Vakantie op komst: zo vermijd je bedwantsen in je reiskoffer
Toename van meldingen van bedwantsen zet aan tot oplettendheid

Schelle, 18 juli 2025 – Met de zomervakantie in aantocht worden valiezen van onder het stof gehaald, vliegtickets geboekt en plannen gesmeed voor zonnige bestemmingen. Maar wie binnenkort naar de zon trekt, doet er goed aan om even stil te staan bij een onzichtbare medereiziger: de bedwants. Deze kleine bloedzuiger reist ongezien mee in bagage en nestelt zich ook in hotelbedden. Rentokil, specialist in ongediertebestrijding, ziet het aantal meldingen van bedwantsen stijgen en waarschuwt reizigers daarom om waakzaam te zijn.
Bedwantsen zijn geen nieuw fenomeen, maar ze duiken de laatste jaren opvallend vaker op. De stijgende mobiliteit, gecombineerd met hun resistentie tegen klassieke bestrijdingsmiddelen, zorgt voor een snelle verspreiding door heel Europa. Ze kruipen in matrassen, achter bedframes, tussen kieren van meubels of plooien van kledij, en komen vooral ’s nachts tevoorschijn.
“Een besmetting met bedwantsen is geen gevolg van slechte hygiëne”, zegt Dominique Debie van Rentokil. “Eén onoplettend moment is vaak genoeg om ze mee naar huis te nemen.”
Zo herken je bedwantsen
Bedwantsen bijten meestal in een patroon: meerdere jeukende stipjes in een lijn, vaak op armen of benen. Daarnaast laten ze sporen na op lakens en matrassen – kleine bloedvlekjes, zwarte puntjes of vervellingshuidjes – en een muffe, zoetige geur in de kamer.
“Sommigen verwarren ze met tapijtkevers”, zegt Dominique. “Maar die zijn overdag actief en bijten niet. Bedwantsen zie je niet, maar je voelt ze des te meer. Naast de lichamelijke irritatie is er ook de mentale impact: angst om te slapen, stress en zelfs smetvrees zijn geen zeldzaamheid bij wie met bedwantsen te maken krijgt.”
Wie op vakantie aankomt, doet er dus goed aan om eerst even de kamer te checken. Til de matras op en kijk vooral naar de hoeken en naden. Vergeet ook de nachtkastjes niet te controleren. Laat koffers niet op bed of de vloer staan, maar op een rek. Bewaar kleding zoveel mogelijk in afgesloten zakken of in een gesloten valies. Weer thuis? Maak je valies eerst leeg in je garage of op het terras en niet meteen op je bed in de slaapkamer. Was alles meteen op 60°C of droog op hoge temperatuur, om eventuele lifters uit te schakelen voor ze zich settelen.
Toch beet?
Bij een vermoeden van een actieve besmetting op vakantie is het aangewezen om het verblijf te melden aan de receptie en een andere kamer te vragen, bij voorkeur niet naast of boven de oorspronkelijke. Kleding die mogelijk besmet is, wordt tijdelijk opgeborgen in afgesloten plastic zakken tot deze grondig kan worden gereinigd. Voor de behandeling van beten volstaat doorgaans een kalmerende zalf of antihistaminicum. Krabben wordt afgeraden om huidirritatie of -infectie te voorkomen.
Professionele aanpak nodig bij thuiskomst
Indien je een vermoeden hebt dat bedwantsen mee naar huis zijn gereisd, is het belangrijk om snel te handelen.
“Zelfbestrijding is vaak niet doeltreffend”, aldus Dominique. “Bedwantsen kunnen maandenlang schuilen in de kleinste kieren, en zijn resistent tegen veel huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Een professionele inspectie en gerichte behandeling zijn noodzakelijk om erger te voorkomen. Maar door vooraf enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen en alert te blijven voor mogelijke tekenen van besmetting, kan veel ongemak worden vermeden. Een bewuste houding bij vertrek en na terugkomst vormt de beste garantie op een ongestoorde zomer – zonder ongewenste passagiers in huis.”

Voor perscontact:
Dominique Debie
0032 4 97 84 57 88
dominique.debie@rentokil.com