Siemens Healthineers lanceert een snelle antigeentest voor het opsporen van SARS-CoV-2

COVID-19 Antigen test van Siemens Healthineers geeft binnen 15 minuten resultaat

Schermafbeelding 2020-04-03 om 10.53.54.png
  • Met de CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen test, worden besmette personen binnen 15 minuten geïdentificeerd en kunnen ze sneller in quarantaine worden geplaatst. Dit helpt de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.
  • Voor deze gebruiksvriendelijke test zijn geen laboratoriuminstrumenten of gespecialiseerd labopersoneel nodig. Hij kan dus flexibel worden ingezet op locaties waar een onmiddellijk resultaat noodzakelijk is.
  • De test wordt gelanceerd in landen met een CE-markering en de goedkeuring van de Amerikaanse FDA voor gebruik in een noodsituatie (Emergency Use Authorization) is aangevraagd. 

Huizingen, 21 oktober 2020 — Nu de samenleving nog steeds door de COVID-19-pandemie wordt geteisterd, heeft de volksgezondheid dringend nood aan een snelle en eenvoudige test voor iedereen om de verdere verspreiding van het virus in te dijken. Daarom lanceert Siemens Healthineers een snelle en gebruiksvriendelijke antigeentest voor het opsporen van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. De CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Test1 is een Point-of-Care test die zonder laboratoriuminstrumenten of gespecialiseerd labopersoneel kan worden afgenomen en die na slechts 15 minuten de testresultaten levert. 

De test met CE-markering werd door een partner van Siemens Healthineers ontwikkeld en getest, en vertoonde tijdens een klinische studie van 317 proefpersonen een gevoeligheid van 96,72% en een specificiteit van 99,22%. De studie werd uitgevoerd door medisch personeel met diverse background op zes verschillende locaties, waaronder een ziekenhuis, een polikliniek, een universiteitscampus en een afdeling oncologie. Siemens Healthineers streeft ernaar om aan de testvraag te voldoen naarmate de pandemie evolueert. Er zijn ook plannen om de test ter goedkeuring voor te leggen aan de Amerikaanse FDA voor gebruik in een noodsituatie (Emergency Use Authorization).

“Er is een grote algemene nood aan betrouwbare tests, die besmette personen snel kunnen opsporen en de verspreiding van COVID-19 helpen tegengaan, vooral op drukke plaatsen en waar mensen gewoonlijk samenkomen,” aldus Carl Laurent, CEO van Siemens Healthineers Belux. “Aangezien kwaliteit voorop staat bij de criteria die beleidsmakers hanteren om de betrouwbaarheid van tests te bepalen, was het van cruciaal belang dat de klinische studie het gebruik van de test in de verschillende situaties beoordeelt waarin men deze sneltest zou kunnen inschakelen. Deze snelle antigeentest stelt nu testen beschikbaar aan meer mensen binnen uiteenlopende omgevingen — vooral op locaties waar mensen snel moeten worden getest, zoals luchthavens, of die beperkte toegang hebben tot laboratoriumdiensten, zoals scholen.”

De CLINITEST Rapid COVID-19-antigeentest kan gemakkelijk worden toegediend door zorgverleners en levert snel resultaten op aan de hand van een nasofaryngeaal staal. Het monster wordt onmiddellijk na afname in een buisje met speciale vloeistof gebracht om het doelmolecuul te extraheren. De vloeistof wordt daarna in een testcassette gegoten en na 15 minuten wordt een duidelijk positief of negatief resultaat weergegeven. 

Werking CLINITEST Rapid COVID-19-antigeentest
Werking CLINITEST Rapid COVID-19-antigeentest

Naast de CLINITEST Rapid COVID-19-antigeentest biedt Siemens Healthineers een uitgebreide diagnoseportfolio ter ondersteuning van de diagnose, behandeling en opvolging van COVID-19-patiënten. Deze test is een aanvulling op de 15 kritische tests die Siemens Healthineers biedt voor de opsporing van ernstige symptomen en voor een betere behandeling van kritieke COVID-19-patiënten.

Na de lancering van de PCR FTD SARS-CoV-2 Assay, de SARS-CoV-2 Total en de SARS-CoV-2 IgG testen is deze nieuwe test de vierde test die op korte termijn gelanceerd wordt door Siemens Healthineers.

Carl Laurent, CEO van Siemens Healthineers Belux: “De PCR-test blijft de standaard en ook de meest gevoelige test voor het opsporen van besmette patiënten. De workload in de laboratoria is op dit moment echter zo hoog dat de nood aan snelle testen voor specifieke doelgroepen groot is. Na de beslissing van de federale overheid om sneltesten in de Belgische teststrategie te integreren, kunnen deze testen bijdragen om de druk op de laboratoria te verlichten en de verspreiding van het virus in te dijken.”

1. Productbeschikbaarheid varieert per land.

 CLINITEST Rapid COVID-19-antigeentest
CLINITEST Rapid COVID-19-antigeentest

Over Siemens Healthineers
Siemens Healthineers (Beursgenoteerd in Frankfurt, Duitsland; DE:SHL) zet haar schouders onder de gezondheidszorg van de toekomst. Als toonaangevende speler in medische technologie gevestigd in Erlangen, Duitsland, ondersteunt Siemens Healthineers via haar lokale vestigingen zorgverleners wereldwijd in hun ambitie om de precisiegeneeskunde uit te breiden, de patiëntervaring te verbeteren en hun zorgverlening te transformeren en digitaliseren. Siemens Healthineers investeert daarom continu in de verdere ontwikkeling van haar diensten- en productportfolio. Haar AI ondersteunde toepassingen en digitaal aanbod zijn onmisbaar in de volgende generatie van medische technologie en zullen het bedrijf en haar positie in de in-vitrodiagnostiek, medische beeldvorming voor therapie en in-vivodiagnostiek verder verstevigen. Siemens Healthineers biedt daarnaast een scala aan diensten en oplossingen dat zorgverleners in staat stelt om patiënten een efficiënte zorg van de hoogste kwaliteit te bieden. In het fiscale jaar 2019, dat eindigde op 30 september 2019, realiseerde Siemens Healthineers een omzet van € 14,5 miljard en een gecorrigeerde winst van € 2,5 miljard. Siemens Healthineers heeft wereldwijd ongeveer 52.000 werknemers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens-healthineers.com en www.siemens-healthineers.be.

Veerle Demeyer

Head of Communication, Siemens Healthineers

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be