Smart Home-oplossingen kunnen groeiende particuliere verhuur tijdens Tomorrowland veiliger maken

De oplossingen van Netatmo garanderen comfort voor huurders en gemoedsrust voor eigenaars

Brussel, 4 juli 2024 - Deze zomer worden weer duizenden toeristen verwacht in Boom voor het dancefestival Tomorrowland. De vorige editie trok meer dan 400.000 bezoekers gedurende de twee weekends. Voor veel huiseigenaren is dit dan ook hét moment om hun woning tijdelijk te verhuren. Vorige zomer bleek uit controles van Toerisme Vlaanderen echter dat slechts 109 van de 269 gecontroleerde logies in Boom voldeden aan de wettelijke voorwaarden. Dit jaar vinden opnieuw steekproeven plaats. Smart Home-oplossingen, zoals slimme rookmelders, bieden een effectieve manier om te voldoen aan die eisen, en de veiligheid en het comfort van gasten te garanderen.

Toerisme Vlaanderen controleerde vorige zomer logies bij grote evenementen zoals de Ronde van Vlaanderen, Tomorrowland en Pukkelpop in samenwerking met boekingsplatformen. Van de meer dan 600 gecontroleerde logies voldeed meer dan 60 % aan de voorwaarden van het logiesdecreet. In Boom werden in de aanloop naar Tomorrowland 269 logies gecontroleerd, waarvan er slechts een op de vier logies in orde waren. Minister van Toerisme Zuhal Demir kondigde aan dat ook dit jaar steekproeven plaatsvinden. 

Wettelijke verplichtingen voor verhuurders

Sinds de invoering van het logiesdecreet in 2017 moet iedereen die toeristen betaalde logies aanbiedt dit aanmelden bij Toerisme Vlaanderen en voldoen aan strikte voorwaarden voor onder andere brandveiligheid, verzekeringen en minimaal comfort. Dit geldt zelfs als de woning slechts enkele dagen per jaar, bijvoorbeeld tijdens festivals, wordt verhuurd. Verhuurders die niet voldoen aan deze eisen riskeren ernstige sancties, waaronder boetes tot 25.000 euro of een stopzettingsbevel. Erkende logies kunnen daarentegen profiteren van sterrenclassificaties en subsidies.

Slimme veiligheidsoplossingen

Brandveiligheidsadviseur Tim Renders geeft aan dat er in de periode van januari tot maart dit jaar 30 doden en 13 zwaargewonden door fatale woningbranden waren, hetgeen al de helft van het aantal doden is in vergelijking met 2023. Daarom vraagt de adviseur extra aandacht voor brandpreventie en benadrukt hij daarbij het belang van een rookmelder. In Vlaanderen en Wallonië zijn rookmelders verplicht in elke woning, terwijl deze in Brussel enkel verplicht zijn in huurwoningen. Kiezen voor een verbonden oplossing betekent dat je op afstand kan worden gewaarschuwd en snel de juiste beslissingen kan nemen. 

De Slimme Rookmelder van Netatmo biedt een batterijduur van 10 jaar, gelijk aan de levensduur van de rookmelder zelf. De ingebouwde zelftestfunctie controleert regelmatig sensoren, batterij en WiFi-verbinding, en waarschuwt de gebruiker bij storingen. Met het 85bd-alarm biedt deze rookmelder betrouwbare brandwaarschuwingen, wat verhuurders langdurige bescherming biedt tegen brandrisico's. Tim Renders benadrukt in Gazet Van Antwerpen de toegevoegde waarde van deze rookmelder door zijn continue waarschuwingscapaciteit, zelfs wanneer men niet thuis is, en beschrijft het als een handige bonus voor gezinnen met kinderen.

Uit vorig onderzoek van Netatmo blijkt dat de algemene kennis over koolstofmonoxide (CO) en de potentieel schadelijke gevolgen beperkt is bij de meerderheid van de Belgen. In woningen met een verbrandingstoestel is een koolmonoxidemelder echter essentieel. Deze melder detecteert voortdurend de mogelijke aanwezigheid van dit dodelijke, kleurloze en reukloze gas. Bij de Slimme Koolmonoxidemelder van Netatmo klinkt er bij detectie een alarm en krijgt de eigenaar een melding op afstand. De melder is ook uitgerust met een zelftestfunctie die zijn werking tien jaar lang garandeert. 

Maximale comfort

Naast veiligheid is ook comfort belangrijk. Met de Slimme Aircobediening van Netatmo kunnen huiseigenaren een wekelijks schema instellen voor het verwarmen of koelen van een specifieke kamer op specifieke tijdstippen. Hierdoor kunnen ze hun woning perfect comfortabel maken terwijl ze tegelijkertijd de energiekosten onder controle houden. De compatibiliteit met de drie belangrijkste spraakassistenten maakt het voor huurders ook mogelijk om de airconditioning eenvoudig met hun stem te bedienen. Bovendien beschikt de Slimme Aircobediening over nauwkeurige temperatuur- en vochtigheidssensoren, die realtime informatie bieden en ook op lange termijn kunnen bijdragen aan een optimaal binnenklimaat.

Ook eenvoudige toegang tot de woning biedt comfort voor zowel verhuurders als bezoekers. Met het Slimme Deurslot van Netatmo kunnen verhuurders eenvoudig en veilig toegang verlenen aan bezoekers op afstand, waarvan de duur nauwkeurig kan worden bepaald door de eigenaar. Huurders kunnen dan zelfstandig toegang krijgen tot de woning, de uitnodiging delen met hun reisgenoten en indien gewenst fysieke Slimme Sleutels van Netatmo verkrijgen. Verloren of gestolen slimme sleutels kunnen onmiddellijk worden gedeactiveerd via de app, wat een praktische, economische en flexibele oplossing biedt om de veiligheid van een woning te verzekeren zonder het slot te moeten veranderen. Zodra de huurder is vertrokken, wordt de elektronische uitnodiging gedeactiveerd en heeft die geen toegang meer tot de woning.

Over Netatmo

Netatmo is een toonaangevend smart home bedrijf dat eenvoudige en slimme producten ontwikkelt voor een veiliger en comfortabeler huis.

Sinds de oprichting in 2011 heeft Netatmo altijd vier principes gevolgd bij het ontwerpen van een product:

  • Duurzaam ontwerp: geen geplande veroudering
  • Respect voor privacy: vanaf het ontwerp zorgen we ervoor dat de veiligheid van gebruikersgegevens gewaarborgd is
  • Nuttige en betrouwbare producten: onze producten maken het dagelijks leven makkelijker
  • Producten zonder onnodige meldingen: we waarschuwen je alleen als het belangrijk is 

Netatmo biedt momenteel 15 smart home producten en accessoires aan. Deze producten zijn handig en gemakkelijk in het gebruik en bieden verschillende oplossingen om ieders huis te automatiseren voor een eenvoudiger leven.

Naast het assortiment consumentenproducten ontwikkelt het bedrijf samen met de leiders van de bouwsector slimme oplossingen die kunnen worden geïntegreerd in de thuisinfrastructuur, via het programma "with Netatmo".

Netatmo maakt sinds 2018 deel uit van de Legrand Group, een wereldwijde specialist in elektrische en digitale gebouwinfrastructuren.

Netatmo, same home, just smarter.

Steffy Bruyninx

Steffy Bruyninx

PR Consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be