Twee aandrijvingen in één: igus introduceert stappenmotor met dubbele as

Nieuwe motor voor drylin lineaire assen zorgt voor een ruimtebesparende en kosteneffectieve aandrijving voor twee mechanische lasten

Schoten, 2 juli 2024 - Kosteneffectieve automatisering in een beperkte installatieruimte. Om een eenvoudige introductie tot automatisering te bieden, heeft igus nu een nieuwe stappenmotor met dubbele as ontwikkeld voor haar drylin lineaire technologie. Deze kan gebruikt worden om twee lineaire assen aan te drijven. Een andere mogelijke toepassing is de installatie van een handwiel op de tweede aandrijfas. In noodgevallen kunnen gebruikers de motor met de hand draaien. Handmatige kalibratie van het nulpunt is ook mogelijk.

Als in de aandrijftechniek precisie en gecontroleerde bewegingen vereist zijn, is de stappenmotor het gereedschap bij uitstek omdat deze op de millimeter nauwkeurig naar de gewenste positie beweegt. Dit is vooral belangrijk voor toepassingen in automatiseringstechnologie, op overslagstations en bij formaataanpassingen. De specialist in aandrijftechniek igus heeft nu voor het eerst een stappenmotor met dubbele as ontwikkeld voor haar drylin lineaire assen. Deze motor wordt gekenmerkt door zijn veelzijdigheid en prestaties. De stappenmotor met dubbele as is een speciaal type stappenmotor omdat hij twee uitgaande assen heeft. "Dit ontwerp biedt een grotere flexibiliteit qua aansluiting en aandrijving van mechanische componenten," legt Roy Snellens uit, Productmanager drylin E bij igus B.V. "We kunnen nu twee mechanische lasten, zoals twee parallelle lineaire assen, aandrijven met slechts één motor." Dit bespaart niet alleen ruimte, maar verlaagt ook de kosten omdat de motor beschikbaar is voor dezelfde prijs als een enkele stappenmotor en de gebruiker geen tweede koppeling hoeft aan te schaffen.

Eén motor, drie functies

In tegenstelling tot conventionele aandrijvingen met twee assen, waarbij de motor aan de zijkant wordt geïnstalleerd en ruimteproblemen kan veroorzaken, bevindt de stappenmotor met dubbele as zich tussen de assen, waardoor de beschikbare installatieruimte optimaal wordt benut. Een ander voordeel van de stappenmotor met dubbele as is de mogelijkheid om een handwiel te monteren aan het tweede as-uiteinde. Dit betekent dat de motor ook met de hand kan worden gedraaid, zodat gebruikers handmatig het nulpunt van een lineaire as kunnen instellen. Bovendien kunnen ze een zelfborgende draadspindelas handmatig aanpassen door aan het handwiel te draaien, bijvoorbeeld bij een stroomstoring. Dit is vooral belangrijk in toepassingsgebieden zoals ingangen of deuren. Naast stappenmotoren biedt igus EC/BLDC- en gelijkstroommotoren vanaf €38 in de webshop. De geschikte igus motor eindtrappen met de naam "dryve" zijn verkrijgbaar vanaf €70. De bijbehorende intuïtieve software is gratis. Krachtige besturingssystemen met busaansluiting en geïntegreerde webserver zijn ook verkrijgbaar.

Eén motor met twee functies: met de stappenmotor met dubbele as kunnen gebruikers twee lineaire assen tegelijk aandrijven om ruimte te besparen, of een handwiel op de tweede as van de motor monteren voor handmatige aanpassingen. (Bron: igus B.V.)
Eén motor met twee functies: met de stappenmotor met dubbele as kunnen gebruikers twee lineaire assen tegelijk aandrijven om ruimte te besparen, of een handwiel op de tweede as van de motor monteren voor handmatige aanpassingen. (Bron: igus B.V.)

Kom meer te weten over de nieuwe igus motor op: https://www.igus.nl/info/n23-e-motors-stepper-motors-double-shaft

 

Over igus
Igus GmbH is een wereldwijd toonaangevende fabrikant van motion plastics, kunststof componenten voor bewegende toepassingen. igus ontwikkelt en produceert een breed assortiment aan producten, waaronder energietoevoersystemen voor kabels en slangen, low-cost automatiserings- en robotica oplossingen, drylin lineaire geleidingen en lineaire assen, igubal sferische lagers, xiros kunststof kogellagers en dryspin schroefspindeltechniek. Met kunststof als basismateriaal biedt igus technisch hoogwaardige, kosteneffectieve en milieuvriendelijke oplossingen die wrijving verminderen, smering en onderhoud overbodig maken en de levensduur verlengen. Igus GmbH heeft wereldwijd 31 dochterondernemingen met in totaal meer dan 4600 medewerkers. Daarnaast heeft igus 50 distributeurs welke igus in 80 landen vertegenwoordigen. In 2023 realiseerde igus GmbH een omzet van 1,115 miljard euro. 

Meer informatie vindt u op www.igus.nl/over-igus

Caitlin Muyllaert

Caitlin Muyllaert

PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be