TOC Europe: igus presenteert smeervrije en corrosiebestendige polymeerlagers voor brug- en portaalkranen

igutex glijlagertechnologie: extra bescherming dankzij dubbele wikkeling

Schoten, 7 juni 2024 - 24 uur per dag containers verwerken onder extreme omstandigheden, dit is de realiteit voor brug- en portaalkranen in havens over heel de wereld. Voortijdige slijtage en defecten van de wiel- en aseenheden of de draaistellen vormen echter een enorme belasting voor de operatoren. In Rotterdam presenteert igus een oplossing op TOC Europe van 11 tot 13 juni 2024: gewikkelde, smeervrije en corrosiebestendige polymeerlagers uit de igutex-serie voor intensieve toepassingen.

Portaalkranen, maar ook brugkranen op wielen of sporen, werken het hele jaar door in de meest ongunstige omstandigheden, zoals vuil, stof, zoute lucht, hitte en kou. Sommige onderdelen slijten door deze extreme belasting extra snel, zoals de lagers van de draaistellen, die de wielen van meerdere ton zware brugkranen over de weg of sporen doen bewegen.

Uwe Sund, productmanager voor iglidur Heavy-Duty lagers bij igus, weet uit ervaring dat dit vaak systeemstoringen veroorzaakt: “Elke stilstand kost geld en tijd, en is een last die havens zich minder dan ooit kunnen veroorloven door de hoge verwerkingscapaciteiten en de toenemende concurrentiedruk.”

Op TOC Europe 2024, stand C54, presenteert igus een alternatief voor de klassieke stalen lagers, die regelmatig voor problemen zorgen door corrosie, snelle slijtage en onvoldoende smering. Polymeerlagers uit de igutex-serie helpen zowel de kraanmachinisten als de havens. De glijlagers van hoogwaardig kunststof zijn extreem robuust, slijtvast, corrosievrij en ongevoelig voor vuil. Bovendien hebben ze geen smering nodig. Dat resulteert in een enorm kostenvoordeel: elk jaar wordt er in alle industrieën wereldwijd 240 miljard dollar uitgegeven aan smering. Daarnaast zijn er bijbehorende onderhoudskosten van minstens 200 miljard dollar. En toch treden er keer op keer storingen op door onvoldoende smering, goed voor in totaal 750 miljard dollar. Het gebruik van smeervrije glijlagertechnologie verlaagt de onderhoudskosten, bespaart personeel in tijden van een tekort aan geschoolde arbeidskrachten en verhoogt de levensduur van kranen en daarmee de productiviteit van havens.

Oppervlaktedruk tot 200MPa mogelijk

igus produceert de meeste smeervrije glijlagers met kunststof spuitgietwerk. De materiaalstructuur biedt echter niet voldoende mechanische stabiliteit voor zware toepassingen zoals chassis van kranen met een oppervlaktedruk van meer dan 80MPa. Daarom gebruikt het bedrijf igutex om samengestelde glijlagers te produceren in een tweefasig wikkelproces. Daarvoor produceert de wikkelmachine eerst een binnenlaag van filamentweefsel met geïntegreerde vaste smeermiddelen. De microscopisch kleine smeermiddeldeeltjes komen geleidelijk vrij tijdens de beweging en maken een droge werking met lage wrijvingscoëfficiënten mogelijk. Bij de tweede wikkeling wordt een beschermende omhulsel gemaakt van een met hars geïmpregneerd en bijzonder slijtvast glasvezelweefsel.

“Dankzij deze tweefasige wikkeling bereiken de polymeerlagers uit de igutex serie een maximaal toelaatbare oppervlaktedruk tot 200MP”, aldus Sund. “Dat betekent dat de polymeerlagers robuust genoeg zijn om met portaalkranen te werken, met minder slijtage en meer gebruiksveiligheid.

Polymeerlagers verslaan stalen en bronzen lagers in de test

Het feit dat de gewikkelde polymeerlagers in feite slijtvaster zijn dan stalen lagers is door igus bewezen in zijn eigen 4.000m² grote testlaboratorium. Lagers met een diameter en lengte van 40 mm elk werden belast met 80MPa op een testbank. Ze zwenkten 50.000 keer over een hoek van 50° - met een snelheid van 30 zwenkingen per minuut. Het resultaat: het stalen lager (15MnCr5) leed zo'n enorme as-schade dat de ingenieurs de test na 10.000 cycli moesten afbreken. Na dezelfde tijd begaf het bronzen lager het door slijtage.

“Het polymeerlager uit de igutex-serie overleefde de 50.000 cycli daarentegen met slechts minimale tekenen van slijtage”, zegt Sund. “Deze voordelen worden door steeds meer kraanfabrikanten en operators over de hele wereld erkend. De Tan Cang Gantry Joint Stock Company (TCGT) uit Vietnam is bijvoorbeeld bezig met het uitrusten van brugkranen met volledig smeer- en onderhoudsvrije lagers, als onderdeel van een samenwerking met igus Vietnam. Het is echter niet alleen gemakkelijk om te schakelen van metalen lagers naar polymeer versies in nieuwe kraansystemen, je kunt ook bestaande systemen retrofitten. Dat kan doordat igus de lagers, die meestal een diameter hebben van 100 mm en meer, met identieke afmetingen kan reproduceren. Toepassingsadviseurs zijn ter plaatse beschikbaar om te helpen met de conversie.”
STS-, RTG- en RMG-kranen zijn het hele jaar in bedrijf onder ongunstige omgevingsomstandigheden. De smeringsvrije en slijtagearme igutex glijlagertechnologie van igus zorgt ervoor dat de systemen zelfs in deze omstandigheden betrouwbaar kunnen werken. (Bron: igus GmbH)
STS-, RTG- en RMG-kranen zijn het hele jaar in bedrijf onder ongunstige omgevingsomstandigheden. De smeringsvrije en slijtagearme igutex glijlagertechnologie van igus zorgt ervoor dat de systemen zelfs in deze omstandigheden betrouwbaar kunnen werken. (Bron: igus GmbH)

OVER IGUS:
igus GmbH ontwikkelt en produceert bewegingskunststoffen. Deze smeervrije, hoogwaardige polymeren verbeteren de technologie en verlagen de kosten overal waar dingen bewegen. In de energievoorziening, zeer flexibele kabels, glij- en lineaire lagers en schroefspiltechnologie van tribo- polymeren is igus wereldwijd marktleider. Het familiebedrijf met hoofdzetel in Keulen, Duitsland, is vertegenwoordigd in 31 landen en heeft wereldwijd ongeveer 5.000 mensen in dienst. In 2023 behaalde igus een omzet van €1,136 miljard. Onderzoek in de grootste testlaboratoria van de industrie. levert voortdurend innovaties en meer

laboratoria leveren voortdurend innovaties en meer veiligheid voor gebruikers op. 243.000 artikelen zijn uit voorraad leverbaar en de levensduur kan online worden berekend. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf uitgebreid door het creëren van interne startups, bijvoorbeeld voor kogellagers, robotaandrijvingen, 3D-printen, het

RBTX-platform voor Lean Robotics en intelligente “smart plastics’ voor Industrie 4.0. Tot de belangrijkste milieu-investeringen zijn het “chainge” programma - de recyclage van gebruikte e-ketens - en de deelname in een onderneming die olie produceert uit plastic afval.

Caitlin Muyllaert

Caitlin Muyllaert

PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be