Siemens Healthineers introduceert haar eerste AI-applicatie, AI-Rad Companion Chest CT, op de Europese markt

  • Op basis van artificiële intelligentie (AI) evalueert de digitale assistent AI-Rad Companion Chest CT automatisch röntgenfoto’s van de thorax (borstkas). De software detecteert en meet afwijkingen en abnormale pathologische bevindingen.
  • De software helpt radiologen om een snelle, nauwkeurige en volledige diagnose te stellen.

Siemens Healthineers’ intelligente software-assistent voor radiologie, AI-Rad Companion Chest CT, ontving zopas de CE-markering. Dat betekent dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte en het als medisch product in Europa mag vermarkt worden. AI-Rad Companion Chest CT helpt radiologen om afbeeldingen van de thorax efficiënter en preciezer te interpreteren en om de bevindingen met behulp van automatische metingen sneller te documenteren.

De AI-Rad Companion Chest CT is de eerste AI-gebaseerde applicatie op het nieuwe AI-Rad Companion platform en is vendor-neutraal 1. De software kan bijgevolg het beeldmateriaal van meerdere fabrikanten van CT-scanners evalueren. In de toekomst wil Siemens Healthineers dit platform verder uitbreiden met meer intelligente algoritmes voor andere organen en toepassingen. Op die manier wil het bedrijf zorgverleners blijven ondersteunen in hun streven naar het verbeteren van de zorgpaden.

“Wereldwijd heeft Siemens Healthineers meer dan 600 patenten op het gebied van machine learning, 125 op het gebied van deep learning en bracht het meer dan 40 applicaties aangevuld met artificiële intelligentie op de markt. We zijn verheugd dat we onze klanten in Europa nu onze eerste AI-gebaseerde assistent voor klinische praktijk mogen aanbieden”, vertelt Dr. Razvan Ionasec, eindverantwoordelijke AI-Rad Companion bij Siemens Healthineers.

Snelle, precieze en complete diagnose
Op basis van CT-afbeeldingen van de thorax kan de software het onderscheid maken tussen de verschillende structuren in de borstkas. De software markeert deze individueel en meet mogelijke afwijkingen automatisch. Dit geldt zowel voor organen zoals het hart, de longen als voor de aorta en wervellichamen. De software vertaalt de resultaten naar een kwantitatief rapport dat de radioloog tijdens het opstellen van het protocol kan raadplegen. In bepaalde gevallen wijst de intelligente assistent de artsen zelfs op mogelijke afwijkingen in gebieden die niet meteen het onderwerp van het onderzoek uitmaakten.

Onderzoek van de borstkas op basis van een CT-scan is een vaak gebruikte procedure. Toch staan radiologen hier vaak voor een uitdaging. Door de complexiteit van de anatomie van de borstkas leveren beelden van een borstscan bijzonder veel informatie op. Hierdoor kunnen de resultaten van onderzoek tot onderzoek verschillen met 10 tot 20 procent. Diagnoses op basis van algoritmes nemen deze variabiliteit volledig weg en genereren constante resultaten. AI-Rad Companion Chest CT is een tool die tegelijkertijd zowel de productiviteit als de kwaliteit in diagnostische radiologie verbetert.

Efficiënte en kwalitatieve diagnostische beeldvormingsprocedures
De AI-Rad Companion Chest CT is momenteel in staat om verschillende taken uit te voeren, zoals de identificatie van letsels op de longen of de risicoberekening op een hartinfarct aan de hand van beelden zonder hartsynchronisatie. Uit een onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de South Carolina Medical University blijkt dat de software ook de diameter van de aorta kan segmenteren en meten, een belangrijke parameter bij de detectie van een mogelijke slagaderbreuk. De software is ook in staat om de wervelkolom in de borststreek te onderzoeken: hij detecteert en identificeert elke wervel, meet de botdichtheid en identificeert eventuele breuken. Dit vergemakkelijkt de screening op osteoporose in een vroeg stadium.

“Siemens Healthineers is al 20 jaar pionier in de ontwikkeling van AI-applicaties. Een van de belangrijkste doelstellingen is om artsen te helpen het hoofd te bieden aan actuele uitdagingen in de gezondheidszorg, zoals de toename van het aantal patiënten en het personeelstekort. Artificiële intelligentie zal radiologen niet vervangen maar kan hen ontlasten van bepaalde routinetaken, waardoor de efficiëntie en kwaliteit van diagnostische beeldvormingsprocedures zullen verbeteren”, vertelt Frederik Baeke, Manager Digital Services bij Siemens Healthineers in België.

Cloud-based oplossing
AI-Rad Companion Chest CT is cloud-based en beroept zich op de gecertificeerde en veilige infrastructuur van teamplay2. Het integreert naadloos met bestaande klinische workflows en voldoet aan de DICOM-standaard (Digital Imaging and Communications in Medicine). De beelden en alle gelinkte rapporten kunnen automatisch beschikbaar worden gesteld in het communicatie- en archiveringssysteem (PACS).

Meer informatie over AI bij Siemens Healthineers vindt u hier:
https://www.siemens-healthineers.com/nl-be/infrastructure-it/artificial-intelligence

1 Getest en gevalideerd voor CT-scanners van Siemens Healthineers, GE Healthcare en Philips Healthcare
2 Dit product is nog niet in elk land commercieel beschikbaar. De toekomstige beschikbaarheid kan niet verzekerd worden.
https://www.siemens-healthineers.com/nl-be/press-room/press-releases/ai-rad-companion-chest-ct.html

Contact
Veerle Demeyer, Head of Communication Siemens Healthineers, ​
M: +32 475 47 02 50
E: [email protected]

Ymke Deprez, PR Consultant Evoke
M: +32 479 75 52 32
E: [email protected]

Siemens Healthineers stelt zorgverleners wereldwijd in staat de waarde van patiëntenzorg te maximaliseren. Siemens Healthineers ondersteunt hun ambities om precisiegeneeskunde uit te breiden, de transformatie van de zorgverlening te realiseren, patiëntervaringen te verbeteren en de gezondheidszorg te digitaliseren.Als toonaangevende pionier op het gebied van medische technologie vernieuwt Siemens Healthineers voortdurend haar producten en diensten in de kerndomeinen van medische beeldvorming voor diagnostiek en therapie en in laboratoriumdiagnostiek en moleculaire geneeskunde.Daarnaast ontwikkelt Siemens Healthineers dienstverlening op het gebied van digitale zorg en van ziekenhuismanagement.In het fiscale jaar 2018, dat eindigde op 30 september 2018, realiseerde Siemens Healthineers een omzet van € 13,4 miljard en een gecorrigeerde winst van € 2,3 miljard. Siemens Healthineers heeft ongeveer 50.000 werknemers wereldwijd in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens-healthineers.com en www.siemens-healthineers.be.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be