Siemens Industry Academy viert driejarig bestaan

Nieuwe industriële hoogvliegers sluiten zich aan bij Siemens Industry Academy

  • Siemens Industry Academy op drie jaar uitgegroeid tot gestructureerd en matuur ecosysteem 
  • Vijftigtal bestaande en nieuwe industriële partners uit alle hoeken van industriesector, van maakindustrie en procesindustrie tot machinebouw
  • Ingenieursstudenten KU Leuven, UHasselt en UGent ​ leren technische en professionele skills met behulp van expertise partnerbedrijven en meest recente technologieën en innovaties van Siemens

Huizingen, 27 september 2021 - De Siemens Industry Academy bestaat drie jaar. De structurele samenwerking die ingenieursopleidingen en grote industriële spelers in Vlaanderen verbindt, is uitgegroeid tot een gestructureerd en matuur ecosysteem dat een concrete meerwaarde biedt voor alle betrokken partijen. Het netwerk van de Academy telt inmiddels meer dan vijftig professionele partners uit alle industriële vakdomeinen. In samenwerking met de academische partners KU Leuven, UHasselt en UGent en met behulp van de meest recente Siemens-technologieën, worden studenten zo beter dan ooit voorbereid op een carrière in de ingenieurswereld. 

Siemens richtte in 2019 de Siemens Industry Academy op als duurzame brug tussen industrie en het hoger onderwijs. De academie heeft tot doel onderwijsinstellingen, studenten en privébedrijven te verenigen en voor elk van hen een concrete meerwaarde te bieden. Dit jaar zetten verschillende nieuwe hoogvliegers uit de industrie zoals Unilin, Danone, Helicus en Barry Callebaut hun schouders onder het onderwijsproject.

“Onze lijst van partners is gegroeid tot ongeveer vijftig gerenommeerde spelers en dekt daarmee de hele industriesector, waaronder de maakindustrie, de procesindustrie en de machinebouw”, vertelt Thierry Van Eeckhout, Vice President Sales van Siemens Digital Industries. “Onze huidige partners zijn tevreden over de samenwerking en ook nieuwe partners treden toe. De groei van het SIA-ecosysteem toont aan dat het initiatief met succes inspeelt op de noden van zowel bedrijven als het onderwijs.”
Bert Lauwers, decaan van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen KU Leuven vult aan “Het groeiend aanbod van partnerbedrijven toont de sterke interesse om een bijdrage te leveren in de vorming van toekomstige ingenieurs. Een belangrijke peiler binnen onze vernieuwde ingenieursopleiding is het vergroten van de interactie met het werkveld, al vanaf het eerste jaar van de ingenieursopleiding. De Siemens Industry Academy is een mooi voorbeeld van hoe we deze interactie op een duurzame manier kunnen bewerkstelligen.”

 

Nieuwe generatie ingenieurs

“Via de Academy en met behulp van onze expertise, materiaal en tools wil Siemens studenten en onderwijsinstellingen nauwer doen aansluiten op de markt door ze kennis te laten maken met de nieuwste technologieën en hoogtechnologische oplossingen. Die investering in het onderwijs leidt tot een sterkere nieuwe generatie van ingenieurs, wat cruciaal is ter ondersteuning van de economie. Omgekeerd is ook de industrie gebaat bij de valorisatie van wetenschappelijk onderzoek en de tijdige detectie van jong talent”, licht Eddy Nelis, Senior Vice President van Siemens toe.

Stage+, Master-projecten en nog veel meer

KU Leuven stapte in 2019 als eerste Belgische universiteit in de Siemens Industry Academy. Het Stage+-project dat toen in samenwerking met de universiteit werd opgezet, werd dankzij het succes in het volgende academiejaar verder geoptimaliseerd en uitgebreid met Master-projecten. 

In 2020 stapte ook UGent mee in het verhaal met Master-projecten. Beide houden in dat studenten aan een innovatieproject werken terwijl ze begeleid worden door de partnerbedrijven die met Siemens-technologie werken. 

 “De Siemens Industry Academy geeft onze studenten industrieel ingenieur de kans om hun masterproef in toonaangevende bedrijven uit te voeren, onder begeleiding van specialisten in het vakgebied.” Zegt Patrick De Baets, decaan van de Faculteit ​ Ingenieurswetenschappen en Architectuur UGent. “Op die manier doen de studenten niet alleen technische kennis op maar verwerven ze inzicht in de sector en leren ze in teamverband samen te werken. De faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent speelt via de Siemens Industry Academy in op de noden van de arbeidsmarkt en levert ingenieurs af die snel inzetbaar zijn.”

Verder breidde de academie vorig jaar haar activiteiten uit met nieuwe formules. Zo kunnen studenten sinds 2020 gastcolleges bijwonen met experten uit de privésector, zowel van Siemens als van de betrokken partnerbedrijven. Ook voorziet de academie sinds 2020 in samenwerking met de partners bedrijfsbezoeken en job shadowing. Tijdens de verschillende aangereikte formules leren de studenten niet enkel technische vaardigheden maar ook essentiële professionele vaardigheden die hen voorbereiden op de beroepspraktijk.

“De Academy geeft ons een ruim portfolio van mogelijkheden, gaande van kleinere projecten tot bijvoorbeeld langere extra curriculaire stages, die op gepaste momenten binnen de ingenieursopleiding ingepast kunnen worden.” vertelt Bert Lauwers, decaan van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen KU Leuven.

De doelstelling voor de nabije toekomst is om de groei van de Siemens Industry Academy te bestendigen en haar aanbod van projecten en initiatieven nog verder uit te breiden. “We zoeken voortdurend nieuwe mogelijkheden waar alle partners baat bij hebben. Het doel is om blijvend bij te dragen aan de continue kwaliteitsvolle instroom van nieuw talent op de arbeidsmarkt”, besluit Thierry Van Eeckhout.

U vindt meer info op de website van Siemens.

Katrien Valkiers

Katrien Valkiers

Head of Communications, Siemens Belgium

Over Siemens Digital Industries
Siemens Digital Industries (DI) 
is een innovatieleider op het vlak van automatisering en digitalisering. In nauwe samenwerking met partners en klanten, stuurt DI de digitale transformatie in de proces- en maakindustrieën aan. Met zijn Digital Enterprise-portfolio biedt DI ondernemingen van om het even welke omvang een omvattend End-to-End-aanbod van producten, oplossingen en diensten om de volledige waardeketen te integreren en te digitaliseren. Geoptimaliseerd voor de specifieke behoeften van elke industrietak, ondersteunt DI's unieke portfolio klanten bij het realiseren van hogere productiviteits- en flexibiliteitsniveaus. DI breidt zijn portfolio voortdurend verder uit met innovaties om de meest geavanceerde, toekomstgerichte technologieën te integreren. Siemens Digital Industries heeft zijn internationale hoofdkantoor in Nürnberg, Duitsland, en heeft wereldwijd zo’n 76.000 medewerkers in dienst.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be