Siemens plaatst HVAC, camerabewaking en toegangscontrole in S-gebouw A.S.Z. in Aalst

Siemens plaatst HVAC, camerabewaking en toegangscontrole in S-gebouw A.S.Z. in Aalst

  • Elk verdiep S-gebouw geventileerd door aparte HVAC-installatie voor 100% verse lucht
  • Installatie helpt ziekenhuis voldoen aan strengere energienormen en ventilatie-eisen
  • Beheersysteem Desigo CC bundelt sturing verlichting, klimatisatie en beveiliging in één gebruiksvriendelijke interface
  • Ecosysteem van technologie en energiesystemen voor optimale ondersteuning zorgpersoneel

Huizingen, 19 april 2021 - Siemens rondde zopas de plaatsing af van een state-of-the-art HVAC-installatie in het nieuwe S-gebouw van A.S.Z., een uitbreiding van de campus Aalst. De specialist in gebouwtechnologieën leverde ook camerabewaking en toegangscontrole. Alle functionaliteiten van de klimaatbeheersing, verlichting en beveiliging komen samen in Desigo CC, het beheersysteem van Siemens. Dit vereenvoudigt sterk de bediening voor zowel het zorgpersoneel als de patiënt, bevordert het comfort in de kamers en verlaagt de energieconsumptie. Zo helpt Siemens A.S.Z. om te voldoen aan de steeds strengere EPB (EnergiePrestatie en Binnenklimaat)-normen en eisen van de Hoge Gezondheidsraad.

De gezondheidszorg staat meer dan ooit onder druk. Patiënten verwachten veiligheid en de hoogste zorgkwaliteit, terwijl energieregelgevingen steeds complexer worden. “Het is een uitdaging voor ziekenhuizen om te voldoen aan alle normen”, vertelt Pascal De Ras, hoofd van de technische dienst van het A.S.Z. “Enerzijds hamert de Hoge Gezondheidsraad op het belang van voldoende en degelijke ventilatie en anderzijds dwingen steeds strengere EPB-eisen ons om jaar na jaar de energieconsumptie en CO2-uitstoot omlaag te brengen. Beide verzoenen is niet eenvoudig.”

Twintig luchtverversingen per uur

Gebouwtechnieken zoals klimaatbeheersing worden daarom steeds belangrijker. Zo ook bij de plannen voor het nieuwe S-gebouw, de uitbreiding van campus A.S.Z. in Aalst, dat ruimte biedt voor onder meer een cardiovasculair en interventioneel centrum, een klinisch labo, een polikliniek en een afdeling intensieve zorg met achttien patiëntenkamers. Siemens stond in voor de HVAC-oplossingen.

“Het S-gebouw is volledig afhankelijk van mechanische ventilatie”, vertelt Jan Fieremans, Account Manager Building Automation bij Siemens. “Elk verdiep beslaat ongeveer 1.250 m2 en wordt geventileerd door een aparte HVAC-installatie voor 100 % verse lucht. “In de behandelkamers van het cardiologisch dagziekenhuis wordt de lucht bijvoorbeeld twintig keer per uur ververst. Alleen al de HVAC-installatie van het labo genereert een debiet van meer dan 30.000 m3 verse lucht per uur.”

Alle functionaliteiten in één interface

De klimaatbeheersing, maar ook de zonnewering en de verlichting in het S-gebouw worden aangestuurd via slechts één beheersysteem: Desigo CC, ontwikkeld door Siemens. Dit maakt klimatisatie in het hele gebouw eenvoudig en gebruiksvriendelijk. “De interfaces op de bedieningspanelen zijn afgestemd op de verschillende afdelingen. Ook voor de patiënt is de eenvoudige bediening van de verduistering, verlichting en verwarming in de kamer een verademing. Zo voorzien we in een meer huiselijk comfort, maken we de ziekenhuiservaring aangenamer en bevorderen we het genezingsproces”, vertelt Pascal De Ras.  

Via Desigo CC wordt ook het energiebeheer gecentraliseerd. Beweging- en daglichtsensoren gekoppeld aan het beheersysteem, besparen heel wat energie. Het weerstation van Siemens op het dak van A.S.Z. in Aalst is ook gelinkt aan Desigo CC en laat toe om op een intelligente manier de zonwering en klimaatinstallaties aan te sturen. 

Belang van automatisatie

Ook de oplossingen voor camerabewaking en toegangscontrole werden geleverd door Siemens, van camerabewaking bij alle in- en uitgangen van het ziekenhuis, tot standalone monitoring van bijvoorbeeld de patiënten op intensieve zorgen. Die beelden worden omwille van privacyredenen niet opgeslagen. Pascal De Ras: “De techniciteit van gebouwen neemt toe en op vlak van energiebesparing wordt de lat steeds hoger gelegd. Automatisatie is onvermijdelijk. Met Siemens hebben we hiervoor de juiste partner gevonden. Door onze jarenlange samenwerking zijn we gesterkt in het idee dat Siemens een trendsetter is op het vlak van gebouwtechnologie.”        

“Voor sites als het nieuwe S-gebouw van A.S.Z., waar factoren zoals energiebesparing, comfort, gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit samenkomen, is het zaak om technologieën op intelligente wijze samen te brengen. Samen met A.S.Z. zijn we erin geslaagd om een ecosysteem te creëren waarin onze oplossingen het zorgpersoneel optimaal ondersteunen om patiënten te behandelen in de best mogelijke omstandigheden”, concludeert Jan Fieremans.

Voor meer informatie: https://press.siemens.com

Siemens Smart Infrastructure (SI) geeft vorm aan de markt voor intelligente, aanpasbare infrastructuren voor vandaag en voor de toekomst. SI wil de kritieke uitdagingen van verstedelijking en klimaatverandering aanpakken door energiesystemen, gebouwen en industriële sectoren met elkaar te verbinden. Siemens Smart Infrastructure biedt klanten een omvattend end-to-end-portfolio uit één hand - met producten, systemen, oplossingen en diensten vanaf het punt van energieopwekking tot het punt van energieverbruik. Met een steeds sterker gedigitaliseerd ecosysteem helpt SI klanten om succesvol te zijn en gemeenschappen om vooruitgang te boeken, en draagt hierdoor bij tot de vrijwaring van onze planeet. Zo creëert SI zorgzame omgevingen. Het internationale hoofdkantoor van Siemens Smart Infrastructure is gevestigd in Zug, Zwitserland. Op 30 september 2020 had de onderneming wereldwijd zo’n 69.600 medewerkers in dienst.

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 170 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. De wereldwijd actieve onderneming focust op intelligente infrastructuren voor gebouwen en gedistribueerde energiesystemen, evenals op automatisering en digitalisering in de proces- en maakindustrieën. Siemens verbindt de digitale en de fysieke wereld met elkaar, ten voordele van klanten en de maatschappij in haar geheel. Met Siemens Mobility, een toonaangevende leverancier van intelligente mobiliteitsoplossingen voor spoor- en wegvervoer, geeft Siemens mee vorm aan de wereldmarkt voor passagiers- en vrachtdiensten. Dankzij de meerderheidsparticipatie in de beursgenoteerde onderneming Siemens Healthineers, is Siemens ook een wereldwijd toonaangevende leverancier van medische technologie en digitale gezondheidszorgdiensten. Hiernaast behoudt Siemens een minderheidsparticipatie in Siemens Energy, een wereldleider op het gebied van elektriciteitstransmissie en -productie; de onderneming is sinds 28 september 2020 tevens beursgenoteerd. In boekjaar 2020, afgesloten op 30 september 2020, genereerde de Siemens-groep een omzet van € 57,1 miljard en een nettowinst van € 4,2 miljard. Vanaf 30 september 2020 had de onderneming wereldwijd zo’n 293.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

Katrien Valkiers
Katrien Valkiers Head of Communications, Siemens Belgium
Ann-Frédérique Lorquet PR Consultant, Evoke

 

 

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Evoke
Witte Patersstraat 4
1040 Brussel