oplossing, de prototypingfase en de definitieve ontwikkeling van de oplossing met veldtestfase.

De European Blockchain Service Infrastructure (EBSI) en de PCP

De Europese Commissie bouwt in samenwerking met landen van het European Blockchain Partnership (EBP) aan de European Blockchain Service Infrastructure, met als doel grensoverschrijdende diensten te leveren aan overheidsdiensten, burgers en bedrijven in heel Europa. Het EBP ontstond in 2018 uit de samenwerking tussen de Europese Commissie, de EU-lidstaten en enkele landen die tot de Europese Economische Ruimte (EER) behoren. Het doel van EBSI is om nieuwe blockchaintechnologie te gebruiken om de uitwisseling van informatie over de grenzen heen mogelijk te maken, gereguleerd door de uitgangspunten van vertrouwen, community, cryptografie en transparantie. Met andere woorden, EBSI is een echt netwerk dat is gebaseerd op Blockchain-technologieën. Het is opgezet om diensten te verlenen aan alle aangesloten landen, waardoor allerlei toepassingen mogelijk worden, zoals de traceerbaarheid van documenten, de uitwisseling van onderwijsreferenties en de uitwisseling van informatie tussen overheidsdiensten. 

Het doel van de Pre-Commercial Procurement (PCP) is de ontwikkeling van nieuwe geavanceerde functies voor EBSI ter verbetering van de schaalbaarheid, energie-efficiëntie, beveiliging en gegevensverwerkingscapaciteit. Die moeten de verwezenlijking van nieuwe soorten use cases mogelijk maken, zoals bijvoorbeeld de traceerbaarheid van producten door middel van een digitaal productpaspoort ter ondersteuning van de circulaire economie. 

De rol van WESTPOLE

De door WESTPOLE voorgestelde aanpak is gebaseerd op een modulaire en uitbreidbare infrastructuur die gekenmerkt wordt door verschillende technologieën die gekoppeld zijn aan de Blockchain en gebaseerd zijn op de principes van interoperabiliteit, schaalbaarheid, upgradebaarheid en duurzaamheid. Het succes van het consortium is enerzijds te danken aan de grondige kennis van nieuwe spitstechnologieën van WESTPOLE, dat al jaren digitale diensten en infrastructuren levert aan internationale organisaties, en anderzijds aan de doorslaggevende bijdrage van Net Service, dat via zijn gespecialiseerde bedrijf FlossLab – een spin-off van de universiteit van Cagliari – al enige tijd specifieke Blockchain-toepassingen bestudeert en implementeert.

"We zijn erg trots om deel te nemen aan een nieuw project van de Europese Gemeenschap. Dit volgt op een ander project dat WESTPOLE onderneemt met de Europese Gemeenschap, in het bijzonder met eu-LISA, het Europees Agentschap voor het operationeel beheer van informatiesystemen", verklaart Massimo Moggi, President en CEO van WESTPOLE. "De ontwikkelingen van Blockchain-technologieën hebben nu al een sterke impact op de digitale transformatie. We hebben het hier over technologische innovatie met betrekking tot kwesties als vertrouwen en transparantie in de relatie tussen individuen en instellingen die krachtig en complex, maar ook democratisch en buitengewoon revolutionair zijn. Blockchain-technologie zal de komende jaren een steeds bredere impact hebben op het sociale en politieke vlak op mondiaal niveau."
"Vandaag is Blockchain vooral bekend vanwege het mogelijk maken van transacties met cryptocurrencies", voegt François Delmoitiez, Account Manager voor Internationale Organisaties bij WESTPOLE, toe. "Deze technologie kan echter ook worden ingezet voor tal van andere use cases, zoals supply chain management, documenttraceerbaarheid en zelfs het beheer van intellectuele eigendomsrechten. Wij hebben er samen met Net Service voor gekozen om ons te richten op twee specifieke use cases: het Digital Product Passport en intellectuele eigendomsrechten voor digitale content (i.e. merkregistratie). Deze kunnen nog aangevuld worden met andere toepassingen. Meer algemeen kan Blockchain een toegevoegde waarde hebben in elke situatie waar een intermediaire partij betrokken is om een transactie te certificeren."
"De Onderzoeks- en Ontwikkelingsinitiatieven van Net Service op het gebied van Blockchain-technologieën begonnen in 2014. Dit project is de zoveelste erkenning van onze expertise en vaardigheden op dit gebied", zegt Gianluca Ortolani, Principal en CEO van Net Service. "De deskundigheid van de Groep op het vlak van Blockchain- en DLT-technologieën zal verder worden gestimuleerd en dit motiveert ons om meer investeringen en inspanningen na te streven, op use cases die essentiële tools zullen zijn voor de toekomstige concurrentie."
"We zijn blij met deze belangrijke doelstelling die we samen met WESTPOLE hebben bereikt. Wij zijn ervan overtuigd dat dit het begin is van een lange en vruchtbare samenwerking inzake innovatieprojecten en initiatieven op Europees niveau", bevestigt Cristiano Morganti, Directeur Internationale Projecten van de Net Service Group.

Over WESTPOLE
WESTPOLE is een aanbieder van IT-diensten en -oplossingen, eigendom van de LIVIA-groep, met meer dan 600 medewerkers en 9 kantoren in Italië, België, Luxemburg en Frankrijk. WESTPOLE is de ideale partner voor de digitale transformatie van bedrijven, dankzij meer dan 40 jaar ervaring in technologie- en innovatiemanagement. De missie van het bedrijf bestaat erin bedrijven te helpen bij de schaalvergroting van de digitale transformatie door technologische middelen, competentie en consultancy ter beschikking te stellen met een end-to-end-aanpak op maat. Het bedrijf ondersteunt klanten bij hun strategische uitdagingen op gebieden als Cloud Computing & Managed Services, Digitale Infrastructuur en Business Process Automation, maar ook bij baanbrekende onderwerpen als Artificial Intelligence en Blockchain. WESTPOLE omarmt innovatie met pioniersgeest, passie en inlevingsvermogen en zet daarmee een nieuw referentiepunt op de IT-markt neer. Meer informatie:
westpole.eu

Over Net Service
Net Service S.p.A. ontwerpt en ontwikkelt veilige en op maat gemaakte IT-oplossingen en -diensten sinds 1997. In de loop der jaren heeft het bedrijf de ervaring en know-how opgebouwd om de digitalisering van management- en bedrijfsprocessen te ontwerpen en implementeren, zowel voor KMO's en corporate bedrijven als voor de overheid. Haar kracht ligt in het ontwikkelen van geavanceerde technologische oplossingen die perfect integreren met het reeds bestaande IT-ecosysteem. Net Service garandeert zijn klanten hoge normen op het vlak van privacy en cyberveiligheid en beheert de dienstverlening in ISO 27001 gecertificeerde omgevingen. Onderscheiden door een innovatief Research & Development Center, samengesteld uit echte centra van wijdverspreide competentie, heeft Net Service als doel efficiëntie, transparantie en eenvoud te brengen in de definitie en het beheer van de processen van elke complexe organisatie, evenals de cultuur opnieuw in het middelpunt van de digitale wereld te plaatsen. Meer informatie:
www.netservice.eu

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be