Verlaag de kosten voor binnenkranen met tot wel 40% met de nieuwe igus glide-chain
Motion plastics specialist ontwikkelt lichtgewicht kabelrups voor eenvoudige glijdende toepassingen met lange rijwegen
%20(3)%20(1).png)
Schoten, 8 juli 2025 - De kabelrupsspecialist igus heeft zijn nieuwe kabelrups genaamd "glide-chain" op de Hannover Messe gepresenteerd. Deze is speciaal ontwikkeld voor glijdende toepassing en is ideaal voor rijwegen tot 30 m, zoals bijvoorbeeld het geval is bij binnenkranen. Het slanke ontwerp zorgt voor kostenbesparingen van 30 tot 40%.
Kabelrupsen van hoogwaardige kunststoffen worden over de hele wereld gebruikt. Ze zijn vooral bedoeld om kabels betrouwbaar te geleiden, bijv. op binnenkranen die in productiehallen worden gebruikt. igus heeft nu een nieuwe, bijzonder kosteneffectieve en lichtgewicht kabelrups ontwikkeld, speciaal voor zeer eenvoudige glijdende toepassing met rijwegen tot 30 m. De glide-chain G4.42 wordt gekenmerkt door zijn extra grote glijdend oppervlak en specifieke materiaal, dat alleen wordt gebruikt waar het nodig is voor glijdende bewegingen. Dankzij dit innovatieve type is de G4.42 tot 25% lichter dan standaard igus kabelrupsen. Een ander voordeel van de G4.42 is de kostengeoptimaliseerde schakelzijkant, die links en rechts wordt gebruikt. In combinatie met de grote steek bestaat de glide-chain uit slechts een paar afzonderlijke en verschillende onderdelen. Dit resulteert in een prijsvoordeel van 30 tot 40% in vergelijking met standaard kabelrupsen met dezelfde afmetingen uit het igus E2 en E4 productassortiment. "In tijden waarin klanten onder enorme druk staan om hun kosten te verlagen, hebben we een product ontwikkeld dat niet alleen geld bespaart, maar ook een lange levensduur heeft in de toepassing," zegt Christian Ziegler, Hoofd Productmanagement kabelrupsen igus bij. De nieuwe glide-chain werd ook onderworpen aan intensieve testseries in het eigen 4000 m2 grote testlaboratorium. Bovendien geeft igus vier jaar garantie op alle kabelrupsen.
Recycling van kabelrupsen
Wat gebeurt er als een kabelrups het einde van zijn levensduur bereikt? Precies voor dit doel heeft igus het "chainge" programma geïntroduceerd. Het recyclinginitiatief is bedoeld om versleten kabelrupsen op een milieuvriendelijke manier te hergebruiken. Ongeacht de fabrikant, kunnen oude kunststof kabelrupsen worden opgestuurd voor recycling en bijdragen aan de circulaire economie. In ruil daarvoor ontvangen deelnemers aan het programma een voucher voor de aankoop van nieuwe igus producten. Sinds de introductie van het programma heeft igus al meer dan 170 ton kunststof gerecycled. De kunststofspecialist gebruikt het gerecyclede materiaal om nieuwe kabelrupsseries te maken. De standaard E2.1 serie van igus bijvoorbeeld bestaat nu uit gerecycled materiaal.
Meer informatie over de glide-chain is online te vinden op: https://www.igus.eu/energy-chain/news/series-g4-42

Over igus
igus GmbH ontwikkelt en produceert motion plastics. Deze smeermiddelvrije hoogwaardige polymeren verbeteren de techniek en verlagen de kosten, overal waar er sprake van beweging is. In energietoevoersystemen, uiterst flexibele kabels, glijlagers en lineaire lagers en draadspindeltechniek gemaakt van tribo-polymeren is igus wereldwijd marktleider. Het familiebedrijf dat is gevestigd in Keulen, Duitsland, is vertegenwoordigd in 31 landen en heeft wereldwijd meer dan 5.000 mensen in dienst. In 2023, genereerde igus een omzet van €1,136miljard. Onderzoek in 's werelds grootste testlaboratorium in de sector, leidt constant tot innovaties en meer zekerheid voor de gebruikers. 243.000 artikelen zijn leverbaar uit voorraad en de levensduur kan online worden berekend. In de afgelopen jaren is het bedrijf uitgebreid door interne startups te beginnen, bijvoorbeeld voor kogellagers, robot-aandrijvingen, 3D-printen, het RBTX-platform voor Lean Robotica en intelligente smart plastics voor Industry 4.0. Enkele van de belangrijkste milieu-investeringen zijn het "chainge" programma - voor recycling van gebruikte kabelrupsen - en de deelname in een onderneming die olie uit kunststof-afval produceert.
Caitlin Muyllaert