Voorraden nieuwe smartphones onder druk: zullen we uit dwang duurzamere keuzes maken?

Voorraden nieuwe smartphones onder druk: zullen we uit dwang duurzamere keuzes maken?

Refurbished smartphones bieden oplossing voor het wereldwijde tekort aan halfgeleiders

Brussel, 16 november 2021 – Dit jaar zullen er 10 miljoen minder iPhones in de winkels liggen dan Apple had voorzien. Dat is het zoveelste teken van de halfgeleidercrisis die onder andere de elektronica-industrie heeft getroffen. De halfgeleiders, een belangrijk onderdeel van microchips, zijn onmisbaar in de productie van elektronische gadgets. Door het tekort is het mogelijk dat klanten langer moeten wachten op een nieuwe smartphone. Bovendien blijven de prijzen stijgen. Swappie, de marktleider in de verkoop van refurbished iPhones, verwacht dat meer consumenten uit noodzaak milieubewuster zullen kiezen bij de aankoop van een ‘nieuwe’ smartphone.

  • De auto-industrie en de elektronica-industrie concurreren om halfgeleiders, die als gevolg van een samenloop van economische crisissen schaars zijn.
  • Dit jaar is de verkoop van smartphones wereldwijd met 6 procent gedaald door een tekort aan onderdelen.
  • Tegelijkertijd neemt de populariteit van tweedehands telefoons toe. Die markt zal de komende jaren vermoedelijk met 12,5 procent per jaar groeien. 

Volgens het analistenbureau Catalys is de globale verkoop van smartphones in het derde kwartaal met zes procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Niet door een gebrek aan vraag naar die toestellen, maar door problemen om de fabrikanten van de nodige onderdelen te voorzien. Die situatie is zorgwekkend aangezien de aanstaande Black Friday en Cyber Monday, waarbij elektronische gadgets traditioneel tot de meest gekochte producten behoren, de magazijnen letterlijk zouden kunnen leegplunderen. Deskundigen voorspellen geen herstel tot ten minste medio 2022.

“We kunnen spreken van een samenloop van slechte omstandigheden die zich voordoen net op het moment dat we traditioneel het meest kopen voor de komende feestdagen. Futurologen waarschuwden een halve eeuw geleden al voor dergelijke gebeurtenissen en zeiden dat we op een dag zonder grondstoffen zouden komen te zitten. Hoewel ze het vooral over olie hadden, vormt een tekort aan verschillende zeldzame metalen en hun componenten ook een bedreiging voor de productie van apparaten die we nodig hebben om te communiceren”, merkt Janne Korpela, Country Manager van Swappie op. Swappie is een platform voor het opknappen en verkopen van refurbished iPhones.

De markt voor gerecycleerde producten is booming

“We refurbishen en verkopen nu al vijf jaar gebruikte iPhones, en vrijwel elk jaar bestaat de vrees dat de nieuwe generatie Apple-smartphones die in de herfst wordt onthuld, niet op tijd voor Kerstmis bij alle gebruikers zal zijn. Dit jaar hebben we genoeg aanwijzingen dat de situatie ernstiger is dan voorheen. Toch lijkt het er nog steeds op dat de markt die situatie op haar eigen manier zal ‘oplossen’, namelijk door de prijzen van nieuwe telefoons nog verder te verhogen. De afgelopen weken zagen we een grotere belangstelling voor onze refurbished iPhones. Hoewel dit niet duidelijk in verband kan worden gebracht met een tekort aan nieuwe elektronica, verwachten we als gevolg van de crisis wel een geleidelijke evolutie in de houding ten opzichte van smartphonegebruik in de toekomst", voorspelt Janne Korpela.

Counterpoint Research meldt bovendien dat de waarde van de markt voor gebruikte smartphones vorig jaar met vier procent is gegroeid en dit jaar naar verwachting nog sneller zal groeien.

“De levenscyclus van een smartphone kan worden verdubbeld of zelfs verdrievoudigd. Dat is wat wij in onze technologiecentra ook doen met gebruikte iPhones. Vaak blijkt dat een grondige diagnose en reiniging van het toestel volstaan om het weer volledig te laten presteren. Soms is het nodig een bepaald onderdeel te vervangen, zoals de batterij of het scherm, maar verder is het toestel meestal in prima staat en werkt het na de behandeling als nieuw. Een gebruikte smartphone is zowel goedkoper als veel duurzamer. Driekwart van de ecologische voetafdruk van een smartphone wordt immers gegenereerd door de fabricage ervan”, zegt Janne Korpela.
Janne Korpela, Country Manager bij Swappie
Janne Korpela, Country Manager bij Swappie

Over Swappie

Swappie is de grootste Europese online winkel die refurbished iPhones verkoopt en is ook actief in België. Het bedrijf is momenteel actief in 15 Europese landen en groeide in 2020 sterk met een omzet van 98 miljoen euro, tegenover 31 miljoen een jaar eerder. Sinds de oprichting in augustus 2016 is Swappie uitgegroeid tot een van de meest innovatieve en snelst groeiende startups van Europa. Swappie streeft ernaar om refurbished consumentenproducten mainstream te maken en wil zo werken aan een duurzamere wereld. Door alle toestellen professioneel op te knappen in de eigen fabrieken, kan Swappie iPhones die als nieuw werken aanbieden tegen een veel lagere prijs.

Steffy Bruyninx
Steffy Bruyninx Jr. PR Consultant, Evoke
Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Evoke
Witte Patersstraat 4
1040 Brussel