Vijf tips om de kans op woninginbraak te verkleinen

Kans op woninginbraken stijgt door de versoepeling van de coronamaatregelen en naderende zomervakantie

Brussel, 23 mei 2022 - Nu Belgen opnieuw vaker naar kantoor en op vakantie gaan, is het des te belangrijker om bepaalde voorzorgsmaatregelen te treffen die het risico op woninginbraak verminderen. Uit de cijfers van de federale politie blijkt dat offline criminaliteit een stevige daling kende sinds het begin van de pandemie, maar de huidige forse daling van de coronacijfers in België verandert opnieuw de manier van werken en bewegen. Dat heeft een impact op het gedrag van inbrekers. Hou daarom rekening met onderstaande eenvoudige maatregelen. 

De afgelopen twee jaar daalde het aantal woninginbraken. Zo telde het aantal woninginbraken in 2020 34.299 feiten in België, een daling van 28,6% ten opzichte van 2019 en het laagste cijfer ooit voor die categorie. Ook de beschikbare cijfers voor de eerste helft van 2021 lopen gelijk met de lage cijfers voor diezelfde periode in 2020.

Diefstalpreventieadviseur Marleen Coppens licht toe: “Die daling is onder andere te wijten aan het feit dat mensen tijdens de pandemie vaker thuis waren dan anders door het verplichte thuiswerk. Ook de tijdelijk gesloten handelszaken, het verbod op niet-essentiële verplaatsingen, de avondklok en de hiermee samenhangende controles hadden hier een invloed op.” 

Vrijheid

Hoewel sinds maart 2020 het leven van de Belgen drastisch is veranderd, zorgt de verlaging van de coronacijfers momenteel opnieuw voor meer vrijheid. Zo mag iedereen weer overal naartoe reizen en zijn crèches, scholen en bedrijven open. Door de toenemende hoeveelheid onbewoonde woningen wordt bijgevolg de kans op inbraken groter. Daarnaast is het binnenkort zomer: een periode waarin, naast de donkerste maanden, ​​een lichte piek is van het aantal inbraken. Neem dus voldoende voorzorgsmaatregelen en geef inbrekers geen kans.

1. Ontwikkel veilige leefgewoontes 

Goede gewoontes zijn gratis en zo eenvoudig dat ze vaak over het hoofd gezien worden, terwijl ze wel relevant zijn om ongenode gasten weg te houden. Doe daarom het volgende: 

  • Doe alle ramen en deuren op slot, ook als je maar even afwezig bent. 
  • Laat onbekenden niet binnen zonder geldige reden.
  • Voeg geen etiket toe aan jouw sleutels, leg ze niet in het zicht en verstop ze niet onder de deurmat.
  • Plaats waardevolle voorwerpen, zoals smartphones, uit het zicht en verstop materiaal dat nuttig is voor inbrekers, zoals tuingereedschap.

2. Wees een goede buur

Een goed contact met jouw omwonenden is belangrijk. Ze kunnen namelijk meteen inspringen indien er iets verdacht gebeurt in de buurt van jouw woning. Wees ook zelf een goede buur en bel bij verdachte handelingen steeds het nummer 112 of sluit je vrijwillig aan bij een buurtinformatienetwerk waarbij je samen met de politie en lokale overheden het aantal criminele feiten kan verlagen.

3. Beveilig inbraakgevoelige plaatsen

Door alle buitendeuren, ramen en inbraakgevoelige ruimtes, zoals garages en kelders, goed te beveiligen, wordt binnenbreken moeilijker en tijdrovender voor inbrekers. Dat kan onder andere door: 

  • de buitendeuren te voorzien van een meerpuntssluiting met minstens drie sluitpunten;
  • te kiezen voor gelaagd glas dat inbrekers moeilijk kunnen inslaan;
  • buitenverlichting met een bewegingssensor te installeren.

4. Schrik inbrekers af dankzij gadgets

De moderne technologie is een goede aanvulling op de traditionele preventiemaatregelen. Naast een afschrikkend effect, waarschuwen elektronische beveiligingssystemen de bewoners, omwonenden en de politie in geval van een inbraak of poging tot. Bij slimme toestellen krijgt de gebruiker bovendien bij een poging tot inbraak meteen een melding op zijn smartphone en kan die gemakkelijk doorgeven of de geregistreerde activiteit al dan niet te vertrouwen is. Er bestaan diverse leveranciers van beveiligingsproducten, zoals het Franse bedrijf Netatmo, met zijn slimme binnencamera, binnensirene, en deur- en raamsensoren. Bij een poging tot inbraak activeert de sirene automatisch een alarm van 110 dB. Daarnaast onderscheidt de camera bekende en onbekende gezichten dankzij gezichtsherkenning en kan de sirene een selectie van vooraf opgenomen huisgeluiden, zoals geblaf, produceren. 

“Belangrijk bij de installatie van elektronische beveiligingssystemen is om rekening te houden met de geldende wetgeving hiervoor. Zo moet een alarmsysteem met buitensirene of buitencamera steeds geregistreerd worden op de portaalsite van de politie en zijn een jaarlijks onderhoud van de installatie en een jaarlijkse validatie van de persoonlijke contactgegevens wettelijk verplicht”, verduidelijkt Marleen Coppens

5. Schakel de hulp in van een diefstalpreventieadviseur

Mensen die na bovenstaande tips nog met twijfels of vragen zitten, kunnen gratis terecht bij een diefstalpreventieadviseur om de eigen woning te laten controleren en advies op maat te krijgen.

Over Netatmo 

Netatmo is een toonaangevend smart home-bedrijf dat eenvoudige en slimme producten ontwikkelt voor een veiliger en comfortabeler huis.

Sinds de oprichting in 2011 heeft Netatmo zich toegelegd op het ontwerpen en vermarkten van producten waarvoor alles:

  • 100 procent inclusief is: geen abonnement of extra kosten
  • 100 procent beveiligd is: de gegevens worden beschermd en de privacy van de gebruikers gerespecteerd
  • 100 procent schaalbaar is: updates en functies worden gratis en regelmatig toegevoegd 

Netatmo biedt momenteel 16 smart home producten en accessoires aan. Deze producten zijn handig en gemakkelijk in het gebruik en bieden verschillende oplossingen om ieders huis te automatiseren voor een eenvoudiger leven.

Naast het assortiment consumentenproducten ontwikkelt het bedrijf samen met de leiders van de bouwsector slimme oplossingen die kunnen worden geïntegreerd in de thuisinfrastructuur, via het programma "with Netatmo". Netatmo maakt sinds 2018 deel uit van de Legrand Group, een wereldwijde specialist in elektrische en digitale gebouwinfrastructuren.

Netatmo, same home, just smarter.

Steffy Bruyninx

Steffy Bruyninx

PR Consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be