Siemens Mobility rust de treinvloot van de Belgische Spoorwegen uit met ETCS Level 2-technologie

Huizingen, 20 december - Siemens Mobility haalde een contract binnen van de NMBS, de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen, om 390 treinen en stuurcabines uit te rusten met het Europese treinbesturingssysteem (ETCS) Level 2. Dankzij de upgrade naar ETCS Level 2 kan de vloot efficiënter worden bestuurd en voldoet die ook aan de meest recente Europese normen voor de veiligheid en interoperabiliteit van de spoorwegen.

  • Siemens Mobility moderniseert 305 Desiro-pendeltreinen van het Siemens-type, 64 M6-stuurcabines en 21 I11-stuurcabines geleverd door Bombardier/Alstom
  • De vloot van de Belgische Spoorwegen beantwoordt nu aan de meest recente Europese basisnorm V3.6.0 voor de veiligheid en interoperabiliteit van de spoorwegen

Siemens Mobility zal de onboardunit leveren en staat ook in voor de ondersteuning van de installatie in alle treinen van de vloot. De nieuwe technologie zal trouwens niet alleen de bestaande nationale functies in België en Luxemburg ondersteunen. Doordat een aantal van de gemoderniseerde treinen opnieuw vergund zijn, kunnen de activiteiten mogelijks ook worden uitgebreid naar Duitsland en Nederland. Siemens Mobility zal bovendien 10 jaar lang instaan voor het onderhoud van het ETCS-systeem en voorziet een onlineoplossing voor sleutelbeheer om de treinbesturing verder te digitaliseren.

“We zijn verheugd opnieuw samen te werken met de Belgische Spoorwegen om hun spoorwegactiviteiten te helpen moderniseren. Onze geavanceerde en beproefde ETCS-producten en -toepassingen verhogen de veiligheid en vergroten de capaciteit”, aldus Andre Rodenbeck, CEO van Rail Infrastructure bij Siemens Mobility. “Bovendien vormt dit project een nieuwe belangrijke stap in de transformatie van het Europese spoor naar een geharmoniseerd en interoperabel systeem dat de weg vrijmaakt voor het grensoverschrijdende spoorvervoer.” 

De modernisering van de vloot gebeurt aan de hand van een integrale aanpak waarbij een voertuigspecifieke systeemintegratie wordt uitgewerkt. Waar mogelijk worden de essentiële onderdelen van de bestaande ETCS-onboardunit behouden. Siemens Mobility heeft de Desiro-treinen in de vloot al uitgerust met een vorige versie van de ETCS Level 1-oplossing van Trainguard. Dankzij deze aanpak kunnen ook de I11- en M6-stuurcabines van Bombardier, die zijn uitgerust met de ETCS-boordoplossingen van Alstom, worden geüpgraded. Siemens Mobility zal in eerste instantie een prototype van elk voertuigtype moderniseren en opnieuw laten vergunnen.

Meest recente basisnorm voor veiligheid
Door te investeren in de upgrade naar ETCS Level 2 zullen de Belgische Spoorwegen kunnen beantwoorden aan de meest recente Europese basisnorm V3.6.0 voor de veiligheid van de spoorwegen. Het nieuwe systeem vereenvoudigt ook latere upgrades naar de volgende ETCS-versies volgens TSI-normen (technische specificaties voor interoperabiliteit), die de basis vormen voor bijkomende functionaliteiten zoals automatische treinbesturing (ATO).

Europa heeft met zijn keuze voor ETCS het pad geëffend voor toekomstbestendig, grensoverschrijdend spoorwegverkeer. Onder impuls van politieke leiders en aangedreven door spoorwegexploitanten en toonaangevende aanbieders zoals Siemens wordt er binnen Europa en daarbuiten een netwerk van met ETCS uitgeruste lijnen aangelegd. Parallel met nieuwe bouwprojecten passen veel spoorwegondernemingen hun spoorwegvoertuigen en -vloten aan met ETCS-onboardoplossingen. Als een van de ETCS-pioniers heeft Siemens Mobility intussen retrofitprojecten uitgevoerd in verschillende landen, waaronder Zwitserland, Groot-Brittannië en Spanje.

Siemens Mobility is al jaren een toonaangevende aanbieder van spoorwegtechnologie in België. Zo werden er tal van spoorinfrastructuurprojecten uitgevoerd voor signalering, elektrificatie en oplossingen om het spoor te digitaliseren. Siemens Mobility werkte eerder ook al samen met de Belgische Spoorwegen om nieuwe treinen en locomotieven te leveren, navigatie en signalisatie te voorzien voor werkplaatsen en oplossingen aan te reiken om de reis van passagiers te vergemakkelijken.

Over Siemens Mobility
Siemens Mobility, een onafhankelijk beheerd bedrijf van Siemens AG, is al meer dan 160 jaar toonaangevend in transportoplossingen. Het bedrijf werkt permanent aan de vernieuwing van zijn portfolio op het gebied van rollend materieel, spoorautomatisering en elektrificatie, kant-en-klare systemen en aanverwante diensten. Met digitale oplossingen stelt Siemens Mobility mobiliteitsoperatoren wereldwijd in staat om infrastructuur intelligent te maken, de waarde duurzaam te verhogen gedurende de gehele levenscyclus, de passagierservaring te verbeteren en de beschikbaarheid te garanderen. In het boekjaar 2021, dat eindigde op 30 september 2021, boekte Siemens Mobility een omzet van € 9,2 miljard en had het wereldwijd ongeveer 39.500 werknemers.
Kijk voor meer informatie op
www.siemens.com/mobility

Katrien Valkiers

Katrien Valkiers

Head of Communications, Siemens Belgium

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be