Van kerstverlichting tot erkenning door Siemens: 23-jarige Bram maakt indruk met domoticatechnologie
Start-up Allorado wil wereldwijd gebouwen en productieprocessen efficiënter maken
Gooik, 1 augustus 2024 - Bram Roelandts, een gedreven Gooikse student en ondernemer van 23 jaar, maakt wereldwijd indruk met zijn domoticatechnologie. Van jongs af aan is Bram gebeten door automatisatie. Samen met zijn mentor Filip Van Craenenbroeck richtte hij Allorado op, een start-up die technologie ontwikkelt waarmee nieuwe draadloze technologie eenvoudig geïntegreerd kan worden met bestaande installaties. De Allorado Gateway werd ontwikkeld op het Siemens SIMATIC IOT2050 automatisatiesysteem. Siemens zelf loofde de uitvinding met de Best Application Award en is als wereldwijde technologiespeler een ideale partner voor de internationale groeiambities van de beloftevolle start-up.
Bram Roelandts uit Gooik raakte als kind gefascineerd door technologie. Op achtjarige leeftijd begon hij te experimenteren met software, en op zijn dertiende automatiseerde hij lichtsturing, bijvoorbeeld voor kerstverlichting. Via vrienden van zijn moeder leerde hij ingenieur Filip Van Cranenbroeck kennen, met wie hij reeds op vijftienjarige leeftijd apps ontwikkelde voor domotica-toepassingen. Een belangrijke realisatie was SimplySmart, een moderne iPhone-app voor KNX, een internationaal standaardprotocol voor de aansturing van smart homes.
In 2018 won Bram de eerste prijs op de KNX Scientific Conference in Wenen met een paper die hij presenteerde over SimplySmart. Zijn vastberadenheid en talent werden verder beloond toen hij deelnam aan Apple's WWDC-ontwikkelaarsconferentie in Californië als een van de 350 geselecteerde internationale studenten.
Gouden standaard
In oktober 2022 richtte Bram Allorado op samen met zijn mentor Filip. “De naam Allorado, een verwijzing naar de mythische stad El Dorado, symboliseert onze ambitie om de gouden standaard te worden op het vlak van slimme gebouwen”, legt Bram uit. “We zijn goed op weg om dat doel te bereiken.”
Met de Allorado Gateway ontwikkelde Allorado een eerste product.
“In het Internet of Things communiceren verschillende apparaten met elkaar, zoals elektriciteitsmeters en watermeters, maar evengoed aan kleine sensoren die machinedata zoals motortrillingen bewaren voor predictief onderhoud. De sensoren en apparaten kunnen communiceren via kabels, maar dan moet je een kabel naar elke sensor trekken. Dat is duur, lastig en soms onmogelijk. Via wifi kan het ook, maar wifi verbruikt veel energie en reikt niet ver. LoRa, van het Engelse long range, biedt als netwerk een enorme reikwijdte en de sensoren blijven jarenlang werken op één batterij. Er zijn echter honderden bedrijven die sensoren maken en al die sensoren spreken hun eigen taal. Onze Allorado Gateway vertaalt die data naar leesbare input. Dat doet het met behulp van de Siemens SIMATIC IOT2050, dat als automatisatiesysteem compatibel is met verschillende technologische protocollen of talen”, legt Bram uit.
Internationaal potentieel
Filip Van Craenenbroeck geeft aan dat het ontwikkelen van een gateway niet vanzelfsprekend is.
“Er zijn wereldwijd verschillende certificaties. Die behalen duurt jaren en kost duizenden euro’s. Omdat de IOT2050 al door Siemens gecertificeerd was, hoefden wij dat niet meer te doen. Bovendien zijn we programmeurs en geen hardwarebouwers. Dankzij Siemens kunnen we de Allorado nu meteen wereldwijd uitrollen.” Bram Roelandts treedt hem bij: “Deze gateway is een belangrijke stap naar efficiëntere productie én gebouwen. Dat is dringend nodig, want we willen een andere wereld en een andere industrie. Als wij die iets dichterbij kunnen brengen, dan is onze missie geslaagd.”
In februari 2024 won Allorado de Best Application Contest van Siemens. “Die erkenning bevestigt niet alleen het potentieel van Allorado's innovatieve benadering van slimme domotica en bestaande hardware van Siemens, maar benadrukt ook de waarde van samenwerking tussen jong talent zoals Bram en ervaren mentoren zoals Filip. Allorado blijft gedreven om grenzen te verleggen en de toekomst van slimme gebouwen vorm te geven”, besluit Thierry Van Eeckhout, Senior Vice-President en Head Siemens Digital Industries België.
Over Siemens AG
Siemens AG (Berlijn en München) is een technologieonderneming met focus op de domeinen industrie, infrastructuur, transport en gezondheidszorg. Van zuinige en ecologische fabrieken, veerkrachtige toeleveringsketens en slimmere gebouwen en stroomnetten tot groenere en comfortabelere vervoersoplossingen en geavanceerde gezondheidszorg, ontwikkelt de onderneming doelgerichte technologie die voor haar klanten meerwaarde creëert. Door de reële en digitale wereld te combineren, biedt Siemens haar klanten mogelijkheden om hun bedrijfssectoren en markten te transformeren en hen zo te helpen het dagelijkse leven van miljarden mensen te verbeteren. Siemens heeft ook een meerderheidsparticipatie in de beursgenoteerde onderneming Siemens Healthineers, een wereldwijd toonaangevende leverancier van medische technologie die vormgeeft aan de toekomst van de gezondheidszorg. Hiernaast behoudt Siemens een minderheidsparticipatie in Siemens Energy, een wereldleider op het gebied van elektriciteitstransmissie en -productie. In boekjaar 2022, afgesloten op 30 september 2022, genereerde de Siemens-groep een omzet van € 72,0 miljard en een nettowinst van € 4,4 miljard. Op 30 september 2022 had de onderneming wereldwijd zo’n 311.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.
Caitlin Muyllaert