Stadsfestival FTI Leuven schiet uit de startblokken met opening ‘Lichaam van de Toekomst’

Bijna dertig evenementen focussen op technologische innovaties in gezondheidszorg

Leuven, 12 maart 2024 - Met hun bezoek aan de interactieve pop-upinstallatie ‘Het Lichaam van de Toekomst’ verklaarden festivaldirecteur Marieke Sopers en schepen Lalynn Wadera stadsfestival FTI Leuven vandaag officieel voor geopend. Nog tot en met 20 maart vinden er verspreid over de stad bijna dertig evenementen plaats rond het thema ‘Health & Wellbeing for Future Generations’. Op het programma staan onder meer conferenties, interactieve workshops en een doe-beurs voor kinderen. Op het Martelarenplein is de grootste blikvanger nu al zichtbaar. De installatie ‘Het Lichaam van de Toekomst’ pakt uit met de grootste DeepScreen-opstelling van het land. Daarbij lijkt het alsof 3D-beelden uit het scherm tevoorschijn komen.

FTI Leuven, de Leuvense editie van FTI, vindt plaats van 16 tot en met 20 maart in de binnenstad. Het is de opvolger van Flanders Technology, dat voor het eerst werd georganiseerd in 1983. Met dit initiatief wil de Vlaamse overheid Vlamingen samenbrengen rond technologie en innovatie, als motor voor welvaart voor toekomstige generaties. In Leuven is de organisatie in handen van Leuven MindGate. 

Gezondheid

Gezondheid, zowel mentaal als fysiek, vormt de rode draad doorheen het festival. Hoe zal ons lichaam eruitzien in 2050? Hoe zullen technologische innovaties als microchips en 3D-geprinte protheses bijdragen aan de zorg en houdbaarheid van ons lichaam? Welke innovaties zullen bijdragen aan onze mentale gezondheid in deze snel veranderende wereld? Het thema ‘Health and wellbeing for future generations’ staat centraal in de talloze activiteiten die het festival te bieden heeft. FTI and& profileert zich als future creating festival waar uitvinders, artiesten en ondernemers tonen hoe de toekomst er kan uitzien.

“FTI Leuven wordt een uniek stadsfestival voor nieuwsgierige volwassenen en kinderen, wetenschappers en techneuten, maar ook kunstenaars en ondernemers”, stelt festivaldirecteur Marieke Sopers. “Het doel is om zo veel mogelijk mensen te stimuleren en sensibiliseren om vandaag reeds na te denken over de innovaties die cruciaal worden om voor de generaties van morgen een comfortabel leven te garanderen. We willen een positieve beweging creëren en het cynisme achter ons laten in ruil voor hoop en inspiratie.”

DeepScreen

Het eerste publiek toegankelijke evenement van FTI Leuven is ‘Het Lichaam van de Toekomst’. Deze pop-up installatie op het Martelarenplein, ontwikkeld door Leuven Mindgate en Health House Leuven, maakt de synergie tussen mens en technologie op een ongeziene manier zichtbaar. Een oorimplantaat dat je draadloos op je smartphone aansluit, een externe digitale baarmoeder voor vrouwen met zwangerschapsproblemen of bionische benen? Bezoekers kunnen kennismaken met deze nieuwste technologische ontwikkelingen en denken mee na over de complexe uitdagingen die onvermijdelijk zijn wanneer technologie en ons lichaam met elkaar verbonden worden.

De grootste blikvanger van ‘Het Lichaam van de Toekomst’ is de enorme DeepScreen, waaruit 3D-beelden tot leven komen zonder dat je daarvoor een speciaal brilletje moet dragen. Deze beelden dienen als ondersteuning voor de thema’s die in de interactieve expo worden belicht. Wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheid van de mens heeft een rijke traditie in Leuven. Met spelers als imec en Comate, maar ook de KU Leuven als topuniversiteit, telt de stad tal van organisaties die een hoofdrol spelen op het kruispunt van gezondheidszorg en technologie. ‘Het Lichaam van de Toekomst’ maakt die innovaties op een indrukwekkende manier zichtbaar. Na afloop verhuist de installatie naar het FTI slotfestival in Antwerpen op 23 en 24 maart.

Hoog bezoek

FTI Leuven verwacht alvast hoog bezoek. Jo Brouns, Vlaams minister van onder meer economie en innovatie bezoekt maandag 18 maart de PLAY-beurs, die technologie op maat van kinderen brengt. Hij wordt daarbij begeleid door Lalynn Wadera, Leuvens schepen voor onder meer onderwijs en economie. Vlaams minister-president Jan Jambon zal deelnemen aan twee activiteiten: de Future Generations Conference en Future Voices op 19 maart.

“Leuven behoort als innovatieregio op het vlak van gezondheid, technologie en creativiteit tot de absolute wereldtop. Daar zijn we terecht trots op, en dat wordt onderstreept door het rijke programma van FTI Leuven”, merkt schepen Wadera op.

We lichten hieronder graag zes activiteiten uit. Het volledige programma is te raadplegen op de website van FTI Leuven.

Future Generations Lab: Future Fusion - 16 maart - Stadhuis

Het Future Generations Lab is een tijdelijke organisatie die bestaat uit een groep ambitieuze jongeren van verschillende achtergronden die de toekomst van werk onderzoeken. Ze leren er samenwerken, ondernemen en organiseren op zelfstandige basis. In het Future Generations Lab brengen de jongeren de inzichten samen die ze ontwikkelden met behulp van experts, beleidsmakers en bedrijven. Ze tonen de resultaten tijdens Future Fusion, dat onder meer een modeshow, een hiphopconcert, activiteiten en artistieke en architecturale installaties in en om het Stadhuis omvat.

Ontdek het volledige programma hier.

Arts & Science - 16 en 17 maart - STUK

Tijdens het openingsweekend van FTI and& versmelten kunst en wetenschap. In kunstencentrum STUK volgen bezoekers een parcours langs verschillende voorstellingen en installaties die alle zintuigen prikkelen. Kunst, wetenschap en technologie versterken elkaar, en dat leidt tot dansende robots, geluidskunst met vallend metaal en een audiovisuele blik op het allerkleinste leven op aarde.

Ontdek het volledige programma hier.

PLAY - 17 maart - De Bib Leuven Tweebronnen

KU Leuven, Hogeschool UCLL, Thomas More en Brightlab (imec) wakkeren samen met Technopolis de creativiteit van Leuvense toekomstige generaties aan. PLAY laat kinderen proeven van wetenschap tijdens een speels experiment. Ze kunnen onder meer een eigen computerspel ontwikkelen of met echte robots aan de slag gaan. Ontdek het volledige programma hier.

Human Library - 19 maart - Verschillende locaties

Bijna veertig experts ontlenen hun kennis als levende encyclopedie in verschillende Leuvense cafés. Denk aan speeddates die je niet met een potentieel lief, maar wel met nieuwe inzichten en kennis naar huis sturen. Technologiegeeks en futuristische dromers beantwoorden alle vragen over hun vakgebied tijdens dit interactieve evenement. Ontdek de lijst met deelnemers en locaties hier.

Future Generations Conference - 19 maart - STUK en Stadhuis

Tijdens meer dan twintig sessies wordt stilgestaan bij het belang van een langetermijnvisie, duurzaam leiderschap en de rol van wetenschap en technologie op de uitdagingen van de toekomst. Onder meer muzikant Brian Eno, basketbalster Ann Wauters, professor leiderschapsontwikkeling Katrien Fransen, schrijver en spreker Jo Caudron, sociaal investeerder Piet Colruyt en zaakvoerster Sylvia Gilis geven er inzichten in hun vakgebied. Ontdek het volledige programma hier.

Health meets Hardware - 20 maart - Sportoase

Deze ‘Catwalk of Innovation’ toont wat Vlaanderen te bieden heeft op het vlak van gezondheidsapparatuur. Zeshonderd specialisten uit de medische en technologische sector nemen plaats rond de ‘catwalk of innovation’, waar modellen paraderen met innovatieve spitstechnologie die in Vlaanderen ontwikkeld wordt. Bionische protheses, de ‘dementie-harp’, augmented reality voor de gezondheidszorg en een data-verzamelende slimme pil zijn enkele van de uitgelichte uitvindingen op de catwalk.

Aanvullend zijn er twee panelgesprekken met experts, gemodereerd door Magali Minet. In het eerste gesprek wordt stilgestaan bij de uitdagingen waarmee de sector kampt op het vlak van Europese regelgeving, financiering en markttoegang. Het tweede panelgesprek focust op het patiëntenperspectief van medische innovaties. De gesprekken worden afgewisseld met keynotes door Jo De Boeck (imec) over de toekomst van medische technologie en SCI-patiënte Julie Verlinden en John Murphy van medtech-organisatie Onward, dat implantaten ontwikkelt voor mensen met ruggenwervelblessures. Ontdek de sprekers hier.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be