Siemens Industry Academy viert zesjarig bestaan met uitbreiding naar Wallonië en verbreding van aanbod

Huizingen/Leuven, 11 oktober 2024 - De Siemens Industry Academy, een structurele samenwerking tussen de bedrijfs- en academische wereld die ingenieursstudenten en industriële spelers in Vlaanderen verbindt, blaast dit jaar zes kaarsjes uit. Op deze verjaardag kondigde Siemens een eerste uitbreiding aan over de taalgrens. Haute École en Hainaut (HEH) en Haute École Libre Mosane (HELMo) treden toe tot de samenwerking. Daarnaast wordt het aanbod van de Academy verbreed door het ecosysteem actief in te zetten. Mijlpalen die getuigen van een gecontroleerde groei. 

Sinds de oprichting van de Siemens Industry Academy in 2019 is het initiatief uitgegroeid tot een gestructureerd en matuur ecosysteem dat de industrie en het hoger onderwijs samenbrengt. Het aantal industriële partners – machinebouwers, industriespelers en systeemintegratoren - steeg jaar na jaar, tot meer dan zestig vandaag. Ook nam het aantal academische partners verder toe, zo trad na KU Leuven ook UGent in 2020 toe, gevolgd door UHasselt in 2021 en Universiteit Antwerpen in 2022. Nu komen daar HEH en HELMo bij.

“Bij Haute École en Hainaut (HEH) zijn we verheugd om deel uit te maken van de Siemens Industry Academy”, getuigen Fabrice Hubert en Fabrice Scopel, docenten aan l’Ecole d’Ingénieurs. “Deze samenwerking biedt onze studenten een unieke kans om te leren werken met de nieuwste technologieën en waardevolle ervaringen op de werkvloer op te doen. Door de brug te slaan tussen onderwijs en industrie, bereiden we hen optimaal voor op de uitdagingen van de toekomst en versterken we hun positie op de arbeidsmarkt.”
“Ook bij Haute École Libre Mosane (HELMo) nemen we met trots deel”, gaat Dominique Hermesse, Adjunct-directeur van het Automation - Industrial Robotics - Technical Sales curriculum bij HELMo, verder. “De Siemens Industry Academy stelt onze studenten in staat om hands-on ervaring op te doen met geavanceerde technologieën en direct te leren van industriële experten. Via deze samenwerking bereiden we onze studenten voor op een succesvolle carrière en dragen we bij aan de innovatiekracht van onze regio.”

Verbreding aanbod

Na vijf jaar van gestage, gestructureerde groei, is de Siemens Industry Academy klaar voor een volgende stap. De focus blijft evenwel liggen op het inzetten van nieuwe, innovatieve technologieën aan de hand van uitdagende projecten voor master studenten ingenieurswetenschappen. 

“We hebben onze prioriteiten afgestemd op de noden van onze partners, en proberen hier met een verbreding van ons aanbod aan tegemoet te komen", legt Thierry Van Eeckhout, Senior Vice President en Head of Digital Industries Siemens België-Luxemburg, uit. “Deze zullen niet enkel vanuit Siemens, maar gezamenlijk worden waargemaakt. Het ecosysteem in actie!"

Een mooi voorbeeld zijn de gastcolleges waarin de Academy vanaf dit schooljaar een meer gestructureerde aanpak zal voorzien. De (shopfloor) expertise die bij onze industriële partners aanwezig is, is enorm. Via het SIA-netwerk willen we deze maximaal inzetbaar maken bij de academische partners. 

Softskills

SIA heeft in zijn programma steeds veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van softskills bij toekomstige ingenieurs en die focus blijft belangrijk. “De ingenieur van morgen moet in staat zijn om – naast zijn technische, rationele en analytische skills – ook vlot te kunnen communiceren, samenwerken en kennis overdragen. Ingenieursopleidingen focussen voornamelijk op technische kennis, maar de jobinvulling is sterk geëvolueerd”, weet Thierry Van Eeckhout. “Een student die enkel wordt geïnformeerd op het vlak van technologie mist nog een heleboel andere skills om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt. Het aanscherpen van sociale vaardigheden en softskills zoals feedback geven, delegeren, communiceren of efficiënt meetings leiden zijn even belangrijk.”

Verhogen instroom technisch talent 

Daarnaast ontwikkelde Siemens eigen Little Innovators Kits. De Kits, waarmee de kinderen op een interactieve manier de magie van programmeren ontdekken, kunnen worden ingezet door SIA-partners om kinderen van medewerkers de technologie in de praktijk te laten ontdekken, naar analogie met het Little Innovators initiatief van Siemens. ​ De eerste positieve ervaringen zijn achter de rug, en de volgende acties staan in de steigers.

Achter de schermen van simulatietechnologie

Om het zesjarig bestaan te vieren kwamen de SIA-partners samen bij Siemens Industry Software (SISW) te Leuven, waar ze de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van simulatietechnologie konden ontdekken. Met het portfolio van Simcenter van SISW kunnen ingenieurs ultrarealistische, multifysische modellen en gegevens genereren die productgedrag kunnen voorspellen in de conceptfase. Deze modellen zijn een essentieel onderdeel van digital twins, die software combineren met mechanica, elektronica, aandrijvingen… 

Meer informatie vindt u op de perswebsite van Siemens.

Siemens Digital Industries (DI) is een innovatieleider op het vlak van automatisering en digitalisering. In nauwe samenwerking met partners en klanten, stuurt DI de digitale transformatie in de proces- en maakindustrieën aan. Met zijn Digital Enterprise-portfolio biedt DI ondernemingen van om het even welke omvang een omvattend End-to-End-aanbod van producten, oplossingen en diensten om de volledige waardeketen te integreren en te digitaliseren. Geoptimaliseerd voor de specifieke behoeften van elke industrietak, ondersteunt DI's unieke portfolio klanten bij het realiseren van hogere productiviteits- en flexibiliteitsniveaus. DI breidt zijn portfolio voortdurend verder uit met innovaties om de meest geavanceerde, toekomstgerichte technologieën te integreren. Siemens Digital Industries heeft zijn internationale hoofdkantoor in Nürnberg, Duitsland, en heeft wereldwijd zo’n 76.000 medewerkers in dienst.

Siemens AG (Berlijn en München) is een technologieonderneming met focus op de domeinen industrie, infrastructuur, transport en gezondheidszorg. Van zuinige en ecologische fabrieken, veerkrachtige toeleveringsketens en slimmere gebouwen en stroomnetten tot groenere en comfortabelere vervoersoplossingen en geavanceerde gezondheidszorg, ontwikkelt de onderneming doelgerichte technologie die voor haar klanten meerwaarde creëert. Door de reële en digitale wereld te combineren, biedt Siemens haar klanten mogelijkheden om hun bedrijfssectoren en markten te transformeren en hen zo te helpen het dagelijkse leven van miljarden mensen te verbeteren. Siemens heeft ook een meerderheidsparticipatie in de beursgenoteerde onderneming Siemens Healthineers, een wereldwijd toonaangevende leverancier van medische technologie die vormgeeft aan de toekomst van de gezondheidszorg. Hiernaast behoudt Siemens een minderheidsparticipatie in Siemens Energy, een wereldleider op het gebied van elektriciteitstransmissie en -productie. In boekjaar 2022, afgesloten op 30 september 2022, genereerde de Siemens-groep een omzet van € 72,0 miljard en een nettowinst van € 4,4 miljard. Op 30 september 2022 had de onderneming wereldwijd zo’n 311.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

Katrien Valkiers

Katrien Valkiers

Head of Communications, Siemens Belgium
Caitlin Muyllaert

Caitlin Muyllaert

PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Tour & Taxis Havenlaan 86C bus 15 1000 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be