Vochtigheid binnenshuis: een op drie Belgische woningen is in de zomer te vochtig

Vochtigheid binnenshuis: een op drie Belgische woningen is in de zomer te vochtig

Gemiddeld kampt 37% van de Belgische woningen met een te hoge vochtigheidsgraad. Volgens een onderzoek van Netatmo stijgt dit percentage tot 47% in de herfst en 59% in de zomer.
Gemiddeld kampt 37% van de Belgische woningen met een te hoge vochtigheidsgraad. Volgens een onderzoek van Netatmo stijgt dit percentage tot 47% in de herfst en 59% in de zomer.  

Brussel, 8 april 2021 - Sinds de algemene verplichting tot telewerk brengt de gemiddelde Belg steeds meer tijd door binnenshuis. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een gezond binnenklimaat. In België is een derde van alle woningen echter te vochtig.

Voor een gezond binnenklimaat moet de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% liggen. Onder die drempel raken de slijmvliezen en luchtwegen geïrriteerd. Boven die drempel kan de vochtigheid de woning aantasten en leiden tot astma, hoesten, ademhalingsmoeilijkheden en andere gevolgen voor de gezondheid. 

De regulatie van luchtvochtigheid in huis          

Om een te hoge of te lage luchtvochtigheid te bestrijden, kunnen enkele eenvoudige maatregelen worden genomen. In een te droge woning (in de lente ongeveer 32% van alle Belgische woningen), is het raadzaam om bijvoorbeeld de temperatuur van de verwarming lager te zetten, de kamers tweemaal per dag te ventileren of luchtzuiverende planten te installeren. 

Voor te vochtige woningen (afhankelijk van het seizoen tussen de 17 en 59% van de Belgische woningen), kunnen andere trucjes helpen: koken met het deksel op de kookpotten en met een ingeschakelde dampkap, vochtige vertrekken zoals de keuken en badkamers ventileren, de natte was buiten of in een goed geventileerd vertrek laten drogen.

Hoe luchtvochtigheid thuis meten 

De bovenstaande maatregelen vormen een essentiële eerste stap. Maar het is ook belangrijk te weten op welk moment de lucht te droog of te vochtig wordt, om tijdig te kunnen reageren op zichtbare effecten zoals condensatie of schimmel.  

Het Netatmo-weerstation voorziet een betere woonomgeving. De gebruiker kan in real time op zijn smartphone de luchtvochtigheid in het oog houden, de evolutie ervan volgen en de positieve effecten van zijn maatregelen nagaan. Wanneer bijvoorbeeld de luchtvochtigheid boven de 60% stijgt, ontvangt de gebruiker een melding op zijn smartphone, zodat hij corrigerende maatregelen kan nemen om een gezonde omgeving te waarborgen.

Met het Netatmo-weerstation kan de luchtvochtigheid bovendien op lange termijn worden opgevolgd, want de gebruiker ontvangt een melding wanneer de problemen blijven aanhouden. Zo kan hij de nodige lange termijn maatregelen nemen (bijv. dubbele ramen installeren, of een mechanische ventilator). Het Netatmo-weerstation meet ook de binnentemperatuur, de CO2-concentratie en het geluidsniveau van een vertrek. Door deze vier gegevens te meten kunnen gebruikers zorgen voor een gezondere omgeving binnenshuis, waar ze tegenwoordig steeds meer tijd doorbrengen.

Over het onderzoek

Het onderzoek van Netatmo liep van 01-10-2019 tot 30-09-2020 in België, Frankrijk, Spanje, Nederland, Zwitserland, Tsjechië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië, Zweden, Denemarken, Noorwegen en Polen en betreft geaggregeerde data van minstens 1000 Netatmo Slimme Weerstations per land.

Over Netatmo

Netatmo is een toonaangevend smart home-bedrijf dat eenvoudige en slimme producten ontwikkeld voor een veiliger en comfortabeler huis.

Sinds de oprichting in 2012 streeft Netatmo naar het ontwerpen en vermarkten van producten waarvoor alles: 

-100% inclusief is: geen abonnement of extra kosten

-100% beveiligd is: de gegevens worden beschermd en de privacy van de gebruikers gerespecteerd

-100% schaalbaar is: updates en functies worden gratis en regelmatig toegevoegd

Netatmo biedt momenteel 13 smart home-producten en accessoires. Deze producten zijn handig en gemakkelijk in het gebruik en bieden verschillende oplossingen om ieders huis te automatiseren voor een eenvoudiger leven.

Naast het bestaande productassortiment werkt het bedrijf samen met vooraanstaande spelers in de sector. Samen bouwen ze aan intelligente oplossingen die integreren met de thuisinfrastructuur, via het "met Netatmo" -programma.

Sinds 2018 maakt Netatmo deel uit van de Legrand Group, de wereldwijde specialist in elektrische en digitale gebouwinfrastructuren.

Netatmo, same home, just smarter.

Ann-Frédérique Lorquet PR Consultant, Evoke

 

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Evoke
Witte Patersstraat 4
1040 Brussel