UseCrypt Messenger eerste app die volledige privacy garandeert

Facebook dataschandaal duidt op nood aan veilige app

Het bedrijf UseCrypt S.A. lanceert vandaag zijn nieuwe applicatie Usecrypt Messenger. De app werd ontwikkeld door een Europees team van cryptografen en IT-specialisten en garandeert - in tegenstelling tot huidige apps zoals WhatsApp, Facebook en Viber - volledige privacy. Het bedrijf wil zo het huidige klimaat - waarin populaire apps steeds meer user data voor eigen belang verzamelen - in vraag stellen.

Volgens het Digimeter-onderzoek van imec, gebruikt 31,8% van alle Vlamingen op dagelijkse basis Facebook Messenger. Dat stijgt tot bijna 60% op maandelijkse basis. Ook WhatsApp is in Vlaanderen een populaire app. Bijna 53% gebruikt het communicatiemiddel op maandelijkse basis. Met het huidige dataschandaal bij Facebook is het intussen echter duidelijk dat populaire apps de gegevens van de gebruikers opslaan en delen voor andere doeleinden. Gebruikers over de hele wereld besloten daarom om hun Facebook-account te verwijderen, met onder andere komiek Jim Carrey, Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX en Brian Acton, mede-oprichter van WhatsApp op kop. Andere apps zoals Viber slaan zelfs een kopie op van het volledige telefoonboek van de gebruiker.

Geen privégegevens
Dat is in schril contrast met het nieuwe UseCrypt Messenger. De applicatie maakt geen gebruik van cryptografie en codeert de gesprekken enkel wanneer een directe verbinding tot stand wordt gebracht tussen gebruikers. Dat betekent dat UseCrypt geen privégegevens verzamelt en ook op geen enkel moment gegevens opslaat. “Facebook, WhatsApp en Viber bieden hun gebruikers de belofte van vertrouwelijkheid en dat doen ze kosteloos. Maar in werkelijkheid betalen deze gebruikers de hoogste prijs van iedereen door hun privacy op te geven”, vertelt Jakub Sierakowski, CTO bij UseCrypt. “Met UseCrypt willen we de markt veranderen en een samenleving creëren dat verbonden is door privacy. Het is dan ook de enige applicatie in zijn soort met een functie die controleert of de gebruikte smartphone gehackt, bespioneerd of aangevallen wordt.”

Gesprekken reconstrueren
UseCrypt Messenger codeert elke seconde van een spraakoproep met een vaste hoeveelheid gegevens door middel van constant-bitrate codering (CBR). Dat maakt het onmogelijk om achteraf de inhoud van de gesprekken te reconstrueren. Dat is in grote tegenstelling tot concurrenten zoals Telegram, die variabele-bitrate codering (VBR) gebruiken waardoor het mogelijk is om zonder cryptografische sleutel het grootste deel van wat er gezegd wordt te decoderen. Onderzoekers van de John Hopkins Universiteit in Baltimore deden de test: Door informatie over de grootte van gegevenspakketten in een bepaald gesprek met behulp van VBR te onderscheppen, konden ze het gesprek met maar liefst 90% nauwkeurigheid in 14 verschillende talen decoderen.

Gebruiksvriendelijk en intuïtief
Om volledige privacy te waarborgen, gebruikt UseCrypt Messenger functies die gratis communicatietools niet aanbieden. Zo maakt de app onder meer gebruik van het Zimmermann Real-Time Protocol. Dat maakt het mogelijk om een cryptografische sleutel pas vast te stellen op het moment dat gebruikers met elkaar verbonden zijn. Op die manier blijft de server slechts een tussenpersoon en kan geen enkel gesprek worden hersteld.

“Van de meeste aanpassingen zoals het Zimmerman Real-Time Protocol zal de gebruiker niets opmerken. De functie om ‘man-in-the-middle’-aanvallen te vermijden, is dan weer zeer gemakkelijk voor de gebruiker. Tijdens de vergelijking van parameters wordt hetzelfde paar woorden weergegeven op de schermen van beide mensen die deelnemen aan het gesprek. Als de woorden aan beide zijden identiek zijn, is de verbinding veilig. Ondanks de vele beveiligingslagen, zijn we erin geslaagd de applicatie gebruiksvriendelijk en intuïtief te houden”, aldus Jakub Sierakowski.


Meer informatie
Meer informatie over UseCrypt Messenger is te vinden via https://usecryptmessenger.com/. De applicatie is vanaf vandaag beschikbaar in Google Play en de AppStore en kost €14,99 per maand.  

Test
Heeft u interesse om de app zelf eens uit te testen met collega's? Geef ons een seintje, wij zorgen voor de nodige inloggegevens. 

Corneel Haine

PR Specialist, Evoke (CJ Communications BVBA)

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be