VINCI Energies verhoogt veiligheid op werkvloer met virtual reality

VINCI Energies verhoogt veiligheid op werkvloer met virtual reality

VINCI Energies geeft via haar merk Actemium, dat 100% gewijd is aan industriële processen, veiligheidsopleidingen aan haar werknemers met behulp van virtual reality. Door het realistische karakter van de opleiding hebben medewerkers achteraf op een werf merkbaar meer aandacht voor procedures en de gevaren die zich kunnen afspelen. In totaal zijn er vier VR-modules waarvan de nieuwste focust op de risico’s die zich voordoen tijdens het woon-werkverkeer.

VINCI Energies, een VINCI-dochteronderneming gespecialiseerd in energie-, informatie- en communicatietechnologieën, is een voortrekker op vlak van veiligheid op de werkvloer. De onderneming wil een rol spelen in het terugdringen van het aantal arbeidsongevallen en organiseert daarom jaarlijks wereldwijd een Safety Week om werknemers te sensibiliseren. Bij Actemium worden de veiligheidsopleidingen gegeven met behulp van virtual reality. 

Onze werknemers komen dagelijks in contact met potentieel gevaarlijke situaties. We geven daarom jaarlijks intensieve veiligheidsopleidingen, maar we wilden een nieuwe manier vinden om iedereen actief te betrekken”, vertelt Dirk Wuyts, Operations Support Manager bij Actemium. “Samen met een Nederlandse collega ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Uiteindelijk kwamen we op het idee om virtual reality-opleidingen te geven." 

Interactieve opleiding
De grootste succesfactor van virtual reality is voor mij dat de situatie echt aanvoelt, en dat je fouten kan en mag maken. Die luxe hebben we in de realiteit niet”, vertelt Dirk Wuyts. “De opleidingen worden steeds in groepjes van vier of vijf personen gevolgd. Terwijl een persoon de VR-oefening uitvoert, kunnen medewerkers en een instructeur zijn of haar handelingen volgen op een scherm. De resultaten worden daarna in groep besproken. Deelnemers kunnen na zo’n opleiding dus veel beter conclusies trekken en leren uit hun fouten.”

Het realistische en interactieve karakter van de opleiding zorgt ervoor dat medewerkers meer aandacht hebben voor procedures en de gevaren die zich kunnen afspelen op een werf. De opleidingen zijn dan ook volledig op maat gemaakt. Elk scenario is gebaseerd op gevaarlijke situaties die effectief hebben plaatsgevonden en alle tools en materialen die in de virtuele wereld worden gebruikt, zijn exact dezelfde als in de echte werkomgeving.

Woon-werkverkeer
Naast controles op de werf en elektrische & mechanische werkzaamheden komt er nu een module over veiligheid in het verkeer bij. Het is de eerste module die ook gericht is op het administratief personeel. “De veiligheid van onze werknemers is onze topprioriteit, ook tijdens het woon-werkverkeer. In deze module focussen we bijvoorbeeld op het gevaar van het gebruik van een gsm achter het stuur”, zegt Dirk Wuyts. “Maar dit is pas de start. Eens we alle veiligheidsmodules hebben gehad, gaan we ook kijken om standaardopleidingen om te zetten naar virtual reality-opleidingen.”

Demonstratie bij Vlaamse overheid
De scenario’s voor de VR-opleidingen worden volledig in-house bedacht door een team bestaande uit mijn Nederlandse collega, minimum twee experten ter zake en mezelf”, vertelt Dirk Wuyts. Ondertussen kunnen de opleidingen rekenen op heel wat interesse binnen VINCI Energies Belgium en in het buitenland. Ook andere firma’s zijn onder de indruk van de verregaande veiligheidsopleidingen en er werd ondertussen al een demonstratie gegeven aan de Vlaamse overheid.

We zijn zeer blij met de positieve commentaren. Mijn ambitie is om in de toekomst de opleidingen uit te breiden naar alle business units van VINCI Energies Belgium. Maar de beste feedback voor mij blijft die van de medewerkers. Dat collega’s die nooit actief deelnamen aan opleidingen nu zelf naar een volgende opleidingsmodule vragen, is het ultieme bewijs dat de opleidingen een waar succes zijn”, besluit Dirk Wuyts.

Over VINCI Energies
In een wereld die constant in beweging is, focust VINCI Energies zich op netwerken, prestaties, energie-efficiëntie en data om sneller nieuwe technologieën uit te rollen, waarbij we ons voornamelijk richten op digitale transformatie en energietransitie.  Met hun sterke lokale roots en wendbare organisatiestructuur geven de business units van VINCI Energies een boost aan de betrouwbaarheid, veiligheid en efficiëntie van energie-, transport- en communicatie-infrastructuren, industrie,  gebouwen en informatiesystemen.
2018: 12,6 miljard euro (omzet) // 77.500 medewerkers // 1.800 business units // 53 landen.

www.vinci-energies.com

Over VINCI Energies België
In België is VINCI Energies actief in industriële automatisering, energie-, transport- en communicatie-infrastructuren, gebouwtechnieken, brandbeveiliging en facilitaire diensten via de merken Actemium, Axians, Cegelec, Omexom en VINCI Facilities, alsook via verschillende lokale merken. De groep telt 2.440 medewerkers en realiseerde een omzet van 444 miljoen euro in 2018.

www.vinci-energies.be

Wendy Verheyden Marketing & Communication Manager, VINCI Energies Belgium

 

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Evoke
Witte Patersstraat 4
1040 Brussel