Siemens wil een van de krachtigste batterijopslagfaciliteiten van Europa bouwen

Siemens wil een van de krachtigste batterijopslagfaciliteiten van Europa bouwen

  • Intentieverklaring ondertekend voor de bouw van een van de grootste energieopslagfaciliteiten van Europa in Wunsiedel, Duitsland
  • Zukunftsenergie Nordostbayern GmbH wil lokaal opgewekte elektriciteit uit hernieuwbare energie opslaan en de CO2-uitstoot verlagen
  • Siemens levert gebruiksklare infrastructuur van 100 megawatt
  • Partners onderzoeken uitvoering, ontwikkelen passend financieringsconcept

Siemens Smart Infrastructure en Zukunftsenergie Nordostbayern GmbH (ZENOB) hebben in Wunsiedel een intentieverklaring ondertekend voor de bouw van een batterijopslagfaciliteit van 100 megawatt in de Duitse stad. De infrastructuur, met een opslagcapaciteit van 200 megawattuur, zal overtollige hernieuwbare energie gebruiken en de vraagpieken in het elektriciteitsnet opvangen. De energieopslagfaciliteit van 5.000 vierkante meter kan 20.000 gemiddelde huishoudens een jaar lang van elektriciteit voorzien. Het opslagsysteem voor lithium-ionbatterijen zal worden geleverd door Fluence, een joint venture tussen Siemens en AES. Siemens zal instaan voor het projectbeheer, met inbegrip van een technisch implementatieconcept, de bouw van een middenspanningsschakelsysteem en de aansluiting op het hoogspanningsnet. De intentieverklaring omvat onder meer ook de uitwerking van een financieringsconcept.

“Opslagfaciliteiten voor elektriciteit zijn een belangrijke bouwsteen om de toekomst van energie vorm te geven”, aldus Marco Krasser, Managing Director van SWW Wunsiedel GmbH, een van de partners van Zukunftsenergie Nordostbayern GmbH. “Ze kunnen het net helpen stabiliseren en energie uit hernieuwbare bronnen beter benutten. Ze nemen overtollig vermogen op uit het net en geven dat terug als de elektriciteitsvraag hoger is. Slimme opslagtechnologie zal de lokale en nationale toevoer van groene stroom verhogen. Daarom breiden we de capaciteit geleidelijk uit.”   

Het geplande opslagsysteem van Fluence zal grote hoeveelheden groene stroom kunnen opslaan en vrijgeven. Zo kan schone energie flexibeler benut worden buiten de productie-uren, ook tijdens periodes van dure piekbelasting.

Story image
“Dat komt ook de netbeheerder ten goede omdat die zo meer flexibiliteit krijgt om spanningsschommelingen op te vangen, die steeds vaker voorkomen door de toegenomen productie van hernieuwbare energie”, aldus Bernd Koch, Head of Technology Performance Services bij Siemens Smart Infrastructure Germany. De oplossing zal een aanzienlijke verlichting betekenen voor de netbeheerder. “Het in- en uitschakelen van grote industriële fabrieken in het netgebied vergt veel elektriciteit”, zegt Andreas Schmuderer, projectmanager bij Siemens. "Tot nu toe moest de netbeheerder flinke reserves aanhouden. Als die in de toekomst kunnen worden geëlimineerd, is er een groot potentieel om de CO2-uitstoot op de lokale energiemarkt te verminderen.”

Vorige week werd in Wunsiedel met een officiële spadesteek het begin ingeluid van de bouw van een waterstofcentrale met een capaciteit van 8,75 megawatt. Zodra de vestiging in 2022 operationeel is, zal die tot 1.350 ton waterstof per jaar produceren met behulp van uitsluitend hernieuwbare energie, bijvoorbeeld uit zonne- of windenergie.

Meer informatie is te vinden op de website van Siemens.

Siemens Smart Infrastructure (SI) geeft vorm aan de markt voor de intelligente, adaptieve infrastructuren van vandaag en voor de toekomst. SI focust op de kritieke uitdagingen van verstedelijking en klimaatverandering door energiesystemen, gebouwen en industriële sectoren met elkaar te verbinden. SI biedt klanten een omvattend End-to-End-portfolio uit één enkele bron - met producten, systemen, oplossingen en diensten vanaf de energieopwekking tot en met het energieverbruik. Met een steeds verder gedigitaliseerd ecosysteem helpt SI klanten om succesvol te zijn, en gemeenschappen om vooruitgang te boeken, en draagt hierdoor bij tot de vrijwaring van onze planeet. Zo creëert SI zorgzame omgevingen. Het internationale hoofdkantoor van Siemens Smart Infrastructure is gevestigd in Zug, Zwitserland. SI heeft wereldwijd zo’n 72.000 medewerkers in dienst.

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 170 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. De wereldwijd actieve onderneming focust op intelligente infrastructuren voor gebouwen en gedistribueerde energiesystemen, evenals op automatisering en digitalisering in de proces- en maakindustrieën. Siemens verbindt de digitale en de fysieke wereld met elkaar, ten voordele van klanten en de maatschappij in haar geheel. Met Siemens Mobility, een toonaangevende leverancier van intelligente mobiliteitsoplossingen voor spoor- en wegvervoer, geeft Siemens mee vorm aan de wereldmarkt voor passagiers- en vrachtdiensten. Dankzij de meerderheidsparticipatie in de beursgenoteerde onderneming Siemens Healthineers, is Siemens ook een wereldwijd toonaangevende leverancier van medische technologie en digitale gezondheidszorgdiensten. Hiernaast behoudt Siemens een minderheidsparticipatie in Siemens Energy, een wereldleider op het gebied van elektriciteitstransmissie en -productie; de onderneming is sinds 28 september 2020 tevens beursgenoteerd. In boekjaar 2020, afgesloten op 30 september 2020, genereerde de Siemens-groep een omzet van € 57,1 miljard en een nettowinst van € 4,2 miljard. Vanaf 30 september 2020 had de onderneming wereldwijd zo’n 293.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

Katrien Valkiers
Katrien Valkiers Head of Communications, Siemens Belgium

 

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Evoke
Witte Patersstraat 4
1040 Brussel