Swappie bereikt mijlpaal van 1 miljoen klanten

Europees groeibedrijf Swappie ziet toekomst voor refurbished consumentenelektronica rooskleurig in

Brussel, 10 oktober - Swappie, Europees leider in de aan- en verkoop van refurbished iPhones, heeft zojuist een miljoenste iPhone een tweede leven gegeven. In zes jaar tijd is het technologiebedrijf uitgegroeid van een start-up tot een internationale leider in de circulaire economie met meer dan 1.000 werknemers. Recent werd het bedrijf nog door de Financial Times uitgeroepen tot het grootste Europese groeibedrijf. 

De refurbisher Swappie verwelkomde onlangs zijn miljoenste klant. Swappie werd dit jaar dan ook door de Financial Times uitgeroepen tot snelst groeiende Europese onderneming. Volgens de lijst van het Britse dagblad boekte Swappie tussen 2017 en 2020 een totale omzetgroei van bijna 500 procent, met een omzet in 2020 van 98 miljoen euro. Dit jaar haalde het Finse bedrijf bovendien 108 miljoen euro op in een Serie C-financieringsronde. De scale-up zal die financiële injectie gebruiken om zijn Europese expansie te versterken en de groei van refurbished smartphones in zijn geheel te versnellen. 

Van scepticisme naar enthousiasme 

De sterke groei van Swappie gaat hand in hand met een duidelijke verschuiving in de hele refurbished consumentenelektronicasector. Uit een recent onderzoek van Counterpoint Research blijkt namelijk dat de wereldwijde markt voor refurbished smartphones vorig jaar meer dan drie keer sneller groeide dan de markt voor nieuwe smartphones. Zo werden wereldwijd 15 procent meer refurbished telefoons verkocht vergeleken met een jaar eerder. De onderzoekers wijzen erop dat de groeiende populariteit van tweedehands telefoons niet alleen te danken is aan hun lagere prijs. Ook het groeiende ecologische bewustzijn van de consument en consumentenbewegingen spelen een belangrijke rol. 

Toch wordt momenteel volgens data van de EU slechts 15% van de oude telefoons gerecycleerd of gerepareerd. Het groeipotentieel in de sector van hernieuwbare smartphones is dus enorm. Zo wordt verwacht dat de markt dit decennium nog met meer dan 10% per jaar zal groeien. Om die groei verder te ondersteunen is Swappie sinds februari lid van ‘Right to Repair’. Die beweging met organisaties uit 16 landen pleit voor een EU-wetgeving die consumenten het recht geeft hun eigen consumentenproducten, waaronder smartphones, zelf te repareren.

Betrouwbare spelers

De interesse voor dit relatief nieuwe concept neemt dus toe en krijgt een grotere bekendheid dankzij de intrede van meer professionele spelers op de markt. Swappie werd opgericht door Sami Marttinen en Jiri Heinonen die als slachtoffers van oplichterij bij de aankoop van een tweedehands telefoon op een online veiling ontdekten hoe gelijkaardige problemen vaak voorkomen. Bij Swappie worden tweedehands iPhones steeds op kwalitatieve wijze opgeknapt in de eigen technologiecentra en wordt er een bijkomende in-house kwaliteitscontrole uitgevoerd van maar liefst 52 stappen om de betrouwbaarheid te garanderen. 

“We hebben Swappie in zes jaar tijd enorm zien groeien. Swappie werd opgericht in 2016 in Helsinki als een team van vier mensen en is nu al actief in diverse Europese landen met meer dan 1.000 werknemers. Het bedrijfsmodel dat we hebben aangenomen heeft dus bewezen zeer schaalbaar te zijn. Hierdoor kunnen we tegemoet komen aan de groeiende vraag in Europa naar refurbished toestellen. Het feit dat consumenten die aanvankelijk sceptisch stonden tegenover refurbished toestellen maar die nu beschouwen als iets dat goed is voor de portemonnee én voor het milieu, draagt hier enorm toe bij", besluit Gregory Coffiner, Country Manager Belux bij Swappie.
Gregory Coffiner, Country Manager Belux bij Swappie
Gregory Coffiner, Country Manager Belux bij Swappie

Over Swappie

Swappie is de toonaangevende end-to-end online winkel voor de aan- en verkoop van refurbished smartphones. De missie van het bedrijf is om mensen een kwalitatieve, betaalbare en milieuvriendelijke manier te bieden om hun telefoon te upgraden. Swappie is momenteel actief in diverse Europese landen, waaronder België. Het bedrijf groeide sterk in 2020 met een omzet van 97 miljoen euro, en sinds de oprichting in augustus 2016 is Swappie uitgegroeid tot een van de meest innovatieve en snelgroeiende bedrijven in Europa met meer dan 1.000 medewerkers en een inzameling van 149 miljoen euro van investeerders. 

Ga voor meer informatie naar: www.swappie.com

Steffy Bruyninx

Steffy Bruyninx

PR Consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be