Skip to Content
Solidare-IT! krijgt dagelijks meer dan honderd nieuwe registraties

Solidare-IT! krijgt dagelijks meer dan honderd nieuwe registraties

Online burenhulpplatform lanceert extra maatregelen en samenwerkingen om ook de meest kwetsbare doelgroepen te helpen

Brussel, 23/04/20 - Het gratis online burenhulpplatform Solidare-IT! verbindt automatisch vragers en aanbieders van hulp in een bepaalde buurt. Sinds het begin van de coronacrisis krijgt het platform gemiddeld honderd nieuwe registraties per dag. Om zoveel mogelijk doelgroepen te bereiken worden in deze periode extra initiatieven uitgerold zoals een telefoonnummer voor zij die geen internetverbinding hebben en speciale dashboards voor steden en gemeenten. Ook bestaande initiatieven van burgers en organisaties kunnen gebruikmaken van Solidare-IT!. Het van oorsprong Brusselse burgerinitiatief zet in op warmere en verbonden buurten in gans het land door mensen, verenigingen en bedrijven automatisch met elkaar in contact te brengen.

Het idee achter Solidare-IT! begon bij een groep Brusselse burgers die merkten dat ondanks de interconnectiviteit via sociale media, het niet gemakkelijk is voor mensen die hulp nodig hebben om mensen te vinden die zin hebben om te helpen. Hoewel er minder contact is tussen buren zijn er nog steeds heel wat mensen die voor de medemens de handen uit de mouwen willen steken. Net daarom richtten ze een online platform op dat de hulpvragen van buurtbewoners automatisch verbindt aan aanbieders. Solidare-IT! telt ondertussen meer dan 1.500 leden, vooral in de regio Brussel maar ook in de rest van het land stijgen de registraties. Door de combinatie van een online aanpak met offline acties zoals affiches, laat het platform een wind van solidariteit waaien door buurten over heel België. Bovendien kunnen bestaande initiatieven ook gebruik maken van het platform en dus ondersteund en versterkt worden door de digitale applicatie. 

Initiatieven tijdens de coronacrisis
Door de coronacrisis werd het Solidare-IT! platform uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. Zo werd een telefoonlijn opgezet om hulpvragen door te geven. Vrijwilligers kunnen hiervoor vervolgens via het platform een oplossing aanreiken. Daarnaast lanceerde Solidare-IT een gratis drietalig dashboard voor (sociale) organisaties en/of steden en gemeenten. Hier kunnen mensen van organisaties vraag en aanbod posten van mensen uit doelgroepen die zelf geen toegang hebben tot digitale hulpmiddelen zoals ouderen of kwetsbaren. Tenslotte is er de affiche die mensen aan hun raam kunnen hangen om aan te geven dat ze aangesloten zijn bij het platform en bereid zijn een handje toe te steken. 

Coördinator van Solidare-IT!, Jan Janssen licht toe: “Onze jarenlange ervaring met burenhulp en solidariteit voor zowel offline als online initiatieven zetten we verder in om het verschil te maken voor iedereen die het nodig heeft. De extra initiatieven zijn erg belangrijk om bepaalde doelgroepen zeker te betrekken. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel solidariteit de Belg aan de dag legt. Vaak gaat het over boodschappen, telefoontjes en huisdieren maar we hebben bijvoorbeeld ook een traiteur die kookt voor mensen die daar nood aan hebben, nu zijn business stil ligt.” 

Golf van solidariteit
“Om deel te nemen aan het platform volstaat het om je gratis in te schrijven, je buurt, hulpvragen en aanbod aan te geven en te kiezen voor wie je vraag of aanbod zichtbaar is. Via het platform kom je dan gemakkelijk in contact met buren of organisaties in de buurt die jou kunnen helpen of die jij kan helpen. Het platform informeert automatisch wat er leeft in de buurt”, vertelt Jan Janssen. “Het proces om deel te nemen is gratis en zo laagdrempelig mogelijk wat erg belangrijk is in deze tijden. Je kan ook altijd aangeven wanneer je zin of tijd hebt om te reageren. Je helpt dus enkel als het jou uitkomt.” 

Solidare-IT! hoopt door de nieuwe initiatieven de visibiliteit van het platform verder uit te breiden. “Hoewel we nu gemiddeld 100 nieuwe registraties per dag hebben, hoop ik dat deze golf van solidariteit nog veel groter wordt. We kijken bovendien naar verdere samenwerkingen met bestaande initiatieven die niet altijd een goed online platform hebben. Solidare-IT! staat hen hierin bij en zo willen we ook na deze crisis burenhulp en solidariteit blijven stimuleren. We kunnen zoveel mensen helpen tijdens deze moeilijke tijden en daarom doe ik een oproep aan iedereen om zich te registreren en een affiche aan zijn of haar raam te hangen”, besluit Jan Janssen.

Solidare-IT affiche om uit te hangen
Solidare-IT affiche om uit te hangen

 

 

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Evoke
Witte Patersstraat 4
1040 Brussel