Siemens en UCLL maken met tiende editie van Little Innovators kinderen warm voor technologie en wetenschap

Siemens en UCLL maken met tiende editie van Little Innovators kinderen warm voor technologie en wetenschap

Kinderen bouwen thuis smart city tijdens digitale workshops

Huizingen, 30 juni 2021- Little Innovators, het educatieve programma dat Siemens elk jaar organiseert voor de kinderen van zijn werknemers, is aan de tiende editie toe. Dankzij de samenwerking tussen Siemens en de Techniek- en WetenschapsAcademie Leuven van Hogeschool UCLL maken 140 kinderen tussen de 8 en 14 jaar via digitale workshops gecombineerd met hardware van thuis uit kennis met STEM-onderwijs (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Op die manier maakt Siemens als innovatieve speler kinderen op jonge leeftijd warm voor technologie en wetenschap en bouwt het aan de digitalisering van morgen. 

Story image

De tiende editie van Little Innovators vindt plaats in het kader van het Edison-project, het eerste structurele STEM-partnerschap in Vlaams-Brabant tussen KU Leuven, Hogeschool UCLL, Brightlab, stad Leuven en het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. Zo kunnen de kinderen niet alleen een kijk nemen in de werkomgeving van hun ouders, maar ook kennismaken met STEM-onderwijs. Het internationaal begrip STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) staat voor een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen. 

“Met Little Innovators proberen we onze kinderen al op jonge leeftijd te laten kennismaken met het werk van hun ouders. Jonge kinderen zijn vaak nog niet vertrouwd met de mogelijkheden die technologie, wetenschap, wiskunde en ingenieurswetenschappen met zich meebrengen”, zegt Katrien Valkiers, hoofd communicatie bij Siemens en initiatiefneemster van Little Innovators. “Door hen zo vroeg al te laten proeven van het STEM-onderwijs hopen we jongeren en kinderen warm te maken om de ingenieurs van de toekomst te worden.” 

Smart city in eigen woonkamer

Tijdens de maanden mei en juni volgen de kinderen met behulp van een aan huis geleverde toolbox met onder andere een Microbit (computer in zakformaat) zes online workshops waarbij de focus ligt op kennismaking met het programmeren van hardware en software. Met tutorials en begeleiding van de lesgevers van de UCLL Techniek- en WetenschapsAcademie voeren zij na elke workshop een opdracht uit. Na deze workshops gaan de kinderen de uitdaging aan om de beste smart city te bouwen in hun eigen woonkamer. Siemens slaat zo een brug tussen de reële en virtuele wereld. Op 22 september organiseren Siemens en de partners van het Edison-project een fysieke vervolgworkshop waarbij de kinderen al deze technologie in de praktijk kunnen bewonderen.  

“We zijn zeer verheugd dat we samen met Siemens in het eerste STEM-partnerschap stappen”, vertelt Pieter Van Leemputten, teamcoördinator bij UCLL en projectcoördinator van Edison.”Met het STEM-partnerschap en de uitrol van Little Innovators hopen we de interesse te wekken van de uitvinders en technische profielen van 2030.”    

De ingenieurs van morgen

Siemens investeert als technologische speler al jarenlang in scholing en wil zo de interesse van toekomstige ingenieurs opwekken. Het bedrijf zet regelmatig in op educatieve samenwerkingen of duale leertrajecten om opkomend talent te stimuleren. Zo heeft Siemens haar eigen Siemens Industry Academy en laat het ingenieursstudenten kennismaken met hoogtechnologische oplossingen in het werkveld. De studenten verwerven praktijkervaring en professionele competenties terwijl ze meewerken aan technologische innovatieprojecten van industriële topspelers.

Meer informatie is te vinden op de website van Siemens.

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 170 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. De wereldwijd actieve onderneming focust op intelligente infrastructuren voor gebouwen en gedistribueerde energiesystemen, evenals op automatisering en digitalisering in de proces- en maakindustrieën. Siemens verbindt de digitale en de fysieke wereld met elkaar, ten voordele van klanten en de maatschappij in haar geheel. Met Siemens Mobility, een toonaangevende leverancier van intelligente mobiliteitsoplossingen voor spoor- en wegvervoer, geeft Siemens mee vorm aan de wereldmarkt voor passagiers- en vrachtdiensten. Dankzij de meerderheidsparticipatie in de beursgenoteerde onderneming Siemens Healthineers, is Siemens ook een wereldwijd toonaangevende leverancier van medische technologie en digitale gezondheidszorgdiensten. Hiernaast behoudt Siemens een minderheidsparticipatie in Siemens Energy, een wereldleider op het gebied van elektriciteitstransmissie en -productie; de onderneming is sinds 28 september 2020 tevens beursgenoteerd. In boekjaar 2020, afgesloten op 30 september 2020, genereerde de Siemens-groep een omzet van € 57,1 miljard en een nettowinst van € 4,2 miljard. Vanaf 30 september 2020 had de onderneming wereldwijd zo’n 293.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

Edison laat élke jongere tussen 4 en 18 jaar STE(A)M (Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics) ontdekken en omarmen. Dankzij een brede, kwaliteitsvolle waaier aan activiteiten zoals innovatieve workshops, leerrijke kampen, boeiende festiviteiten en evenementen voor het hele gezin wil Edison jongeren klaarstomen voor de toekomst én om zich te verdiepen in STE(A)M. Deze activiteiten komen tot stand door de verbindende samenwerking tussen verschillende STE(A)M-voortrekkers binnen Edison. Edison is op haar beurt één van de 13 STE(A)M-partnerschappen van VLAIO. Edison kiest hierbij voor een aanpak die élk meisje en élke jongen warm maakt voor STE(A)M. Een aanpak die hen bewuster laat kennismaken met hun talenten en aanzet tot levenslang leren. Edison wil deelnemers bij elke activiteit uitdagen en hen versterken in STE(A)M-competenties en 21ste-eeuwse vaardigheden. Bij Edison staat de jeugd centraal. Edison is de gids die hen bewuster laat omgaan met hun huidige kennis en hun latere studierichting en beroepskeuze.

Katrien Valkiers
Katrien Valkiers Head of Communications, Siemens Belgium
Ann-Frédérique Lorquet PR Consultant, Evoke

 

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Evoke
Witte Patersstraat 4
1040 Brussel