Siemens stelt software voor voor actief beheer van laagspanningsnetten

  • LV Insights X software vormt sleutel tot versnelling energietransitie en weg naar “Net Zero”
  • Toekomstbestendige software om de netcapaciteit in bestaande elektriciteitsnetten te vergroten
  • Beheerders van distributienetten kunnen digitale tweeling van laagspanningsnetten opzetten
  • Tot 30 procent kortere uitvaltijden, meer inzicht in kritieke segmenten, capaciteit en limietoverschrijdingen van het elektriciteitsnet
  • LV Insights X maakt deel uit van het Siemens Xcelerator-portfolio

Huizingen, 21 juni 2023 - Siemens zet opnieuw een belangrijke stap om de energietransitie te versnellen: Als primeur in de sector presenteerde het bedrijf vandaag zijn nieuw ontwikkelde software voor laagspanningsnetten. LV Insights X software, onderdeel van het Siemens Xcelerator portfolio, stelt distributienetbeheerders (DSO) in staat om hun meest urgente uitdaging aan te pakken: de noodzaak om de netcapaciteit aanzienlijk te verhogen terwijl de netten al tot het uiterste worden gedreven door de snelle toename van decentrale aanvoer van hernieuwbare energie en extra verbruikers zoals EV-opladers of warmtepompen. Om te voorkomen dat elektriciteitsnetten de bottleneck van de energietransitie worden, moeten nutsbedrijven dringend hun netcapaciteit verhogen en het laagspanningsnet actief beheren.

LV Insights X stelt netbeheerders in staat om volledige transparantie te krijgen over het laagspanningsniveau van het net, de uitvaltijd met maximaal 30 procent te verkorten en de netcapaciteit te verhogen door kritieke segmenten te identificeren. Met de software kunnen DSO's automatisch en met aanzienlijk minder inspanning volledige laagspanningsnetmodellen maken en beheren en gegevens benutten om effectievere beslissingen te nemen. Op die manier kunnen ze een digitale tweeling van het distributienet creëren met reeds bestaande gegevens. De nieuwe software maakt de weg vrij voor aanpasbaar en schaalbaar laagspanningsnetbeheer.

Volgens McKinsey stijgt de wereldwijde vraag naar elektriciteit aanzienlijk en zal ze naar verwachting verdrievoudigen tegen 2050, gedreven door de toenemende elektrificatie in verwarming, transport en industrie. Tegelijkertijd staat het elektriciteitsnet voor enorme uitdagingen, vooral op het niveau van het laagspanningsnet. Aan de consumentenzijde (vraag) zal het aantal elektrische voertuigen 13-voudig toenemen en alleen al in Europa zullen er tegen 2030 naar verwachting 40 tot 50 miljoen extra warmtepompen worden geïnstalleerd. Aan de kant van de opwekking (aanbod) zullen de jaarlijkse aanvragen voor aansluiting op het elektriciteitsnet de komende jaren naar verwachting met een factor vijf tot acht toenemen. De meeste van deze veranderingen vinden plaats op het niveau van het distributienet en vergen het uiterste van de bestaande netten. De uitdaging voor DSO's is om snel de nodige capaciteit en aansluitingen te leveren en tegelijk om te gaan met beperkte middelen om het net stabiel te houden.

"Laagspanningsnetten kunnen een baanbreker worden op onze weg naar net nul," zegt Sabine Erlinghagen, CEO van Siemens Grid Software. "Maar alleen als we software inzetten om de capaciteit van de bestaande netten snel te vergroten. Daarom zijn we bijzonder trots op de lancering van LV Insights X. Als primeur in de sector stelt deze software nutsbedrijven in staat om laagspanningsnetten actief te beheren en zo sneller het totale energiesysteem te transformeren, maximaal gebruik te maken van de bestaande infrastructuur en uiteindelijk de energietransitie vorm te geven."

Wanneer de LV Insights X software wordt geïmplementeerd, zullen netbeheerders aanzienlijke tijdbesparingen realiseren, gedetailleerde inzichten verkrijgen en genieten van efficiënter storingsbeheer en geoptimaliseerde workflows. Energiebedrijven kunnen datasilo's tussen afdelingen, belanghebbenden en systemen doorbreken. Dit vermindert de inspanningen voor gegevensverwerking met wel 80 procent en de tijd die nodig is voor het onderhoud van netmodellen met 50 procent. Een digitale twin van een laagspanningsnet kan eenvoudig worden gemaakt door gegevens uit verschillende bronnen te integreren, bijvoorbeeld geografische informatiesystemen (GIS), Meter Data Management (MDM) systemen en Advanced Distribution Management Systems (ADMS). De volledige netwerktopologie en alle informatie over de quasi realtime netstatus worden zichtbaar en kunnen op elk moment worden gemonitord via een moderne, browsergebaseerde, gebruiksvriendelijke grafische interface - zelfs via mobiele apparaten buiten de controlekamer. Als uitvalzones op een kaart worden gevisualiseerd, kunnen netbeheerders uitval veel sneller identificeren, terwijl een geïntegreerde ping-functie hen in staat stelt om snel de impact van storingen te controleren. Bovendien kunnen nutsbedrijven hun planningsnauwkeurigheid aanzienlijk verbeteren, hun volledige planningsactiviteiten optimaliseren en de effectiviteit van hun investeringen verhogen.

LV Insights X is ontwikkeld als onderdeel van het Siemens Xcelerator-portfolio en is beschikbaar als Software as a Service (SaaS). In vergelijking met on-premise software garandeert SaaS de snelst mogelijke time-to-operation en verlaagt het de instapkosten en risico's aanzienlijk, terwijl de schaalbaarheid hoog is en cyberbeveiligingsnormen gegarandeerd zijn.

Meer info vindt u op de perswebsite van Siemens.

 

Over Siemens Smart Infrastructure
Siemens Smart Infrastructure (SI)
 geeft vorm aan de markt voor intelligente, aanpasbare infrastructuren voor vandaag en voor de toekomst. SI wil de kritieke uitdagingen van verstedelijking en klimaatverandering aanpakken door energiesystemen, gebouwen en industriële sectoren met elkaar te verbinden. Siemens Smart Infrastructure biedt klanten een omvattend end-to-end-portfolio uit één hand - met producten, systemen, oplossingen en diensten vanaf het punt van energieopwekking tot het punt van energieverbruik. Met een steeds sterker gedigitaliseerd ecosysteem helpt SI-klanten om succesvol te zijn en gemeenschappen om vooruitgang te boeken, en draagt hierdoor bij tot de vrijwaring van onze planeet. Het internationale hoofdkantoor van Siemens Smart Infrastructure is gevestigd in Zug, Zwitserland. Op 30 september 2022 had de onderneming wereldwijd zo’n 72.700 medewerkers in dienst.

Over Siemens AG
Siemens AG
 (Berlijn en München) is een technologieonderneming met focus op de domeinen industrie, infrastructuur, transport en gezondheidszorg. Van zuinige en ecologische fabrieken, veerkrachtige toeleveringsketens en slimmere gebouwen en stroomnetten tot groenere en comfortabelere vervoersoplossingen en geavanceerde gezondheidszorg, ontwikkelt de onderneming doelgerichte technologie die voor haar klanten meerwaarde creëert. Door de reële en digitale wereld te combineren, biedt Siemens haar klanten mogelijkheden om hun bedrijfssectoren en markten te transformeren en hen zo te helpen het dagelijkse leven van miljarden mensen te verbeteren. Siemens heeft ook een meerderheidsparticipatie in de beursgenoteerde onderneming Siemens Healthineers, een wereldwijd toonaangevende leverancier van medische technologie die vormgeeft aan de toekomst van de gezondheidszorg. Hiernaast behoudt Siemens een minderheidsparticipatie in Siemens Energy, een wereldleider op het gebied van elektriciteitstransmissie en -productie. In boekjaar 2022, afgesloten op 30 september 2022, genereerde de Siemens-groep een omzet van € 72,0 miljard en een nettowinst van € 4,4 miljard. Op 30 september 2022 had de onderneming wereldwijd zo’n 311.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

Katrien Valkiers

Katrien Valkiers

Head of Communications, Siemens Belgium
Caitlin Muyllaert

Caitlin Muyllaert

PR Consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be