Twaalfde editie van Siemens Little Innovators laat nog meer kinderen kennismaken met STEM-onderwijs

Minister Ben Weyts sluit aan bij innovatieve workshops van Siemens & Techniek- en WetenschapsAcademie van Hogeschool UCLL

Huizingen, 20 september 2023 - Vandaag vond de twaalfde editie van Siemens Little Innovators plaats. Een 110-tal acht- tot twaalfjarige kinderen maakten via interactieve workshops kennis met technologie en wetenschap. In het kader van hun 125-jarige aanwezigheid in België, breidde Siemens het initiatief bovendien voor de eerste keer in 12 jaar uit. Deze feesteditie werd bijgewoond door Minister Ben Weyts en Burgemeester Jo Vander Meylen.

Op de site in Huizingen konden de ‘Little Innovators’ kiezen tussen verschillende workshops van de Techniek- en WetenschapsAcademie van Hogeschool UCLL en Siemens. Zo werd een verbluffend 3D-feest in VR georganiseerd, terwijl drones geprogrammeerd werden om een choreografie te dansen en een LEGO-robot breakdancete op zelfgemaakte muziek. Een cupcakefabriek werd op een duurzame manier met zonne-energie via digital twins aangestuurd, en via AI werd verzekerd dat de juiste taartjes op het feest terecht kwamen. De weg naar het feest verliep veilig over het spoor of via elektrische wagens, geëlektrificeerd door onze Little Innovators.

12,5e editie

De editie wordt intern ook wel de 12,5e editie genoemd, een knipoog naar het 125-jarige bestaan van Siemens in ons land en naar de uitbreiding van het initiatief. Dit jaar waren namelijk niet enkel kinderen van medewerkers uitgenodigd, maar ook het 5e leerjaar van de Gemeentelijke Basisschool Huizingen kwam in contact met de boeiende wereld van STEM-onderwijs.

“Als technologiespeler met 125 jaar aanwezigheid in België weten we als geen ander welke rol ​ technische talenten in de maatschappij spelen”, vertelt Katrien Valkiers, hoofd communicatie en sustainability bij Siemens en initiatiefneemster van ‘Little Innovators’. “De nood aan een degelijke en continue instroom en doorstroom van getalenteerde ingenieurs voor de arbeidsmarkt is hoog. We hopen met initiatieven als Little Innovators kinderen in een vroeg stadium warm te maken voor technologie.”

Siemens werkt dit jaar opnieuw samen met de Techniek- en WetenschapsAcademie van Hogeschool UCLL, die als missie heeft cutting-edge technologie begrijpbaar te maken voor de jeugd, en zo de kans voor een opleiding en carrière in STEM-vakgebieden wil vergroten.

Ingenieurs van morgen

“Er zijn overal tekorten op de arbeidsmarkt, zo ook bij de vele technische profielen die men bij Siemens nodig heeft. We maken daarom de technische en beroepsopleidingen aantrekkelijker, bijvoorbeeld met extra investeringen in VR, door het organiseren van doe-beurzen of met het excellentiefonds”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Weyts. “We weten echter dat niets zo goed werkt als een dagje ervaring opdoen en eens meedraaien op de werkvloer. Siemens maakt hier kinderen warm voor een technisch beroep: een topinitiatief.”

Siemens investeert al jarenlang in onderwijs. Het bedrijf zet in op duurzame educatieve samenwerkingen en duale leertrajecten om opkomend talent te stimuleren. Zo heeft de onderneming haar eigen ‘Siemens Industry Academy’ dat ingenieursstudenten van de KU Leuven, UGent en UAntwerpen laat kennismaken met hoogtechnologische oplossingen in het werkveld. De studenten verwerven praktijkervaring en professionele competenties terwijl ze meewerken aan technologische innovatieprojecten van industriële topspelers.

“Door nauw samen te werken met onderwijspartners, slaan we een brug tussen talent, technologie en toekomst”, zegt Serge Molinari, CEO van Siemens België-Luxemburg. “Ook voor onze eigen mensen hechten we belang aan een cultuur van elke dag leren. Om een verschil te kunnen blijven maken, zetten we dagelijks in op de kwaliteit van onze mensen, hun skills en competenties.”

Meer informatie is te vinden op de website van Siemens.

 

Over Siemens AG
Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 170 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. De wereldwijd actieve onderneming focust op intelligente infrastructuren voor gebouwen en gedistribueerde energiesystemen, evenals op automatisering en digitalisering in de proces- en maakindustrieën. Siemens verbindt de digitale en de fysieke wereld met elkaar, ten voordele van klanten en de maatschappij in haar geheel. Met Siemens Mobility, een toonaangevende leverancier van intelligente mobiliteitsoplossingen voor spoor- en wegvervoer, geeft Siemens mee vorm aan de wereldmarkt voor passagiers- en vrachtdiensten. Dankzij de meerderheidsparticipatie in de beursgenoteerde onderneming Siemens Healthineers, is Siemens ook een wereldwijd toonaangevende leverancier van medische technologie en digitale gezondheidszorgdiensten. Hiernaast behoudt Siemens een minderheidsparticipatie in Siemens Energy, een wereldleider op het gebied van elektriciteitstransmissie en -productie; de onderneming is sinds 28 september 2020 tevens beursgenoteerd. In boekjaar 2020, afgesloten op 30 september 2020, genereerde de Siemens-groep een omzet van € 57,1 miljard en een nettowinst van € 4,2 miljard. Vanaf 30 september 2020 had de onderneming wereldwijd zo’n 293.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

Katrien Valkiers

Katrien Valkiers

Head of Communications, Siemens Belgium
Caitlin Muyllaert

Caitlin Muyllaert

PR Consultant, Evoke

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be