Specifix introduceert baanbrekende software voor geautomatiseerde 3D-planning voor fixatie van polsfracturen

Toenemend aantal polsbreuken roept om slimmere ondersteuning

Antwerpen, 14 december 2023 – Specifix, een nieuwe Belgische spin-off van de Universiteit Antwerpen, imec en MoRe (Monica Research) Institute, lanceert haar innovatieve gelijknamige software voor gepersonaliseerde botbreukfixatie. De software ondersteunt orthopedisch chirurgen bij het selecteren van het juiste implantaat om polsfracturen te stabiliseren. De vraag naar dergelijke chirurgische ingrepen zal de komende tien jaar vermoedelijk verdubbelen, wat extra druk legt op chirurgen en ziekenhuizen. Geautomatiseerde software voor de fixatie van fracturen op maat biedt een oplossing en zorgt voor lagere ziekenhuiskosten, betere revalidatie en de mogelijkheid om meer ingrepen uit te voeren. Op termijn zal de software ook bruikbaar zijn voor fracturen van andere gewrichten.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie veroudert de wereldbevolking sneller dan ooit. Naar verwachting zal het aantal mensen van 60 jaar en ouder tegen 2050 verdubbelen. Letsels veroorzaakt door een val behoren tot de meest voorkomende gezondheidsproblemen op oudere leeftijd. Daarnaast nemen ook verkeers- en sportongevallen toe bij de actieve bevolking. De vraag naar chirurgische ingrepen zal daarom naar verwachting de komende tien jaar verdubbelen en de wereldwijde capaciteit van chirurgen overtreffen, waardoor de reeds overbelaste medische faciliteiten extra onder druk komen te staan.

Tijds- en kostenbesparing
De software van Specifix helpt chirurgen de beste gepersonaliseerde implantaten (plaat en schroeven) te selecteren om polsfracturen te stabiliseren. De keuze voor een implantaat op maat kan potentieel onnodig lange operaties vermijdt, verkort de blootstelling aan straling en levert betere resultaten op. Concreet bespaart een preoperatieve planning op maat tot wel twintig minuten in de operatiekamer, wat de ziekenhuiskosten vermindert en chirurgen de mogelijkheid biedt om meer operaties uit te voeren. Bovendien leidt dit ook tot een sneller en beter herstel met minder complicaties.

De software van Specifix helpt chirurgen de beste gepersonaliseerde implantaten te selecteren om polsfracturen te stabiliseren.
De software van Specifix helpt chirurgen de beste gepersonaliseerde implantaten te selecteren om polsfracturen te stabiliseren.

Belgische uitvinding
Specifix is bedacht door Prof. Dr. Matthias Vanhees. Als handchirurg in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en het ORTHOCA (AZ Monica), waar men veel ervaring heeft met 3D-technologie, was hij zich bewust van de voordelen van preoperatieve planningssoftware. Hij voelde zich echter belemmerd door de beperkingen van de beschikbare producten. “Het ontbrak aan volautomatische software omdat elke patiënt en elk breukpatroon anders is”, legt Prof. Dr. Vanhees uit. Om de kerntechnologie voor deze software te ontwikkelen is Vanhees gaan samenwerken met Vision Lab. Deze onderzoeksgroep van imec aan de UAntwerpen wordt geleid door Prof. Dr. Jan Sijbers en is gespecialiseerd in de analyse van 3D-beelden en artificiële intelligentie. De innovatieve technologie leidde reeds tot twee patenten.

 

Het team van Specifix: vlnr Dr. Soha Mahdi (CTO), Dr. Alejandra Ortega (CEO), and Prof. Dr. Matthias Vanhees (CMO)
Het team van Specifix: vlnr Dr. Soha Mahdi (CTO), Dr. Alejandra Ortega (CEO), and Prof. Dr. Matthias Vanhees (CMO)

Volledig automatisch preoperatieve planning
Specifix stroomlijnt het gehele proces van preoperatieve planning tot operatie binnen enkele minuten. In tegenstelling tot bestaande alternatieven is Specifix snel en volledig automatisch. Daardoor vereist de software geen speciaal getrainde externe operator, wat onnodige kosten en tijd uitspaart. Chirurgen kunnen de software online raadplegen, waardoor deze eenvoudig vanaf elke locatie ter wereld 24/7 te gebruiken is. De software richt zich nu op polsbreuken en wordt in de toekomst uitgebreid naar andere gewrichten. Via het Specifix-platform uploadt de chirurg een CT-scan en vervolgens ontvangt hij of zij de 3D-visualisatie van de breuk en de beste plaatselectie en positionering.

Erkenning
Specifix is een spin-off van de Universiteit Antwerpen, imec en MoRe Institute en kan rekenen op heel wat erkenning en bijval uit de sector. Naast Belgische collega’s hebben handchirurgen van de Verenigde Staten tot Australië bevestigd dat ze deze tool in hun klinische praktijk nodig hebben. Daarnaast werd Specifix geselecteerd voor het prestigieuze imec.istart acceleratorprogramma. Daarbij komen investeringen vanuit het imec.istart Fonds en Bluehealth Innovation Fund, alsook vanuit de Universiteit Antwerpen. Specifix ontving ook steun van de Stad Antwerpen om strategische cofunders aan te trekken.

“Specifix is vastbesloten om bij te dragen aan de verbetering van de medische zorg en het welzijn van patiënten en medisch personeel. Het is een grote stap voorwaarts in de orthopedische chirurgie en een veelbelovende oplossing voor het groeiende probleem van botbreukfixatie”, besluit Prof. Dr. Matthias Vanhees.

Voor meer informatie, kijk op https://www.specifix.be

Contact
Matthias Vanhees, CMO & co-founder +324 98 10 73 42
Matthias.vanhees@specifix.be

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be