Stad Leuven onthult plannen voor ondernemershub &station op Bondgenotenlaan

Dé nieuwe Leuvense bestemming voor ondernemers, internationals en talent

Leuven, 14 maart 2024 - Stad Leuven heeft de plannen bekendgemaakt van &station, een gloednieuwe hub voor ondernemerschap in de bekende Bondgenotenlaan. Het samenwerkingsplatform Leuven MindGate, LE(J)ON, International House Leuven en India House Leuven nemen intrek in het voormalige Belfius-gebouw. Als hotspot voor kennisdeling, verbinding en ondersteuning, wordt &station nog voor de zomervakantie dé Leuvense bestemming voor jonge en gevestigde ondernemers, internationaal talent dat van Leuven een thuis wil maken en ondernemerstalent. Op het gelijkvloers komt een pop-up die periodiek innovatieve start-ups in de kijker zal zetten.

Nog voor de zomer wordt de ondernemershub in Bondgenotenlaan 103 de nieuwe uitvalsbasis van Leuven MindGate, het non-profit samenwerkingsplatform voor innovators binnen de Leuvense Innovatieregio, en LE(J)ON, dat studenten wegwijs maakt in ondernemerschap. Ze worden vergezeld door International House Leuven, dat ijvert voor de ontzorging van de entourage van buitenlands talent. Tot slot neemt ook India House Leuven, dat zich als Leuvense link met één van de snelst groeiende economieën ter wereld inzet voor de verbinding tussen Leuvenaars en de bijna 3.000 Indiërs woonachtig in de stad, intrek in het voormalige Belfius-gebouw. Het pand werd door Stad Leuven aangekocht en volledig gerenoveerd. Het project werd mede mogelijk gemaakt door VLAIO.

“Ondernemers zullen hier op één plek alle partners vinden die hen op weg zetten en verdere verbindingen in de stad leggen. Ze moeten maar één adres onthouden voor als ze met vragen zitten: Bondgenotenlaan 103. De verschillende diensten van de stad en de partners Leuven MindGate, LE(J)ON, International House Leuven en India House Leuven verwijzen naar elkaar door en naar hun netwerken”, zegt schepen van economie Lalynn Wadera. “We geven het huis de naam &station, wat verwijst naar de ligging en naar de verbinding die centraal staat. Voor ondernemers is er één halte, op een boogscheut van het station. Het zijn de partners die zich met elkaar verbinden om hen optimaal en op maat verder te helpen.”

Ondersteuning en verbinding

De locatie wordt een ontmoetingsplaats voor jonge, meer ervaren en aspirant-ondernemers, innovatieve bedrijven, internationaal talent en organisaties die banden met India willen aanhalen. &station biedt ruimte voor vergaderingen, samenkomsten en activiteiten in lijn met de missies van de organisaties die het huisvest, maar ook een plek waar men terecht kan voor informatie, advies en ondersteuning.

Op de benedenverdieping is er een pop-up waar start-ups met een focus op innovatie periodiek hun aanbod kunnen aanprijzen.

“Deze ondernemershub wordt in de eerste plaats een ontmoetingsplaats voor startende en ervaren ondernemers”, zegt schepen van handel Johan Geleyns. “Bovendien kan iedereen met ondernemersambities hier terecht voor persoonlijk advies van onze handelsadviseurs en de betrokken partners. Ook kleine events zullen mogelijk zijn terwijl ook de pop-upruimte op de benedenverdieping ervoor zal zorgen dat dit pand ondernemen in Leuven een duidelijk gezicht geeft.”
“Studenten met vragen omtrent ondernemerschap of ondernemers op zoek naar inspiratie, kunnen in &station terecht bij LE(J)ON”, gaat Jan Paesen, managing director van Leuven MindGate, verder. “Internationaal talent dat advies nodig heeft omtrent wonen en werken, kan hier dan weer aankloppen bij International House Leuven. Diezelfde toegankelijkheid en ondersteuning bieden we hier ook met Leuven MindGate voor innovatieve spelers. Kortom, &station brengt alle lokale expertise op het vlak van ondernemen samen op één locatie. Van hieruit wil de stad zoveel mogelijk ondernemende Leuvenaars ondersteunen en de kracht van ondernemerschap en verbinding uitdragen.”

Bestemming

De symboliek achter de naam &station is sterk. Verbinding zit ingebakken in het Leuvens model en het DNA van de stad, net zoals de Bondgenotenlaan, vroeger de Statiestraat, het hart van Leuven verbindt met het station als poort naar de wereld. De ‘&’ weerspiegelt die verbinding tussen disciplines én denkkaders én generaties én culturen… &station wordt als ontmoetingsplaats en infopunt bovendien een belangrijke bestemming voor ondernemers, internationals en talent.

Voor ondernemers van alle slag voorziet de stad nu een fysieke ontmoetingsplaats. In de Diestsestraat is er Campus Corso, een unieke ontmoetingsruimte waar niet-technologische professionals en jongeren van elkaar leren en samen kunnen studeren en ondernemen. De Naamsestraat herbergt sinds februari KICK, dat KU Leuven-studenten via verschillende programma's en projecten ondernemersvaardigheden wil bijbrengen. KICK wil een ondernemende mindset stimuleren binnen de hele KU Leuven community van studenten, onderzoekers en professoren.

Festival FTI and&

De opening van &station voor de zomervakantie werd officieel aangekondigd door Leuvens schepen Lalynn Wadera, in het bijzijn van gasten van onder meer KU Leuven, UZ Leuven, imec en VLAIO. Na de opening trok het gezelschap naar het Martelarenplein voor een bezoek aan het Lichaam van de Toekomst, een installatie mede-ontwikkeld door Health House Leuven. Nadien volgde een wandeling naar Campus Corso, waar aan het grote publiek het programma van Flanders Technology & Innovation (FTI) and& werd voorgesteld, het Leuvense stadsfestival dat Leuven MindGate organiseert van 16 tot en met 20 maart en naadloos aansluit bij de visie achter &station. Met tal van activiteiten, exposities en conferenties zal FTI and& jong en oud stimuleren om stil te staan bij de impact van innovatie en technologie op de gezondheid en het welzijn van de generaties van morgen.

 

Meer info

Meer info vindt u op www.andstation.be

Over Stad Leuven

Stad Leuven biedt een platform voor zowel startende als gevestigde ondernemers. Hier kan je beroep doen op informatie over gesprekken voor startende ondernemers, horeca- en handel-experten, pop-up mogelijkheden, premies... Ook is er een nieuwsbrief waardoor je als ondernemer in Leuven als eerste op de hoogte wordt gehouden van het reilen en zeilen in de stad.

Ontdek het volledige aanbod: https://www.leuven.be/ondernemen 

Over Leuven MindGate vzw

Leuven MindGate vzw is een samenwerkingsplatform dat bestaat uit zo’n 400 leden en werd opgericht door o.a. stad Leuven, KU Leuven, UZ Leuven, imec, Materialise … Ze faciliteert kruisbestuiving tussen overheden, kennisinstellingen en bedrijven zodat de Leuvense innovatieregio op de internationale kaart wordt gepositioneerd als dé kennisregio bij uitstek voor de speerpuntdomeinen gezondheid, high-tech en creativiteit, en als de ideale regio om te werken, te wonen, te studeren en te investeren. Door te communiceren over de sterke punten van de regio, samenwerkingsinitiatieven op te zetten en evenementen te organiseren worden investeerders, (internationaal) talent en bedrijven aangetrokken en versterkt Leuven MindGate het innovatieve ecosysteem. Meer info: www.leuvenmindgate.be

Over LE(J)ON

LE(J)ON, Leuvense jonge ondernemers, maakt studenten (weg)wijs in ondernemerschap. Het is een samenwerking tussen stad Leuven, KU Leuven, UCLL en LUCA School of Arts en maakt deel uit van het Vlaamse ecosysteem voor jong ondernemen. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem om ondernemerszin en ondernemerschap bij jongeren, en meer specifiek bij studenten, te stimuleren. Zo helpen we jongeren die nog studeren maar toch al zin hebben om te ondernemen, op weg.

Meer info: www.leuvensejongeondernemers.be

Over International House Leuven

International House Leuven is een initiatief van Stad Leuven en Leuven MindGate. Het is een informatie-, kennis- en dienstencentrum voor internationals en hun families, en voor organisaties in de Leuvense regio die internationaal talent tewerkstellen. International House Leuven biedt ondersteuning op het gebied van verhuizen, sociale integratie, wonen en werken in regio Leuven. Het is het levendige centrum voor lokaal netwerken en gemeenschapsopbouw. Meer info: www.internationalhouseleuven.be 

Over India House Leuven

India House Leuven is een huis voor ontmoetingen tussen Leuvenaars en Indiërs die op doortocht zijn, of in België wonen. In Leuven wonen bijna 3.000 Indiërs. Als link met één van de snelst groeiende economieën ter wereld wil India House Leuven een knooppunt zijn voor allerhande activiteiten die Leuvenaars en Indiërs bij elkaar brengen. Meer info: www.facebook.com/IndiaHouseLeuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be