Voedselveilig barbecuen, zo doe je dat!

Ternat, 15 juli 2022 - Barbecuen, het is en blijft onze geliefkoosde zomersport. Maar, geen sport is zonder gevaar! Wat kan je doen om de risico’s te beperken, de voedselveiligheid zo goed als mogelijk te garanderen en onaangename verrassingen achteraf te vermijden? Hieronder enkele essentiële tips en tricks van Testo, de wereldleider in innovatieve meetoplossingen.

Voedselthermometer testo 104-IR
Voedselthermometer testo 104-IR

In gunstige omstandigheden vermenigvuldigen bacteriën zich elke twintig minuten. Honderd bacteriën kunnen er zo in nauwelijks vijf uur tijd meer dan drie miljoen (!) worden. Opletten is dus de boodschap. Met onderstaande zaken kom je alvast een heel eind.

 1. Een van de cruciale elementen voor de verspreiding van bacteriën is temperatuur. Daarom is het van het grootste belang om de voedingswaren die het snelst bederven en het grootste risico op voedselvergiftiging inhouden, met name vlees, vis en gevogelte, van winkel tot barbecue zo veel mogelijk gekoeld te houden.
  1. Dat begint al in de winkel, door deze producten als laatste in je karretje te leggen, en ze onderweg naar huis in een koelbox of -tas te bewaren. 
  2. Thuis aangekomen plaats je de producten zo snel mogelijk in de ijskast, waarvan de temperatuur best op 4°C ingesteld staat. De beste plaats om ze te bewaren is onderaan in de ijskast, net boven de groentelade, waarachter de koelelementen zitten. Want, ook in de koelkast stijgt de warmte.
  3. Gebruik je diepgevroren producten, zorg dan dat deze volledig ontdooid zijn vooraleer ze op de barbecue te leggen. Idealiter laat je ze langzaam en veilig ontdooien in de koelkast.
  4. Bijgerechten zoals sla, koude aardappelen, pastasalades of andere deegwaren blijven best tot vlak voor het opdienen in de koelkast.
  5. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Gebruik dan een voedsel- of steekthermometer: daarmee kan je zowel de temperatuur onderaan in de koelkast als de kerntemperatuur van je vlees/vis/gevogelte bij het bakken meten, of de temperatuur van uitstaand voedsel.
 2. Gebruik aparte snijplanken om groenten, vlees en vis te versnijden, en was vooraf en tussendoor je handen.
 3. Zorg ervoor dat je BBQ-rooster steeds proper is. De E. coli-bacterie, die onder meer diarree en urineweginfecties kan veroorzaken, kan tot een maand overleven op je barbecuerooster. Reinig het rooster dus altijd grondig.
 4. Gebruik drie verschillende vorken tijdens het barbecuen. Doorgaans gebruiken mensen eenzelfde vork of spatel om etenswaren op de barbecue te leggen, erin te prikken om de gaarheid na te gaan, en ze er vervolgens af te nemen. Hierdoor worden bacteriën makkelijk overgedragen van rauw naar gebakken voedsel. Daarom gebruik je eigenlijk best drie vorken, eentje voor het rauwe vlees, eentje om de gaarheid te checken, en eentje om het gebakken vlees weer van de barbecue te halen.
 5. Bereid voedsel zet je best nooit langer dan twee uur op tafel. Zet daarom een beperkte hoeveelheid op tafel, vul bij wanneer iets op raakt, en gooi het na twee uur weg.

Tot slot, nog een algemene keukentip die niet enkel voor bij de barbecue geldt: schotelvodden bevatten doorgaans miljoenen bacteriën. In plaats van je keuken ermee te kuisen verspreid je er dus eerder bacteriën mee. Spoel je schotelvod daarom dagelijks meerdere keren in heet water met zeep en was ze minstens eenmaal per week in de kookwas.

 

Over Testo

Testo, dat zichzelf in 1957 op de kaart zette met de ontwikkeling van de eerste elektronische thermometer, is wereldleider in innovatieve, high-precision meetoplossingen en -technologie voor HVAC/R (Heating, Ventilation, Air Conditioning and Refrigeration), voeding, farma en industrie. Het Duitse bedrijf, met wortels in het Zwarte Woud, telt vandaag 36 dochtermaatschappijen en 3.400 werknemers in 25 landen over de hele wereld. 

De producten, oplossingen en diensten van Testo maken het mogelijk om tijd en middelen te besparen en de kwaliteit van goederen te verbeteren, om zo bij te dragen tot de bescherming van onze gezondheid en het milieu. 

Momenteel draait het bedrijf een omzet van 400 miljoen euro, waarvan telkens een tiende in R&D geïnvesteerd wordt. De Belgische tak van Testo werd in 1986 opgericht door Jean-Pierre Van der Kelen en is, na Duitsland, het belangrijkste land van de groep, zowel in omzet als qua innovatie.

Paul Geens

Paul Geens

PR consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be