Siemens lanceert Building X, een open, AI-gebaseerd softwarepakket voor klimaatneutrale gebouwen

  • Building X is het eerste element van de volgende generatie ontwikkelingen als onderdeel van Siemens Xcelerator
  • Een modulair, schaalbaar en open softwarepakket voor intelligente gebouwen met een naadloze integratie van gebouwsystemen dat complexiteit elimineert en klimaatneutraliteit mogelijk maakt
  • Bevordert samenwerking en co-creatie met partners om de uitdagingen van de digitalisering sneller aan te pakken

Zug, Zwitserland, 12 juli 2022 - Siemens Smart Infrastructure heeft Building X gelanceerd, een nieuw open, interoperabel en volledig cloudgebaseerd softwarepakket voor intelligente gebouwen. Building X vormt een element van de volgende generatie ontwikkelingen volgens de ontwerpprincipes van Siemens Xcelerator, een open, digitaal bedrijfsplatform dat recent gelanceerd werd om de digitale transformatie en meerwaardecreatie in de industrie, transport, netwerken en gebouwen te versnellen.

Building X Energy Manager
Building X Energy Manager

Building X gaat de uitdagingen van verschillende stakeholders aan, waaronder de gebruikers van gebouwen, vastgoedinvesteerders, projectontwikkelaars en gebouwbeheerders. Het pakket fungeert als “Single Source of Truth”, om complexiteit te elimineren en decarbonisatiedoelstellingen te ondersteunen. Belanghebbenden kunnen hun gebouwgegevens uit verschillende bronnen, disciplines en systemen nu digitaliseren en bundelen op één enkel platform, Building X. Zo wordt een naadloze gebruikerservaring gecreëerd die de integratie van bestaande software en ecosystemen mogelijk maakt, met inbegrip van applicaties van derdeleveranciers, dankzij leverancieronafhankelijke connectiviteit en open applicatieprogrammeerinterfaces (API's). Het softwarepakket biedt modulaire, AI-gebaseerde applicaties en ingebouwde cyberbeveiliging. De open architectuur en cloudtechnologie bevordert tevens de samenwerking en co-creatie met klanten en partners, zodat uitdagingen sneller worden aangepakt en de digitale transformatie eenvoudiger, sneller en op schaal kan worden gerealiseerd.

“Building X maakt bovendien komaf met gegevenssilo's. We kunnen alle door intelligente gebouwsystemen gegenereerde gegevens nu in één enkele datapool met elkaar verbinden, waardoor we slimme gebouwen sneller kunnen opschalen en zo een belangrijke stap in de richting van onze visie van autonome, klimaatneutrale gebouwen zetten. Building X creëert meetbare, gegevensgebaseerde resultaten voor meer efficiëntie, betere prestaties en gebruikerservaring. Zo verbetert Building X de manier waarop we in gebouwen werken en leven", aldus Matthias Rebellius, lid van de Raad van Bestuur van Siemens AG en CEO van Siemens Smart Infrastructure. “We kijken ernaar uit om met Building X, in samenwerking met onze klanten en partners, gebruiksscenario’s te ontwikkelen die innovatie en duurzaamheid in de sector verder versnellen.”

De Building-X suite omvat momenteel een reeks applicaties en digitale diensten, op maat van verschillende groepen van belanghebbenden, die via een AI-gestuurd platform met elkaar verbonden zijn. Building X opent nieuwe mogelijkheden om de werking van gebouwen te digitaliseren, te beheren en te optimaliseren, en zo zowel voor bestaande als voor nieuwe gebouwen meerwaarde te creëren.

De applicaties dekken de belangrijkste domeinen van gebouwbeheer af, met inbegrip van energie, beveiliging en gebouwprestaties, en worden ondersteund door performante analysecapaciteiten. ​ De applicaties bieden een consistente gebruikerservaring, waarbij relevante gegevens op intelligente wijze worden gecombineerd en gebouwen performanter worden.

Een digitale tweeling die de volledige werking van gebouwen omvat

Building X combineert de werkelijke en digitale werelden van gebouwen door gegevens uit verschillende bronnen te consolideren en zo een digitale tweeling te vormen van de volledige werking van gebouwen. Dankzij de virtuele voorstelling van een gebouw kunnen gebouwbeheerders problemen sneller verhelpen. Gebruikers halen voordeel uit de door Building X gecreëerde transparantie om hun gebouwen duurzamer te maken, betere gebouwprestaties te realiseren en de gebruikerservaring te optimaliseren, wat tot betere bedrijfsresultaten resulteert.

Building X infographic
Building X infographic

Groeiend aantal applicaties

De applicaties van Building X zijn modulair en gebaseerd op persoonlijke behoeften, zodat de juiste gegevens beschikbaar zijn voor de juiste mensen. Naast de mogelijkheden voor co-creatie hebben gebruikers ook de keuze voor kant-en-klare applicaties. Dit resulteert in een gebruikers- en workflowgestuurd concept vanuit één enkele interface ("Single Pane of Glass"), waarbij voorgedefinieerde dashboards en gegevensweergaves kunnen worden aangepast op maat van de specifieke gebruikersbehoeften. Momenteel omvat het aanbod vier applicaties, en het zal progressief worden uitgebreid:

  • De Energy Manager houdt het energieverbruik, de kosten en de CO2-voetafdruk van een of meerdere gebouwen bij en maakt, indien nodig, al in een vroeg stadium corrigerende maatregelen mogelijk. Zo kunnen op basis van historische gegevens prognoses voor het energieverbruik gemaakt worden en worden gebruikers ondersteund bij het realiseren van hun duurzaamheidsdoelstellingen en het creëren van klimaatneutrale gebouwen.
  • De Operations Manager maakt de bediening en bewaking van technologie en toepassingen in het gebouw in realtime mogelijk. Zo kunnen tal van sites vanuit één centraal punt bewaakt worden en is bij problemen een snelle respons verzekerd, terwijl stilstandtijden beperkt worden. Gebruikers halen voordeel uit toegenomen bedrijfscontinuïteit en snellere responstijden.
  • De Security Manager maakt bediening en beheer van beveiligingssystemen mogelijk via uniforme en geautomatiseerde workflows. ​ Zo kunnen dagelijkse beveiligingsactiviteiten en incidenten centraal beheerd worden over alle systemen.
  • De 360° Viewer geeft een locatie weer als virtuele 3D-omgeving en maakt interne navigatie mogelijk voor inzicht in de topologie van uitrustingen en installaties.

SaaS en betere resultaten dankzij gebouwdiensten

Building X wordt op abonnementsbasis aangeboden als SaaS-model (Software-as-a-service). Dankzij het SaaS-model hebben de stakeholders van gebouwen toegang tot kant-en-klare software, zodat ze altijd over de nieuwste functionaliteit beschikken en tijdens de levenscyclus van het gebouw upgrades kunnen uitvoeren om aan hun evoluerende behoeften te blijven voldoen.

Naast het SaaS-model kunnen klanten blijvend op Siemens vertrouwen en voor een end-to-end programma van Siemens Xcelerator Building Services kiezen, ondersteund door Building X. ​ In dit model combineert Siemens de kracht van zijn technologie met de deskundigheid van zijn digitale gebouwprofessionals. De programma's worden aangepast op maat om vooropgestelde resultaten te behalen, zoals de verlaging van exploitatie- en energiekosten, de optimalisering van de bedrijfsmiddelen dat zorgt voor hogere bedrijfstijd en productiviteit, om aan regelgevingseisen te voldoen, of de gebruikerservaring te verbeteren.

Siemens Xcelerator is een open, digitaal bedrijfsplatform bestaande uit een uitgekiend portfolio van IoT-compatibele hard- en software, een groeiend ecosysteem van partners en een zich steeds verder ontwikkelende marktplaats die de versnelling van de digitale transformatie faciliteert.

 

Over Siemens Smart Infrastructure (SI):
Siemens Smart Infrastructure (SI) geeft vorm aan de markt voor de intelligente, adaptieve infrastructuren van vandaag en voor de toekomst. SI focust op de kritieke uitdagingen van verstedelijking en klimaatverandering door energiesystemen, gebouwen en industriële sectoren met elkaar te verbinden. SI biedt klanten een omvattend End-to-End-portfolio uit één enkele bron - met producten, systemen, oplossingen en diensten vanaf de energieopwekking tot en met het energieverbruik. Met een steeds verder gedigitaliseerd ecosysteem helpt SI klanten om succesvol te zijn, en gemeenschappen om vooruitgang te boeken, en draagt hierdoor bij tot de vrijwaring van onze planeet. Zo creëert SI zorgzame omgevingen. Het internationale hoofdkantoor van Siemens Smart Infrastructure is gevestigd in Zug, Zwitserland. SI heeft wereldwijd zo’n 72.000 medewerkers in dienst.

Over Siemens AG:
Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 170 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. De wereldwijd actieve onderneming focust op intelligente infrastructuren voor gebouwen en gedistribueerde energiesystemen, evenals op automatisering en digitalisering in de proces- en maakindustrieën. Siemens verbindt de digitale en de fysieke wereld met elkaar, ten voordele van klanten en de maatschappij in haar geheel. Met Siemens Mobility, een toonaangevende leverancier van intelligente mobiliteitsoplossingen voor spoor- en wegvervoer, geeft Siemens mee vorm aan de wereldmarkt voor passagiers- en vrachtdiensten. Dankzij de meerderheidsparticipatie in de beursgenoteerde onderneming Siemens Healthineers, is Siemens ook een wereldwijd toonaangevende leverancier van medische technologie en digitale gezondheidszorgdiensten. Hiernaast behoudt Siemens een minderheidsparticipatie in Siemens Energy, een wereldleider op het gebied van elektriciteitstransmissie en -productie; de onderneming is sinds 28 september 2020 tevens beursgenoteerd. In boekjaar 2020, afgesloten op 30 september 2020, genereerde de Siemens-groep een omzet van € 57,1 miljard en een nettowinst van € 4,2 miljard. Vanaf 30 september 2020 had de onderneming wereldwijd zo’n 293.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

Katrien Valkiers

Katrien Valkiers

Head of Communications, Siemens Belgium
Jesse Huybrechts

Jesse Huybrechts

Copywriter, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be