Valeo brengt een ware revolutie teweeg in de aandrijving voor e-bikes

Untitled design (7).png

Parijs, 15 december 2020 - Valeo, de wereldleider op het gebied van elektrificatie in de auto-industrie, heeft haar 48V-motoren aangepast aan fietsen, met als resultaat het meest krachtige elektrische ondersteuningssysteem voor fietsen tot nu toe, dat prestaties, efficiëntie, intelligentie, comfort, robuustheid en gebruiksgemak combineert. 

Jacques Aschenbroich, Voorzitter en Chief Executive Officer van Valeo: "Eén van de belangrijkste strategische aandachtspunten van Valeo is haar expansieversnelling in de opkomende markten voor nieuwe mobiliteit met ‘nulemissie’, met inbegrip van elektrische kleine stadsvoertuigen, elektrische motorfietsen en scooters, autonome last-mile koerierdroids en elektrische fietsen. Om dit te realiseren, maken we gebruik van de technologische platforms die we voor de auto-industrie hebben ontwikkeld en passen we deze aan. Dit geldt zowel voor de ADAS-technologie (advanced driver assistance systems) als voor de elektrificatiesystemen op laagspanning (48 V)."

Wereldprimeur
Het Smart e-Bike System van Valeo is de eerste oplossing ter wereld die zowel een elektrische motor als een adaptieve automatische transmissie in het pedaalsysteem integreert. Met dit nieuwe elektrische ondersteuningssysteem past de fiets zich aan de fietser aan, en niet andersom. De versnellingen schakelen automatisch en de systeemalgoritmes passen zich direct aan de hoeveelheid elektrische ondersteuning aan die de fietser nodig heeft vanaf de eerste trapbeweging.

Met deze technologie getuigt Valeo opnieuw van haar innovatievermogen en bevestigt het haar reputatie als belangrijke speler op de markt van elektrische mobiliteit. ​ 

Eerst was er de hybride voor iedereen, oplaadbare hybrides en volledig elektrisch aangedreven auto's, en al snel volgden de e-trucks, autonome shuttles, elektrische driewielers en koerierdroids. Nu heeft Valeo wederom een andere toepassing ontwikkeld voor haar 48V-systemen – voor elektrische fietsen. De Groep is pionier en wereldleider in deze snelgroeiende innovatie, die een betaalbare manier aanbiedt om voertuigen te elektrificeren.

Unit in pedaalsysteem
De technologie van Valeo, die voorheen nog niet op de markt verkrijgbaar was, is ontwikkeld in samenwerking met Effigear en bestaat uit een elektrische motor van 48 V en een adaptieve automaat met zeven versnellingen in een enkele unit die zich in het pedaalsysteem bevindt en die de tot nu toe beste elektrische ondersteuning voor fietsen biedt. Het motorkoppel van 130 newtonmeter kan de inspanning van de fietser verachtvoudigen, terwijl andere systemen op de markt een vijfvoudige impuls bieden. De elektrische ondersteuning van Valeo op een koerierfiets, stelt een fietser met een lading van 150 kg in staat om een helling van 14% (het equivalent van een oprit van een parkeerplaats) te beklimmen zonder dat hij zich in het zweet hoeft te werken, eender of hij nu vooruit of achteruit rijdt. De elektrische motor van Valeo is ook efficiënter dan de 24V- of 36V-motoren waarmee de overgrote meerderheid van de huidige e-bikes zijn uitgerust. 

 
 

De adaptieve automatische transmissie, die een wereldprimeur is voor elektrische fietsen, maakt gebruik van een algoritme die de behoeften van elke fietser begrijpt en zich daaraan aanpast, rekening houdend met zijn of haar rijstijl en traject. De versnellingen schakelen soepel, zonder dat er knoppen of hendels hoeven te worden ingedrukt. Dankzij Valeo beschikken elektrische fietsen nu over dezelfde voordelen als auto's op het gebied van adaptieve automatische versnellingsbakken. 

Boostfunctie
Het Smart e-Bike System van Valeo bevat een anti-diefstalfunctie die direct in het pedaalsysteem is geïntegreerd en die bij activering het gebruik van de fiets verhindert. Het systeem beschikt ook over een duwondersteuningsfunctie voor voetgangers met de fiets aan de hand, wat vooral nuttig is bij zware belasting, en een boostfunctie die het gemakkelijker maakt om andere fietsers in te halen en heuvels te beklimmen. 

Terwijl fietsen in het verleden systematisch zijn geëvolueerd door de toevoeging van nieuwe componenten, is Valeo van nul af aan begonnen met de ontwikkeling van een systeem dat veel kwetsbare fietsonderdelen overbodig maakt. Er is geen behoefte meer aan remblokken, tandwielen, stuurschakelaars en de bijbehorende kabels, of een traditionele fietsketting, die nu vervangen kan worden door een onderhoudsvrije riemaandrijving. Hierdoor kunnen elektrische fietsen een 50-tal onderdelen achter zich laten, die vaak fragiel zijn en voortdurend onderhoud vergen. Gemiddeld moet een traditioneel model minstens één keer per maand worden onderhouden, ook al is het alleen maar om de ketting aan te spannen, de ketting en/of remblokken te smeren of de ketting terug te plaatsen. Valeo heeft met haar technologie dus de zwakste schakel van de elektrische fiets geëlimineerd: de ketting. 

Drie prototypes
In plaats van fietsen te bouwen, richt Valeo zich er uitsluitend op om ze uit te rusten met haar elektrische ondersteuningsoplossing. Met dit in gedachten heeft Valeo drie prototypes ontwikkeld om te laten zien hoe haar oplossing kan worden aangepast aan alle soorten modellen: een stadsfiets, een mountainbike en een koerierfiets om ladingen te vervoeren (met unieke functies voor het terugwinnen van energie bij het achteruitrijden en remmen).

 
 

Met deze high-end-oplossing brengt Valeo een revolutie teweeg in de aandrijving van e-bikes, met een systeem dat reeds voldoet aan de beste en meest veeleisende normen op het gebied van kwaliteit, robuustheid, duurzaamheid en veiligheid in de auto-industrie. 

Marktleider
Dankzij haar wereldleiderschap in de elektrificatie van voertuigen beschikt Valeo over een aantal belangrijke troeven, waaronder (i) haar 48V-technologisch platform, dat het mogelijk maakt om te voldoen aan een brede waaier van behoeften en toepassingen vanuit één enkele technologische basis, en (ii) haar zeer grote productiecapaciteit, die aanzienlijke schaalvoordelen oplevert (Valeo produceert ongeveer 30 miljoen elektrische inrichtingen per jaar). 

De markt voor elektrische fietsen barst uit zijn voegen, met een geraamde vijftienvoudige expansie in de komende tien jaar, waardoor de wereldwijde omzet in 2030 270 miljoen euro zal bedragen (McKinsey/Center For Future Mobility -2020). 

Koerierfietsen
De markt voor elektrische koerierfietsen, speciaal ontworpen voor leveringen, zal ook aanzienlijk groeien naarmate de regelgeving die de toegang tot de stadscentra voor vervuilende voertuigen verbiedt, geleidelijk aan van kracht wordt. Als belangrijke speler op het gebied van alle aspecten van elektrische mobiliteit, heeft de groep in 2019 57% van de omzet gegenereerd dankzij technologieën die gericht zijn op het verminderen van de CO2-uitstoot.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be