Siemens maakt klimaatneutrale, veilige energiedistributie mogelijk met nieuwe Clean Air-schakelinstallaties

  • Fluorgasvrije Clean Air-schakelinstallaties breiden Blue GIS-portfolio uit tot 24 kV
  • Beproefde en veilige technologieën voor een eenvoudig beheer gedurende de volledige levenscyclus
  • Digitale voorzieningen verhogen de betrouwbaarheid van alle netten en optimaliseren de werking

Siemens Smart Infrastructure breidt haar portfolio van milieuvriendelijke, gasgeïsoleerde schakelinstallaties (GIS) uit tot 24 kilovolt (kV) met de nieuwe fluorgasvrije middenspanningsschakelinstallatie type NXPLUS C 24. Het gebruik van Clean Air, een natuurlijk isolatiemedium, in combinatie met beproefde vacuümschakeltechnologie maakt het gebruik van gasmengsels op basis van fluor (F-gassen) overbodig, waardoor klimaatneutrale energiedistributie mogelijk is. De schakelinstallaties zijn uitgerust met digitale functies die een veilige, betrouwbare en kostenefficiënte werking mogelijk maken.

Duurzaamheid speelt al een belangrijke rol bij energieopwekking. Volgens Strom-Report.de was bijna de helft van de elektriciteit die in 2019 in Duitsland werd opgewekt afkomstig van hernieuwbare bronnen. “Wanneer elektrische energie op een milieuvriendelijke manier wordt opgewekt, moeten transmissie en distributie dat voorbeeld volgen. Schakelinstallaties zijn essentieel voor een veilige, betrouwbare en efficiënte energiedistributie in alle netwerkstructuren en spelen daarom een belangrijke rol in de infrastructuur van vandaag en morgen”, aldus Stephan May, CEO van de Distribution Systems Business Unit bij Siemens Smart Infrastructure.

De nieuwe gasgeïsoleerde schakelinstallatie maakt deel uit van het Blue GIS-portfolio van Siemens. In de NXPLUS C 24 schakelt en dooft een vacuümbuis de vlamboog, terwijl Clean Air de isolatie verzorgt voor de stroomvoerende geleiders in de hermetisch afgesloten behuizing van de schakelinstallatie. Dit isolatiemiddel bestaat uitsluitend uit de natuurlijke bestanddelen van omgevingslucht, zoals stikstof en zuurstof. Daardoor is er geen speciale uitrusting nodig, anders dan bij gebruik van F-gassen of F-gasmengsels. Gedurende de volledige levenscyclus is een eenvoudig beheer van de schakelapparatuur gegarandeerd. Bovendien hoeven de gebruikte gashoeveelheden en geproduceerde emissies hierdoor niet langer verplicht gerapporteerd te worden.

De schakelinstallaties worden gebruikt in openbare en industriële netten op primair distributieniveau. Ook de structuur van het distributienet moet worden aangepast aan de eisen die voortvloeien uit steeds meer gedecentraliseerde hernieuwbare energiebronnen en 'prosumenten'. Het resultaat is dat de elektriciteitsstromen complexer, bidirectioneel en moeilijker te regelen zijn. Net als alle schakelinstallaties in het Blue GIS-portfolio is de nieuwe NXPLUS C 24 voorzien van geïntegreerde sensoren en communicatie-interfaces met bovenliggende systemen op het gebied van automatisering en het Internet of Things (IoT). Hierdoor wordt de transparantie op alle relevante knooppunten in het distributienet vergroot, is de energiedistributie eenvoudiger te bewaken en te controleren, en het verhoogt tegelijkertijd de kostenefficiëntie. 

Het Blue GIS-portfolio van Siemens behoudt alle bewezen voordelen van traditionele, gasgeïsoleerde schakelinstallaties, waaronder compacte afmetingen, betrouwbaarheid, lange levensduur en onderhoudsvrije werking. Na de modellen met 8DAB 12- en 8DJH 12-schakelapparatuur met een nominale spanning tot 12 kV die al in klantinstallaties worden ingezet, is de NXPLUS C 24 de derde middenspanningsschakelinstallatie uit het Blue GIS-portfolio van Siemens en de eerste met een nominale spanning tot 24 kV. De Blue GIS-lijn zal binnenkort verder worden uitgebreid met een middenspanningsverdeler (ring main unit - RMU) met dezelfde nominale spanning.

Meer informatie vind je op de website van Siemens.

Siemens Smart Infrastructure (SI) geeft vorm aan de markt voor intelligente, aanpasbare infrastructuren voor vandaag en voor de toekomst. SI wil de kritieke uitdagingen van verstedelijking en klimaatverandering aanpakken door energiesystemen, gebouwen en industriële sectoren met elkaar te verbinden. Siemens Smart Infrastructure biedt klanten een omvattend end-to-end-portfolio uit één hand - met producten, systemen, oplossingen en diensten vanaf het punt van energieopwekking tot het punt van energieverbruik. Met een steeds sterker gedigitaliseerd ecosysteem helpt SI klanten om succesvol te zijn en gemeenschappen om vooruitgang te boeken, en draagt hierdoor bij tot de vrijwaring van onze planeet. Zo creëert SI zorgzame omgevingen. Het internationale hoofdkantoor van Siemens Smart Infrastructure is gevestigd in Zug, Zwitserland. Op 30 september 2020 had de onderneming wereldwijd zo’n 69.600 medewerkers in dienst.

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 170 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. De wereldwijd actieve onderneming focust op intelligente infrastructuren voor gebouwen en gedistribueerde energiesystemen, evenals op automatisering en digitalisering in de proces- en maakindustrieën. Siemens verbindt de digitale en de fysieke wereld met elkaar, ten voordele van klanten en de maatschappij in haar geheel. Met Siemens Mobility, een toonaangevende leverancier van intelligente mobiliteitsoplossingen voor spoor- en wegvervoer, geeft Siemens mee vorm aan de wereldmarkt voor passagiers- en vrachtdiensten. Dankzij de meerderheidsparticipatie in de beursgenoteerde onderneming Siemens Healthineers, is Siemens ook een wereldwijd toonaangevende leverancier van medische technologie en digitale gezondheidszorgdiensten. Hiernaast behoudt Siemens een minderheidsparticipatie in Siemens Energy, een wereldleider op het gebied van elektriciteitstransmissie en -productie; de onderneming is sinds 28 september 2020 tevens beursgenoteerd. In boekjaar 2020, afgesloten op 30 september 2020, genereerde de Siemens-groep een omzet van € 57,1 miljard en een nettowinst van € 4,2 miljard. Vanaf 30 september 2020 had de onderneming wereldwijd zo’n 293.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

Katrien Valkiers

Katrien Valkiers

Head of Communications, Siemens Belgium

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be