Venlo is steeds belangrijker voor ECS’ spoorexpansie naar Oost-Europa

Venlo is steeds belangrijker voor ECS’ spoorexpansie naar Oost-Europa

ECS vervoert bijna 50% van alle transporten via trein na modal shift

Venlo, 9 september 2021 - Naarmate supply chain-specialist ECS haar modal shift verder uitrolt met als doel tegen 2025 50% van alle goederen met de trein te vervoeren, wordt de logistieke corridor in Venlo steeds belangrijker als de sleutelpositie in het internationale netwerk van ECS.

ECS, de marktleider op vlak van supply chain en intermodaal transport, is vooral bekend als logistieke hoofdrolspeler bij transport tussen het Europese vasteland en het Verenigd Koninkrijk en Ierland vanuit het hoofdkantoor in Zeebrugge. Nochtans bevindt het grootste deel van het intermodale netwerk zich in West- en Oost-Europa. ECS’ kantoor in Venlo heeft een sleutelpositie in dat intermodale netwerk. Het vormt namelijk de uitvalsbasis voor transportroutes naar onder meer Portugal, Griekenland, Turkije, Roemenië en Polen. 

Venlo cruciaal in modal shift
Sinds de opstart in 1995 is de Venlo-vestiging van ECS uitgegroeid tot het tweede grootste kantoor, na het hoofdkwartier in Zeebrugge. 70% van alle spoorwegverbindingen worden beheerd vanuit Venlo. “Omdat Venlo zo’n sleutelpositie heeft binnen ons netwerk, maakt het steeds onderdeel uit van onze strategische beslissingen”, zegt CEO Pieter Balcaen. “Aangezien het merendeel van onze logistieke corridors vanuit Venlo bestuurd worden, speelt het kantoor een grote rol in onze modal shift. Een van onze meest recente investeringen is de verbinding tussen Venlo en Wenen, waar we het aantal wekelijkse treinen verhoogd hebben van twee in 2019 naar vijf in 2021.”

Door zo veel mogelijk goederen via het spoornetwerk te transporteren en in te zetten op optimale ladingen, streeft ECS ernaar om de CO2-uitstoot en het aantal kilometers op de baan te verminderen. Momenteel bestaat de modal split uit 40% zee-, 30% spoor- en 30% wegtransport. Tegen 2025 wil ECS het spooraandeel verhogen naar 50%, gevolgd door 65% in 2030.

"Aangezien het merendeel van onze logistieke corridors vanuit Venlo bestuurd worden, speelt het kantoor een grote rol in onze modal shift." - CEO Pieter Balcaen

Investeren in lokale werknemers
Na de bouw van een nieuw kantoor in 2017 groeide het aantal medewerkers in Venlo van 35 naar 60 personen. Aangezien verwacht wordt dat de Oost-Europese markt nog verder groeit, is ECS momenteel op zoek naar extra medewerkers voor de klantendienst en planning. “Als familiebedrijf willen we zekerheid en stabiliteit aanbieden aan onze werknemers’, benadrukt Balcaen. “Daarom werken we niet met contracten van bepaalde duur, maar kiezen we ervoor om voor lange tijd te investeren in mensen uit de buurt.” 

Die aanpak zorgt ervoor dat heel wat mensen zonder ervaring in de logistieke sector starten bij ECS. Een voorbeeld daarvan is Gijs, die een jaar geleden begon bij de dienst customer service. "Dankzij mijn mentor en de platte organisatiestructuur kon ik bij iedereen terecht en kreeg ik heel snel eigen verantwoordelijkheden. Het contact met de klanten en de internationale aanpak boeit me elke dag opnieuw.” Die mening deelt ook Ingrid, die werkt als planner intermodal. “Toen ik begon had ik geen ervaring in de sector. Ik kwam in een heel warm team terecht, waarin iedereen elkaar helpt. Er werd in mij geloofd en ik ben bijzonder dankbaar voor de kans die ik heb gekregen. Voor mijn boeiende en uitdagende job kom ik iedere dag opnieuw met veel plezier naar kantoor.”

Over ECS
ECS profileert zich als marktleider op vlak van supply chain logistics en intermodaal transport. ECS heeft haar hoofdzetels in Zeebrugge (de handelspoort tussen EU en VK) en Venlo (de schakel naar Noord- en Oost-Europa. ECS beheert een vloot van 10.000 containers waarbij de nadruk ligt op CSR-logistics: Creating Sustainable & Reliable logistics. Daarom wordt ingezet op zo veel mogelijk optimaal gevulde containers die zo veel mogelijk via de trein vervoerd worden over heel Europa, goed voor 70 miljoen kilometer aan verplaatsingen via spoor per jaar en een daling van de CO2-uitstoot met 80%.

Het nieuwe kantoor van ECS in Venlo werd in 2017 in gebruik genomen.
Het nieuwe kantoor van ECS in Venlo werd in 2017 in gebruik genomen.
ECS CEO Pieter Balcaen
ECS CEO Pieter Balcaen
Mattias Goossens
Mattias Goossens PR Consultant, Evoke

 

 

 

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Evoke
Witte Patersstraat 4
1040 Brussel