Siemens viert 125 jaar aanwezigheid en impact in België

  • Technisch Kantoor Siemens & Halske NV opgericht op 1 september 1898 in de Rue du Marais in Brussel 
  • Huidige marktleider in automatisering, elektrificatie, digitalisering en transport
  • Jubileumevent in Huizingen met prominente gasten uit de politiek, het bedrijfsleven en de academische wereld
  • Siemens lanceert CSR-fonds Siemens Caring Hands Belgium en investeert 125.000 euro

Huizingen, 7 juni 2023 - Dit jaar viert Siemens 125 jaar aanwezigheid in België, een lang tijdperk waarin de technologische marktleider een niet te onderschatten invloed heeft gehad op de Belgische economie en samenleving. In het bijzijn van gasten uit de politiek, waaronder Premier Alexander De Croo, het bedrijfsleven en de academische wereld, blikte Siemens vandaag, tijdens een feestelijk jubileumevent in Huizingen, terug op de weg die het heeft afgelegd in ons land, en vooruit op de rol die het zal spelen in het vormgeven van de toekomst.

Op 12 oktober 1847 begon Siemens zijn activiteiten in Berlijn als een kleine fabriekswerkplaats met tien werknemers die wijzertelegrafen maakten. Iets meer dan een halve eeuw later zag Siemens België het levenslicht in de Rue du Marais in Brussel. Nu, 175 jaar later, telt Siemens wereldwijd meer dan 300.000 werknemers en is het met een jaaromzet van ongeveer 62 miljard euro een van de grootste technologieconcerns ter wereld. In België werken vandaag bij Siemens NV en Siemens Mobility NV 1.059 medewerkers.

Jubileumjaar en -event

Op 7 juni vierde Siemens België zijn 125e verjaardag met een feestelijk jubileumevent op de site van de hoofdzetel in Huizingen. Premier De Croo woonde de viering bij samen met talrijke gasten uit de politiek, het bedrijfsleven en de academische wereld. "We zijn verheugd om deze verjaardag te vieren en het verhaal van onze reis te kunnen delen met onze klanten, partners en de gemeenschap", zegt Serge Molinari, CEO van Siemens België-Luxemburg. "We kijken met trots terug op de afgelopen 125 jaar, de impact die we hebben gehad op Belgische bodem en de rol die we spelen bij het vormgeven van de toekomst.” 

In de afgelopen 175 jaar heeft Siemens industriële en technologische geschiedenis geschreven en het dagelijks leven van mensen over de hele wereld veranderd. Werner von Siemens realiseerde een van de belangrijkste innovaties in 1847 toen hij de wijzertelegraaf bouwde, het eerste product van het toekomstige wereldbedrijf. Zijn uitvinding maakte het mogelijk elektriciteit te gebruiken om berichten veel sneller en betrouwbaarder over lange afstanden te verzenden; het begin van de wereldwijde connectiviteit.

Digitaliseren en anticiperen 

Vandaag richt Siemens zich op industrie, infrastructuur, transport en gezondheidszorg - en is het toonaangevend op het gebied van digitalisering. Sinds 2008 heeft het technologiebedrijf wereldwijd 10 miljard euro geïnvesteerd in softwarebedrijven. In boekjaar 2022 besteedde de onderneming €5,6 miljard aan onderzoek en ontwikkeling en werden 4.650 uitvindingen geregistreerd.

“We blijven onszelf opnieuw uitvinden om zo te anticiperen op nieuwe technologieën en trends. We willen een leidende rol blijven spelen om onze klanten en de maatschappij te helpen bij de grootste uitdagingen vandaag en morgen. Op onze 125e verjaardag zijn we klaar voor de toekomst. We zijn buitengewoon goed gepositioneerd als we kijken naar strategie, business en technologie en toonaangevend als het gaat om digitalisering en duurzaamheid”, aldus Serge Molinari.

Siemens Caring Hands Belgium

Siemens lanceerde vandaag zijn Corporate Social Responsibility (CSR) fonds: Siemens Caring Hands Belgium. Met dit fonds, dat werd opgericht in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting, wil het op een proactieve manier steun bieden aan verschillende Belgische en internationale projecten en initiatieven, waarbij de focus ligt op inclusie, toegang tot technologie en degelijk onderwijs. “Als technologische onderneming hebben we er altijd naar gestreefd om een positieve impact op de maatschappij te hebben. We geloven dat bedrijven niet alleen verantwoordelijk zijn voor het behalen van financiële doelstellingen, maar ook voor het creëren van maatschappelijke waarde en het ondersteunen van gemeenschappen. Met Siemens Caring Hands Belgium willen we onze aanpak stroomlijnen, en hier verder toe bijdragen. We starten met een symbolische investering in het fonds van 125.000 euro”, getuigt Serge Molinari.

Daarnaast geven we al onze medewerkers vanaf september de kans om zich 1 dag per jaar tijdens de werkuren vrijwillig in te zetten voor maatschappelijke initiatieven. We ondersteunen projecten uit de regio met zowel helpende handen als onze expertise. 

Tijdlijn en technologie in 125 seconden 

Naar aanleiding van deze verjaardag, lanceerde Siemens een website met een tijdlijn van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van het bedrijf. Bezoekers komen meer te weten over de inzet voor duurzaamheid en de rol in het vormgeven van de toekomst van mobiliteit, infrastructuur en industrie. In video’s van 125 seconden lichten experten telkens een nieuwe technologie toe, zoals digital twins, 5G, e-highways of cloudoplossingen. Op het platform laat het bedrijf ook zijn medewerkers aan het woord. In bijzondere duo’s – grootvader en kleinzoon, broer en zus, moeder en dochter, vader en kleinzoon – komen bezoekers meer te weten over wat werken bij Siemens vandaag en vroeger betekent. 

Ga voor meer informatie naar www.siemens.be/125years

 

Over Siemens AG
​Siemens AG
 (Berlijn en München) is een technologieonderneming met focus op de domeinen industrie, infrastructuur, transport en gezondheidszorg. Van zuinige en ecologische fabrieken, veerkrachtige toeleveringsketens en slimmere gebouwen en stroomnetten tot groenere en comfortabelere vervoersoplossingen en geavanceerde gezondheidszorg, ontwikkelt de onderneming doelgerichte technologie die voor haar klanten meerwaarde creëert. Door de reële en digitale wereld te combineren, biedt Siemens haar klanten mogelijkheden om hun bedrijfssectoren en markten te transformeren en hen zo te helpen het dagelijkse leven van miljarden mensen te verbeteren. Siemens heeft ook een meerderheidsparticipatie in de beursgenoteerde onderneming Siemens Healthineers, een wereldwijd toonaangevende leverancier van medische technologie die vormgeeft aan de toekomst van de gezondheidszorg. Hiernaast behoudt Siemens een minderheidsparticipatie in Siemens Energy, een wereldleider op het gebied van elektriciteitstransmissie en -productie. In boekjaar 2022, afgesloten op 30 september 2022, genereerde de Siemens-groep een omzet van € 72,0 miljard en een nettowinst van € 4,4 miljard. Op 30 september 2022 had de onderneming wereldwijd zo’n 311.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

Katrien Valkiers

Katrien Valkiers

Head of Communications, Siemens Belgium

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be