Siemens zet Connect Box op de markt, een slimme IoT-oplossing om kleinere gebouwen te beheren
- Connect Box, onderdeel van Siemens Xcelerator, verbindt, bewaakt en beheert kleine tot middelgrote gebouwen
- Eenvoudige integratie van draadloze en bedrade apparaten in bestaande gebouwautomatiseringssystemen, gebouwbeheersystemen (BMS) of cloudtoepassingen
- Verhoogt de efficiëntie van de bediening van gebouwen, vermindert het energieverbruik en voldoet aan de wettelijke vereisten voor duurzame en gezonde gebouwen
Huizingen, 23 maart 2023 - Siemens Smart Infrastructure zet Connect Box op de markt, een open en gebruiksvriendelijke IoT-oplossing voor het beheer van kleine en middelgrote gebouwen. Connect Box, de nieuwste toevoeging aan de Siemens Xcelerator-portefeuille, is een gebruiksvriendelijke oplossing om de prestaties van gebouwen te monitoren, met een potentieel om de energie-efficiëntie tot wel 30 procent te optimaliseren. Bovendien kan Connect Box de binnenluchtkwaliteit in kleine tot middelgrote gebouwen zoals scholen, winkels, appartementen of kleine kantoren aanzienlijk verbeteren. Siemens Xcelerator is een open digitaal bedrijfsplatform waarmee gebruikers hun digitale transformatie gemakkelijker, sneller en op schaal kunnen versnellen.
Met Connect Box kunnen gebruikers vanaf één plaats essentiële dagelijkse gebouwbeheertaken uitvoeren via een cloudgebaseerde interface zonder bijkomende gateway of software. Alarmmeldingen voor potentiële problemen en grafieken die historische trends visualiseren, bieden op elk moment zinvolle inzichten in de prestaties van het gebouw en ondersteunen een optimale werking van het gebouw.
Connect Box biedt intuïtieve online toegang via desktop of smartphone. De installatie verloopt snel en eenvoudig via plug-and-play, zodat systeemintegratoren, technici en facility managers geen speciale technische vaardigheden nodig hebben om het systeem in te stellen, te configureren en te bedienen. De bijgeleverde bibliotheek bevat meer dan 500 kant-en-klare apparaten en groeit voortdurend aan, zowel met aparatuur van Siemens als van derden. Een slimme converter ondersteunt 11 communicatieprotocollen, zowel standaard als bedrijfseigen, bedraad of draadloos, waaronder LoRaWAN, BACnet, Modbus en KNX.
Zo vormt de IAQ (indoor air quality)-multisensor, die Siemens onlangs introduceerde, een plug-and-play oplossing met Connect Box om cruciale gegevens te leveren over de luchtkwaliteit in de ruimte. Deze multisensor meet de luchtkwaliteit in real time en controleert belangrijke parameters zoals temperatuur en vochtigheid, CO2-concentratie, VOS- en PM2.5-emissies, alsook het licht- en geluidsniveau (dBA). Gebouwbeheerders krijgen volledige transparantie over de luchtkwaliteit in hun gebouw waardoor ze een gezonde omgeving kunnen bieden voor huurders, bezoekers of personeel.
Connect Box biedt twee licentiemodellen. Met de Cloud-licentie kunnen gebruikers hun gebouwgegevens opslaan in de online database van Connect Box, terwijl de On-premise-licentie gebruikers in staat stelt om de verzamelde gegevens van bedrade en IoT-apparaten eenvoudig te integreren in een bestaand automatiseringssysteem, gebouwbeheersysteem of externe cloud. Beide varianten worden op afstand beheerd bijgewerkt.
IoT effent de weg naar gezonde en emissievrije gebouwen
Zelfs voor kleinere en middelgrote gebouwen die tot nu toe zonder gebouwautomatisering werden beheerd, wordt het steeds belangrijker om energiezuinig en klimaatneutraal te werken. Enerzijds om intrinsieke kostenredenen, anderzijds omdat aan steeds meer wettelijke vereisten rond duurzame operaties moet worden voldaan. In Europa bijvoorbeeld, steunt de EPBD (Energy Performance for Buildings Directive) de EU-doelstelling om tegen 2050 bouwactiviteiten klimaatneutraal te realiseren, waardoor eigenaars en beheerders van gebouwen verplicht worden actie te ondernemen.
Vanuit technisch oogpunt komen IoT-gebaseerde bouwoplossingen tegemoet aan deze eisen, ze bieden ook tastbaar resultaat: dankzij de belangrijkste gebouwbeheerfuncties van Connect Box maken ze energie- en emissiebesparingen tot 30 procent mogelijk.
Meer info vindt u op de perswebsite van Siemens.
Over Siemens Smart Infrastructure
Siemens Smart Infrastructure (SI) geeft vorm aan de markt voor intelligente, aanpasbare infrastructuren voor vandaag en voor de toekomst. SI wil de kritieke uitdagingen van verstedelijking en klimaatverandering aanpakken door energiesystemen, gebouwen en industriële sectoren met elkaar te verbinden. Siemens Smart Infrastructure biedt klanten een omvattend end-to-end-portfolio uit één hand - met producten, systemen, oplossingen en diensten vanaf het punt van energieopwekking tot het punt van energieverbruik. Met een steeds sterker gedigitaliseerd ecosysteem helpt SI-klanten om succesvol te zijn en gemeenschappen om vooruitgang te boeken, en draagt hierdoor bij tot de vrijwaring van onze planeet. Het internationale hoofdkantoor van Siemens Smart Infrastructure is gevestigd in Zug, Zwitserland. Op 30 september 2022 had de onderneming wereldwijd zo’n 72.700 medewerkers in dienst.
Over Siemens AG
Siemens AG (Berlijn en München) is een technologieonderneming met focus op de domeinen industrie, infrastructuur, transport en gezondheidszorg. Van zuinige en ecologische fabrieken, veerkrachtige toeleveringsketens en slimmere gebouwen en stroomnetten tot groenere en comfortabelere vervoersoplossingen en geavanceerde gezondheidszorg, ontwikkelt de onderneming doelgerichte technologie die voor haar klanten meerwaarde creëert. Door de reële en digitale wereld te combineren, biedt Siemens haar klanten mogelijkheden om hun bedrijfssectoren en markten te transformeren en hen zo te helpen het dagelijkse leven van miljarden mensen te verbeteren. Siemens heeft ook een meerderheidsparticipatie in de beursgenoteerde onderneming Siemens Healthineers, een wereldwijd toonaangevende leverancier van medische technologie die vormgeeft aan de toekomst van de gezondheidszorg. Hiernaast behoudt Siemens een minderheidsparticipatie in Siemens Energy, een wereldleider op het gebied van elektriciteitstransmissie en -productie. In boekjaar 2022, afgesloten op 30 september 2022, genereerde de Siemens-groep een omzet van € 72,0 miljard en een nettowinst van € 4,4 miljard. Op 30 september 2022 had de onderneming wereldwijd zo’n 311.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.
Katrien Valkiers