Webfleet ondersteunt FlixBus op weg naar een nog veiliger busnetwerk met AI-gebaseerde videotelematica

FlixBus gebruikt de video-oplossing van Webfleet voor de bescherming van buschauffeurs, passagiers en andere weggebruikers. De oplossing stimuleert een defensieve rijstijl en vermindert de ecologische impact van FlixBus.

Brussel 5 december, 2023 – FlixBus, een wereldwijde aanbieder van comfortabele en betaalbare busreizen, gebruikt de videotelematica-oplossing van Webfleet om het grootste langeafstandsbusnetwerk van Europa nog veiliger te maken. De op AI gebaseerde oplossing van de leidende leverancier van wagenparkbeheer in Europa combineert voertuig- en ritgegevens met machine vision en op kunstmatige intelligentie gebaseerde cameratechnologie. Dit voorziet FlixBus van een compleet overzicht van de prestaties van de bussen op de weg. De oplossing, die voldoet aan de hoogste normen voor gegevens- en privacybescherming, helpt gevaarlijke situaties te vermijden en ongelukken te voorkomen. De videotelematica-oplossing stimuleert een defensief rijgedrag en FlixBus helpt hierdoor chauffeurs, passagiers en andere weggebruikers te beschermen en tegelijkertijd de eigen CO2-uitstoot te verminderen.

"Voor busbedrijven is verkeersveiligheid een essentieel onderdeel van hun dagelijkse werk”, zegt Wolfgang Schmid, Webfleet Head of Central Region. “Het gebruik van op AI en video gebaseerde oplossingen zoals Webfleet kan passagiers, chauffeurs en voertuigen beschermen tegen de gevolgen van verkeersongevallen. AI-waarschuwingssystemen kunnen bovendien de rijveiligheid verbeteren en het risico op ongevallen in busvervoer verkleinen. Ze helpen chauffeurs effectief te beschermen tegen ongevallen en valse beschuldigingen en verhogen tegelijkertijd de winstgevendheid van hun eigen voertuigen. Video-oplossingen die gebruik maken van kunstmatige intelligentie zijn nu bijvoorbeeld in staat om verschillende soorten onveilig rijgedrag te detecteren en bestuurders te waarschuwen zodat ze hun gedrag onmiddellijk kunnen corrigeren. Videobewijs helpt ook bij het verduidelijken van de aansprakelijkheid in geval van ongevallen of schade." 
Andy Breitsprecher, Operations Manager bij FlixBus DACH GmbH, legt de voordelen van Webfleet voor FlixBus uit: "Webfleet Video helpt ons om onze chauffeurs, passagiers en andere weggebruikers te beschermen. De dashcam als digitale 'bijrijder' ondersteunt onze buschauffeurs om defensiever en dus veiliger te rijden."

Het bedrijf is ook van plan om opnames van kritieke situaties te integreren in zijn trainingsprogramma's:

"Op deze manier kunnen we chauffeurs coachen over het verder verbeteren van hun rijstijl aan de hand van echte voorbeelden uit hun dagelijkse rijgedrag." 

Voorzichtiger rijgedrag helpt chauffeurs ook om meer brandstof te besparen tijdens hun ritten, wat weer een positief effect heeft op de CO2-voetafdruk van het bedrijf en de brandstofkosten. Volgens Breitsprecher is ook de bescherming van de chauffeurs zelf cruciaal, bijvoorbeeld tegen valse beschuldigingen van andere weggebruikers:

"Met de naar buiten gerichte camera kunnen we op elk moment precies reconstrueren hoe een ongeval met een derde partij heeft plaatsgevonden. Hierdoor kunnen we hen beschermen als ze het slachtoffer worden van een frauduleuze claim."
©Flix SE
©Flix SE

Over Flix 

Flix is een pionier op het gebied van openbaar vervoer over lange afstanden en biedt met de merken FlixBus en FlixTrain klimaatvriendelijke alternatieven voor comfortabel en betaalbaar reizen. Dankzij een uniek bedrijfsmodel en innovatieve technologie heeft Flix in zeer korte tijd het grootste langeafstandsbusnetwerk van Europa opgebouwd en is Flix met FlixBus ook vertegenwoordigd in de Verenigde Staten, Canada, Chili en Brazilië. Als pionier op het gebied van duurzaam vervoer lanceerde Flix in 2018 de eerste groene langeafstandstreinen met FlixTrain, startte in hetzelfde jaar een proefproject voor volledig elektrische langeafstandsbussen en introduceerde in 2021 de eerste langeafstandsbussen op biogas in de EU.

Terwijl Flix verantwoordelijk is voor technologieontwikkeling, netwerkplanning, operationeel beheer, marketing en verkoop, kwaliteitsbeheer en voortdurende productuitbreiding, zorgen bewezen Flix-partners - meestal uit de traditionele MKB-sector - voor de dagelijkse routeactiviteiten. De unieke combinatie van technologische startup, e-commerce en traditioneel transportbedrijf heeft Flix gepositioneerd als marktleider tegenover grote internationale bedrijven en heeft het wereldwijde mobiliteitslandschap blijvend veranderd.

Over Webfleet 

Webfleet is de wereldwijd vertrouwde fleet management oplossing van Bridgestone. Meer dan 60.000 bedrijven over de hele wereld gebruiken het om de efficiëntie van het wagenpark te verbeteren, chauffeurs te ondersteunen, de veiligheid te vergroten, de regelgeving na te leven en duurzamer te werken. Al meer dan 20 jaar voorziet het wagenparkbeheerders van datagestuurde inzichten die hen helpen hun activiteiten te optimaliseren. 

Webfleet omarmt de missie van Bridgestone Mobility Solutions om de wereld naar een duurzame toekomst te brengen met datagestuurde mobiliteitsoplossingen en draagt bij aan de levering van The Bridgestone E8 Commitment. Deze brede, wereldwijde bedrijfsverplichting definieert duidelijk de waarde die Bridgestone belooft te leveren aan de maatschappij, klanten en toekomstige generaties in acht aandachtsgebieden: Energy, Ecology, Efficiency, Extension, Economy, Emotion, Ease en Empowerment. Deze bieden een kompas als leidraad voor strategische prioriteiten, besluitvorming en acties op elk gebied van het bedrijf.

Meer informatie op: webfleet.com. Volg ons op Twitter: @WebfleetNews. ​ Ga voor meer informatie over Bridgestone in de regio EMIA naar www.bridgestone-emia.com en de Bridgestone Newsroom.

Steffy Bruyninx

Steffy Bruyninx

PR Consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be