Skip to Content
Waarom we straks geen toiletpapier meer gebruiken

Waarom we straks geen toiletpapier meer gebruiken

Het toilet van de toekomst is een douchetoilet

Wist je dat alle Europeanen samen dagelijks het equivalent van 27.000 bomen aan wc-papier door het toilet spoelen? De nood is hoog voor een meer milieuvriendelijke oplossing. En deze oplossing is er: het douchetoilet. Dit toilet maakt met douchesproeier en warmteluchtföhn wc-papier helemaal overbodig. Zo kunnen we met z’n allen vanaf nu ook in het kleinste kamertje een inspanning leveren voor het klimaat. En dit zonder in te boeten op hygiëne of comfort. Met de SensoWash Starck f slaagt Duravit erin een douchetoilet op de markt te brengen uitgerust met de technologie om hygiëne, comfort én een kleine ecologische voetafdruk te bundelen in een strak en betaalbaar design. Ga even zitten bij de toiletervaring van de 21ste eeuw.

Duravit SensoWash Starck f met SensoWash app
Duravit SensoWash Starck f met SensoWash app

Vijftig minuten per week of ongeveer een half jaar van een mensenleven. Zo lang brengen we gemiddeld door op het toilet. Tijd genoeg om te bezinnen. 90% van het afval dat we in ons dagelijks huishouden produceren, komt voort uit het gebruik van onze toiletten. De gemiddelde Europeaan verbruikt jaarlijks maar liefst 13,8 kg aan toiletpapier. In de 18de eeuw was water nog het meest courante reinigingsmiddel voor na een toiletbezoek. Herinner je je ook nog het bidet? De voorloper van het douchetoilet dat onhandig veel plek innam en waarvan iedereen dacht dat het voor de voeten was? Hoe dan ook, uit vrees voor bacteriën en om de handen vuil te maken werd van het gebruik van water afgestapt en maakte de toiletrol zijn intrede. 

Hygiënisch en milieuvriendelijk
Maar is dit wel hygiënisch? Na het sporten wassen we ons met water, en niet met droge doekjes. Waarom dan wel na een toiletbezoek? Water is nu eenmaal van nature hygiënisch en fris. Om hetzelfde frisse en propere gevoel te ervaren worden vaak vochtige doekjes gebruikt maar die zijn allerminst geschikt om door te spoelen. In grootsteden zoals Londen zou het achterwege laten van die gewoonte leiden tot een besparing van 70% op de kosten voor drainage van afvalwater.

Met een douchetoilet geniet de gebruiker van het beste van twee werelden. De douchesproeier reinigt met proper water en de warmeluchtföhn maakt alles droog. De handen gebruiken is dus niet nodig en toiletpapier wordt helemaal overbodig. In Azië is dit milieuvriendelijk concept al langer ingeburgerd. In Japan hebben 70% van de huishoudens een douchetoilet. Bepaalde douchetoiletten bewaren voorverwarmd water in een apart reservoir maar dit is potentieel een broeihaard voor bacteriën. Bovendien is hierdoor de hoeveelheid warm water beperkt. Het toilet van de toekomst verwarmt het water met een doorstroomverwarmer terwijl het naar de douchekop loopt. Het resultaat? Instant proper en warm water, zolang het nodig is en dus geen koude douches en onaangename verrassingen meer.

Het toilet van de toekomst heeft bovendien een makkelijk verwijderbaar deksel dat het schoonmaken en de hygiëne bevordert. De vlakke, verwarmbare zitting is gemaakt van een bijzonder robuust materiaal en heeft, net als het deksel, een krasbestendig, niet-poreus en dus zeer hygiënisch oppervlak.

Story image

Bedien je toilet met een app
Je wc individueel configureren met behulp van een afstandsbediening of mobiele applicatie, lijkt sciencefiction maar bij het toilet van de toekomst is dit perfect mogelijk. Ook de spoelfunctie en de geurafzuiging kunnen zo afgesteld worden. Daarnaast maken technische hoogstandjes, zoals het automatisch openen van de klep, gebruikersidentificatie in de bril en een breed scala aan instelmogelijkheden voor de zittingverwarming, douchesproeier en regelbare warmteluchtföhn, het comfort compleet. Bovendien doen al deze snufjes niet af aan de looks van het douchetoilet. De technologie wordt volledig verwerkt in het toilet of de muur, waardoor het toilet met een strak design een waar meubelstuk wordt.

Twee cappuccino’s 
Water gebruiken in plaats van toiletpapier maakt het toiletbezoek een stuk ecologischer én hygiënischer. Daarnaast zorgen allerhande technologische snufjes voor een ultiem comfortabele toiletervaring. Uiteindelijk wordt het kleinste kamertje zo het leukste kamertje in het huis. Maar is dit toilet van de toekomst vandaag al op de markt? Jazeker. De door Philippe Starck ontworpen SensoWash Starck f van Duravit voldoet aan al deze criteria. En is deze toiletervaring ook duurzaam voor de portemonnee? Het antwoord is volmondig “Ja!” Dankzij het duurzame ontwerp en de geïntegreerde technologie komt het maandelijks verbruik neer op de prijs van welgeteld twee cappuccino’s.

 

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Evoke
Witte Patersstraat 4
1040 Brussel