Siemens lanceert Gridscale X™ en effent zo het pad voor autonoom stroomnetbeheer

  • De Gridscale X™-software stelt energiebedrijven in staat de netcapaciteit op te schalen en de transparantie van gedistribueerde energiebronnen (DER) te vergroten, essentieel voor de decarbonisatie van het net
  • Met Gridscale X kunnen netbeheerders hun digitale transformatie in de plannings-, exploitatie- en onderhoudsfase versnellen
  • Gridscale X maakt deel uit van het Siemens Xcelerator-portfolio en het omvattende en open partnerecosysteem van Siemens

Huizingen, 11 maart 2024 - Siemens heeft de lancering van Gridscale X aangekondigd en effent zo het pad voor een autonoom stroomnetbeheer. Hierdoor kunnen stroomnetbeheerders hun digitale transformatie sneller en schaalbaarder realiseren.

Met Gridscale X biedt Siemens modulaire software aan die energiebedrijven ondersteunt bij het aanpakken van hun meest urgente uitdagingen in het kader van de energietransitie. Dankzij Gridscale X wordt het mogelijk om snel netcapaciteit op te schalen, de complexiteit van gedistribueerde energiebronnen (DER's) te beheren en de netflexibiliteit te verhogen met software die eenvoudig te implementeren en snel in bestaande IT- en OT-omgevingen te integreren valt. Dit luidt een nieuw tijdperk voor netbeheer in en creëert een grotere toegevoegde waarde voor nieuwe en bestaande klanten in de plannings-, exploitatie- en onderhoudsfase. 

“De stroomneteisen ondergaan een enorme evolutie wegens een verwachte verzevenvoudiging van de gedistribueerde energiebronnen, wat een zware druk op de nutsbedrijven legt. Met Gridscale X kunnen netbeheerders hun stroomnetbeheer optimaliseren, de capaciteit snel verhogen en gedistribueerde energiebronnen inschakelen om de klantentevredenheid te verbeteren. Zo worden energiebedrijven uiteindelijk in staat gesteld net zero te bereiken en tegelijkertijd de stabiliteit en betrouwbaarheid van hun stroomnetten te verzekeren", aldus Sabine Erlinghagen, CEO van Siemens Grid Software.

De energietransitie versnellen met Siemens Xcelerator

Als onderdeel van Siemens Xcelerator is de Gridscale X-software ontwikkeld op basis van de belangrijkste ontwerpprincipes, nl. interoperabiliteit, flexibiliteit, openheid, beschikbaarheid ‘as-a-service’, en met het hoogste niveau van cyberbeveiliging. Dit betekent dat Gridscale X kan voldoen aan en zich kan aanpassen aan de veranderende behoeften van de industrie, ondersteund door het open partnerecosysteem van Siemens Xcelerator. Siemens Xcelerator is een open digitaal bedrijfsplatform ter versnelling van de digitale transformatie en waardecreatie.

Gridscale X: een nieuw tijdperk voor netbeheer met een omvattend softwareaanbod

Twee nieuwe Gridscale X-softwareproducten werden deze week voorgesteld op de Siemens Grid Software Summit en het Distributech-evenement in Orlando (Verenigde Staten). Gridscale X DER Insights en Gridscale X Network Model Manager bouwen voort op een reeds compleet softwareportfolio om energiebedrijven meer inzicht in hun stroomnet te verschaffen en een gecentraliseerd netwerkmodel te creëren. DER Insights biedt energiebedrijven meer inzicht in wat er ‘achter de meter’ gebeurt, en welke impact deze gedistribueerde energiebronnen hebben op de stroomnetcomponenten, met het oog op de bescherming van hun kritieke infrastructuur. Network Model Manager is daarentegen een toepassing voor het beheer van consistente netwerkmodellen en een oplossing voor gegevensopslag om netbeheerders te ondersteunen bij de efficiëntere planning, ontwikkeling en exploitatie van hun stroomnetten.

Meer info vindt u op de perswebsite van Siemens.

 

Over Siemens Smart Infrastructure
Siemens Smart Infrastructure (SI)
 geeft vorm aan de markt voor intelligente, aanpasbare infrastructuren voor vandaag en voor de toekomst. SI wil de kritieke uitdagingen van verstedelijking en klimaatverandering aanpakken door energiesystemen, gebouwen en industriële sectoren met elkaar te verbinden. Siemens Smart Infrastructure biedt klanten een omvattend end-to-end-portfolio uit één hand - met producten, systemen, oplossingen en diensten vanaf het punt van energieopwekking tot het punt van energieverbruik. Met een steeds sterker gedigitaliseerd ecosysteem helpt SI-klanten om succesvol te zijn en gemeenschappen om vooruitgang te boeken, en draagt hierdoor bij tot de vrijwaring van onze planeet. Het internationale hoofdkantoor van Siemens Smart Infrastructure is gevestigd in Zug, Zwitserland. ​ Op 30 september 2022 had de onderneming wereldwijd zo’n 72.700 medewerkers in dienst.

Over Siemens AG
Siemens AG
 (Berlijn en München) is een technologieonderneming met focus op de domeinen industrie, infrastructuur, transport en gezondheidszorg. Van zuinige en ecologische fabrieken, veerkrachtige toeleveringsketens en slimmere gebouwen en stroomnetten tot groenere en comfortabelere vervoersoplossingen en geavanceerde gezondheidszorg, ontwikkelt de onderneming doelgerichte technologie die voor haar klanten meerwaarde creëert. Door de reële en digitale wereld te combineren, biedt Siemens haar klanten mogelijkheden om hun bedrijfssectoren en markten te transformeren en hen zo te helpen het dagelijkse leven van miljarden mensen te verbeteren. Siemens heeft ook een meerderheidsparticipatie in de beursgenoteerde onderneming Siemens Healthineers, een wereldwijd toonaangevende leverancier van medische technologie die vormgeeft aan de toekomst van de gezondheidszorg. Hiernaast behoudt Siemens een minderheidsparticipatie in Siemens Energy, een wereldleider op het gebied van elektriciteitstransmissie en -productie.

In boekjaar 2022, afgesloten op 30 september 2022, genereerde de Siemens-groep een omzet van € 72,0 miljard en een nettowinst van € 4,4 miljard. Op 30 september 2022 had de onderneming wereldwijd zo’n 311.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

Katrien Valkiers

Katrien Valkiers

Head of Communications, Siemens Belgium
Caitlin Muyllaert

Caitlin Muyllaert

PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be