Swappie haalt 108 miljoen euro op in Serie C-financieringsronde om de Europese groei te versnellen en de smartphoneconsumptie te transformeren

Toonaangevende aanbieder van refurbished iPhones sluit grootste financieringsronde tot nu toe af, geleid door Verdane, en ondersteunt daarmee zijn doel om de bekendheid van de industrie te vergroten en de circulaire smartphone-economie onder de aandacht van het grote publiek te brengen

Brussel, 15 februari 2022 - Swappie, de toonaangevende end-to-end online winkel voor de aan- en verkoop van refurbished smartphones, kondigt vandaag een Serie C-financieringsronde aan van 108 miljoen euro. De ronde werd geleid door investeringsmaatschappij Verdane, gespecialiseerd in duurzame technologiebedrijven, naast de bestaande investeerders Lifeline Ventures, Inventure, Reaktor Ventures en TESI.

Swappie maakt de aankoop van milieuvriendelijke smartphones gemakkelijker dan ooit tevoren. Het technologiebedrijf transformeert de markt door voor het eerst de bekendheid van refurbished elektronica te vergroten en de circulaire smartphone-economie toegankelijk te maken voor het grote publiek. De totale markt voor gebruikte en refurbished smartphones zal tussen 2022 en 2027 naar verwachting groeien met een jaarlijks groeipercentage van 10,23%.

Deze nieuwe financieringsronde brengt de totale financiering van het bedrijf op meer dan 149 miljoen euro, na een Serie B-ronde van 35,8 miljoen euro in juni 2020. De ronde zal Swappie in staat stellen om te blijven voldoen aan de groeiende vraag van klanten naar refurbished goederen. 

De in Finland gevestigde scale-up - die iPhones koopt, opknapt en verkoopt en daarbij een goede kwaliteit garandeert door de volledige waardeketen te controleren - zal deze financiële injectie gebruiken om zijn Europese expansie te versterken en de groei van refurbished smartphones in zijn geheel te versnellen. Met het doel om de belangrijkste Europese speler in de refurbished smartphone-sector te worden, zal Swappie zich richten op de uitbreiding van de activiteiten in de bestaande 15 markten over het hele continent, met name in Italië en Duitsland. Swappie heeft zijn marktaanwezigheid sinds afgelopen zomer bijna verdubbeld - van 8 naar 15 landen - en wil zo de toegankelijkheid van hoogwaardige refurbished toestellen vergroten en het vertrouwen in die toestellen vergroten. Dat betekent dat het personeelsbestand van 1.200 getalenteerde en doelgerichte mensen tegen het einde van 2022 tot 2.200 mensen zal stijgen.

Een positieve impact door de toegankelijkheid van de circulaire smartphone-economie voor het grote publiek 

Dankzij een toename in het consumentenbewustzijn van de milieu-impact van e-afval heeft Swappie een ongelooflijke groei gekend, waardoor het zich aan het front bevindt van een nieuwe golf van Europese doelgerichte technologische scale-ups. Duurzaamheid is namelijk een van de grootste drijfveren onder klanten van Swappie om een refurbished telefoon aan te schaffen. 

Er wordt voorspeld dat smartphones 146 miljoen ton CO2-uitstoot zullen genereren in 2022. Daarbij is 83% van die uitstoot afkomstig van de productie, verzending en het gebruik gedurende het eerste jaar van de 1,4 miljard nieuwe smartphones die naar verwachting in 2022 zullen worden verkocht. Een mobiele telefoon een extra jaar gebruiken, zou meer dan 2 miljoen ton aan uitstoot besparen, wat de positieve milieu-impact Swappie die levert aantoont. 

Dankzij de toepassing van de nieuwste technologie en de expertise die uitsluitend op iPhones is gericht, kan Swappie elk probleem oplossen. Zo repareert het bedrijf veel toestellen die andere bedrijven niet kunnen herstellen en verlengt het de levensduur van de toestellen als geen ander in de markt. Doordat het bedrijf zijn eigen fabrieken heeft, in Finland en Estland, kan het garanderen dat de hoogste normen worden nageleefd en dat afval wordt beperkt door een slimmer gebruik van de materialen. 

De garantie op vertrouwen en kwaliteit over de hele waardeketen

Swappie heeft als missie om refurbished mainstream te maken en werd opgericht om een kwalitatief hoogstaande, meer betaalbare en milieuvriendelijke manier te bieden om smartphones te upgraden. In tegenstelling tot andere spelers die werken als een marktplaats, in samenwerking met externe verkopers om hun producten aan te bieden, is Swappie uniek omdat het de hele toeleveringsketen controleert en het hele proces beheert: van het testen en repareren van gebruikte handsets, tot het verkopen van de refurbished toestellen rechtstreeks aan de consument met een garantie van minstens 12 maanden.

De telefoons worden rechtstreeks door Swappie gerefurbished, volgens de beste normen met behulp van de nieuwste technologie. In het algemeen betekent dat dat hun refurbished telefoons net zo robuust zijn als de originele toestellen en in sommige gevallen zelfs sterker. Bovendien verloopt de customer journey net zoals bij een nieuwe aankoop, met live-klantenondersteuning, snelle verzendopties en een Swappie-garantie™ van 12 maanden of meer. 

“Wij blijven met deze investering ons Europese leiderschap in refurbished iPhones versterken. Onze belangrijkste prioriteit is het versnellen van de groei in onze huidige Europese markten, met het oog op verdere uitbreiding in de komende jaren en om te voldoen aan de stijgende vraag. Mensen zijn steeds meer op zoek naar manieren om hun impact op het milieu te verkleinen, en de aanschaf van een refurbished smartphone is hiervoor ideaal. We willen allemaal kwalitatieve technologie, maar het hoeft niet ten koste te gaan van het milieu”, aldus Sami Marttinen, mede-oprichter en CEO van Swappie. “We geloven oprecht dat Swappie het bewustzijn van de consument en het vertrouwen in de sector kan stimuleren door de kwaliteit te standaardiseren, de rol van duurzaamheid te bevorderen en de aankoop van een opgeknapte smartphone net zo vanzelfsprekend te maken als de aankoop van een tweedehands auto." 
Janne Holmia, Partner bij Verdane, voegt hieraan toe: "Nu mensen en bedrijven geleidelijk overgaan op een duurzamere levensstijl, is de markt voor het opknappen en opnieuw verhandelen van iPhones aanzienlijk gegroeid, en daarmee ook de markt voor Swappie. Zo heeft het bedrijf aangetoond de marktleider in Europa te kunnen worden op het gebied van opgeknapte smartphones. Verdane is verheugd om samen te werken met Swappie en om onze expertise in de ontwikkeling van duurzame digitale consumentenbedrijven in te zetten ter ondersteuning van de visie van een toekomst waarin efficiënter met hulpbronnen wordt omgesprongen voor de Europese consument.” 
"De marktkansen voor refurbished smartphones zijn enorm. De totale smartphonemarkt is in Europa goed voor 100 miljard euro, en gebruikte of refurbished telefoons maken daar momenteel iets meer dan 10% van uit. Aangezien momenteel slechts 25% van de tweedehands telefoons wordt verkocht, is er een enorm potentieel voor de markt van refurbished telefoons om te groeien. Bij Swappie zien we dat potentieel als een geweldige kans om onze inspanningen te versterken in de groei van de huidige Europese activiteiten", vertelt Emma Lehikoinen, Chief Operating Officer bij Swappie.
Sami Marttinen, mede-oprichter en CEO van Swappie, en Emma Lehikoinen, Chief Operating Officer bij Swappie
Sami Marttinen, mede-oprichter en CEO van Swappie, en Emma Lehikoinen, Chief Operating Officer bij Swappie

Swappie heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt met een omzetstijging van meer dan 220% in 2020, namelijk 97 miljoen euro in 2020, vergeleken met 31 miljoen euro het jaar daarvoor. Met de opening van 12 nieuwe markten tijdens de pandemie, is Swappie marktleider in de refurbished smartphone-industrie in de meeste van haar markten geworden, waaronder Finland, Zweden en Italië, en heeft het bedrijf meer dan 1 miljoen refurbished smartphones verkocht. Nu consumenten meer vertrouwd raken met het concept van refurbished producten en zich meer bewust worden van de impact die hun keuze voor een bepaald toestel op het milieu kan hebben, bevindt Swappie zich in een unieke positie om klanten een kwalitatief hoogstaande, betaalbare en milieuvriendelijke manier te bieden om hun telefoon te upgraden.

Over Swappie

Swappie is de toonaangevende end-to-end online winkel voor de aan- en verkoop van refurbished smartphones. De missie van het bedrijf is om mensen een kwalitatieve, betaalbare en milieuvriendelijke manier te bieden om hun telefoon te upgraden. Swappie is momenteel actief in 15 Europese landen, waaronder Zweden, Italië en Duitsland. Het bedrijf groeide sterk in 2020 met een omzet van 97 miljoen euro, en sinds de oprichting in augustus 2016 is Swappie uitgegroeid tot een van de meest innovatieve en snelgroeiende bedrijven in Europa met meer dan 1.200 medewerkers en een inzameling van 149 miljoen euro van investeerders. 

Ga voor meer informatie naar: www.swappie.com 

Over Verdane

Verdane is een gespecialiseerde investeringsmaatschappij die samenwerkt met op technologie gebaseerde en duurzame Europese bedrijven om hen te helpen een nieuwe fase van internationale groei te bereiken. Verdane kan investeren als minderheids- of meerderheidsinvesteerder, in afzonderlijke bedrijven of via portefeuilles van bedrijven, en streeft ernaar in te zetten op drie kernthema's: de digitale consument, software everywhere en duurzame samenleving. Verdane-fondsen vertegenwoordigen in totaal meer dan €3,6 miljard aan verplichtingen en zorgen sinds 2003 voor meer dan 135 investeringen in snelgroeiende bedrijven. Het team van Verdane bestaat uit 100 investeringsprofessionals en operationele experts, gevestigd in Berlijn, Kopenhagen, Helsinki, Londen, Oslo en Stockholm, en is erop gericht dé groeipartner te zijn voor op technologie gebaseerde en duurzame bedrijven in Europa.

Ga voor meer informatie naar: www.verdane.com ​ 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be