U vraagt, Testo draait! Meetspecialist lanceert Climate balancing app en groter gamma luchtdebiettrechters voor elke meetsituatie 

Innovaties komen tegemoet aan strenge Vlaamse ventilatievereisten

Ternat, 14 november 2023 - Bouw of verbouw je? Dan moet je tegenwoordig aan steeds strengere eisen voldoen. Om daaraan tegemoet te komen lanceert Testo, de specialist in slimme meetoplossingen, twee innovaties die het leven van installateurs en ventilatieverslaggevers vergemakkelijken: de gloednieuwe Climate balancing app enerzijds, en drie trechters op maat om gemakkelijker luchtdebieten te meten anderzijds.

Hoeveel lucht er weggezogen kan worden, hoeveel verse lucht er binnengebracht kan worden, welk soort buizen te gebruiken … Dat alles is vastgelegd in de ventilatievereisten van de FOD Economie die in Vlaanderen van kracht zijn voor residentieel vastgoed. Is er onvoldoende ventilatie of functioneert het systeem niet naar behoren, dan kunnen er boetes opgelegd worden - en dus dient alles door een officiële ventilatieverslaggever gecontroleerd te worden. In de praktijk wordt een nauwkeurige controle echter vaak bemoeilijkt door de variatie aan verschillende ventilatieroosters die gebruikt worden, die zich soms bovendien ook nog eens op moeilijk bereikbare plaatsen bevinden.

Aangepaste trechters voor anemometers

De bestaande trechters of conussen die gebruikt worden om luchtdebieten te meten zijn niet in elke situatie even bruikbaar, bijvoorbeeld doordat ventilatieroosters vaak zo onzichtbaar mogelijk weggewerkt worden. Dit maakt het voor installateurs en controleurs moeilijk om een nauwkeurige meting te doen en noopt hen soms tot improviseren, met nulmetingen en boetes als mogelijk gevolg. Om dit euvel te verhelpen ontwikkelden we zelf drie aangepaste trechtermonden voor specifieke meetsituaties die zich regelmatig voordoen bij het inregelen van balansventilaties. Daarmee komen we tegemoet aan een heel reële nood vanuit de markt”, zegt Jeroen Van Der Kelen, CEO van Testo België.

Climate balancing app

Maar dat is niet de enige innovatie. De ventilatie van een woning stopt immers niet bij individuele ventilatieroosters: elke ruimte dient steeds binnen het grotere geheel gezien te worden.

Bij het bouwen van een woning wordt altijd gekeken naar de ventilatienoden van een kamer in functie van het volledige gebouw, en niet van elke ruimte afzonderlijk. Om de coördinatie daarvan te vergemakkelijken, ontwikkelden we de Climate balancing app die het geheel van ruimtes en de onderlinge dynamieken automatisch in kaart brengt. De installateur moet hierdoor de verhoudingen en debieten niet meer zelf berekenen: de app neemt dit over, en zegt waar bijgesteld moet worden. Opnieuw een innovatie die het leven van installateurs en technici een heel stuk makkelijker maakt”, besluit CEO Jeroen Van Der Kelen.

Eerste windtunnel voor kalibratie anemometers in België

Eerder dit jaar zorgde Testo al voor een primeur toen het in zijn hoofdkantoor een nieuwe windtunnel in gebruik nam voor de kalibratie van luchtdebieten: de eerste op Belgische bodem. Dankzij de tunnel kunnen in Ternat nu alle anemometers lokaal gekalibreerd worden, zowel op luchtsnelheid als luchtdebiet. Dat spaart niet alleen een transport naar Duitsland en dus vele kilometers uit, maar brengt ook de servicetijd gevoelig naar beneden: van meerdere weken naar nauwelijks enkele dagen.

 

Over Testo

Testo, dat zichzelf in 1957 op de kaart zette met de ontwikkeling van de eerste elektronische thermometer, is wereldleider in innovatieve, high-precision meetoplossingen en -technologie voor HVAC/R (Heating, Ventilation, Air Conditioning and Refrigeration), voeding, farma en industrie. Het Duitse bedrijf, met wortels in het Zwarte Woud, telt vandaag 36 dochtermaatschappijen en 3.400 werknemers in 25 landen over de hele wereld. 

De producten, oplossingen en diensten van Testo maken het mogelijk om tijd en middelen te besparen en de kwaliteit van goederen te verbeteren, om zo bij te dragen tot de bescherming van onze gezondheid en het milieu. 

Momenteel draait het bedrijf een omzet van 400 miljoen euro, waarvan telkens een tiende in R&D geïnvesteerd wordt. De Belgische tak van Testo werd in 1986 opgericht door Jean-Pierre Van der Kelen en is, na Duitsland, het belangrijkste land van de groep, zowel in omzet als qua innovatie.

Paul Geens

Paul Geens

PR consultant, Evoke

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be