Siemens en Mercedes-Benz transformeren de toekomst van duurzame fabrieksplanning met Digital Energy Twin

  • In het kader van een strategisch partnerschap tussen Siemens en Mercedes-Benz AG hebben beide ondernemingen samen een Digital Energy Twin ontwikkeld om de integratie van energie-efficiëntie- en duurzaamheidsmaatregelen in de fabrieksplanning en -modernisering te verbeteren.
  • Met de Digital Energy Twin wordt de vroege planningsfase aanzienlijk ingekort.
  • Ontwikkeld en getest in de Mercedes-Benz-fabriek, Factory 56, in het Duitse Sindelfingen.
  • Demonstratie van de meerwaarde van het open ecosysteem van Siemens Xcelerator voor de ontwikkeling van marktsectoriële en toepassingsspecifieke producten en oplossingen.

Huizingen, 26 april 2024 - Siemens en Mercedes-Benz hebben samen een Digital Energy Twin ontwikkeld met het oog op de toekomst van duurzame fabrieksplanning in de auto-industrie. 

Deze innovatieve Digital Energy Twin werd ontworpen om de autobouwer te ondersteunen bij de realisatie van de ambitie om tegen 2039 alle productievestigingen wereldwijd voor 100 procent op hernieuwbare energie te laten draaien. De digitale energietweeling verbetert, vereenvoudigt en versnelt het energieplanningsproces reeds in een vroege fase, en dit zowel voor nieuwe (greenfield) als bestaande (brownfield) sites, wat de planningstijd aanzienlijk inkort.

Dankzij deze samenwerking wordt de expertise van Siemens op het gebied van decarbonisatie en Energy Twins gecombineerd met de grondige sectorkennis van Mercedes-Benz om een schaalbare tool voor de auto-industrie te ontwikkelen. Siemens staat in voor opleiding en ondersteuning, onderhoud en voortdurend verdere ontwikkeling van de Digital Energy Twin, zodat deze klaar is voor brede implementatie in het wereldwijde productienetwerk van Mercedes-Benz. ​ 

Op basis van gedragsmodellen vank gebouwen, technische installaties en energieopwekking werd de Digital Energy Twin ontworpen en getest in Factory 56 - de Mercedes-Benz-fabriek in het Duitse Sindelfingen. Hierbij worden gegevens zoals weersinformatie, simulatie van lastprofielen, keuze en dimensionering van gebouwsystemen met elkaar verbonden. In de simulatie van een fysiek energiesysteem worden planningsscenario's voor energiegebruik geverifieerd en aanbevelingen geformuleerd voor de optimalisering van o.a. energie-efficiëntie, voor bijbehorende kostenbesparingen evenals voor emissiereducties.

"Dankzij de nauwkeurige modellering van exploitatie- en energieverbruiksscenario's maakt de Digital Energy Twin al in de vroege planningsfases snellere en transparantere besluitvorming mogelijk", aldus Matthias Rebellius, lid van de Raad van Bestuur van Siemens AG en CEO van Siemens Smart Infrastructure. “Zo wordt gedemonstreerd hoe we bij Siemens de reële met de digitale wereld combineren om in industriële sectoren schaalbare, duurzame vooruitgang te realiseren. Dit is een opwindende eerste stap in de richting van een geïntegreerd proces voor geoptimaliseerde planning, gebouwexploitatie en productie.”

De samen ontwikkelde Digital Energy Twin vormt een demonstratie van het potentieel van Siemens Xcelerator, een open digitaal bedrijfsplatform voor de versnelling van de digitale transformatie dat klanten en partners in staat stelt gezamenlijk producten en oplossingen op maat te ontwikkelen voor verschillende industriële sectoren. Siemens en Mercedes-Benz gingen in 2021 een strategisch partnerschap voor duurzame autoproductie aan met het oog op de bevordering van samenwerking en de digitalisering van duurzame productiemethoden.

“De Digital Energy Twin is ons antwoord om energie-efficiënte gebouwprocessen succesvol te visualiseren, te analyseren en duurzaam te optimaliseren. Met deze innovatieve benadering optimaliseren we ons begrip van bestaande fabrieksgebouwen om ze tot levende Smart Buildings te transformeren. Dankzij deze transformerende technologie maximaliseren we hun potentieel en creëren we toekomstgerichte normen voor energie-efficiënt en duurzaam gebouwbeheer in het wereldwijde productienetwerk van Mercedes-Benz", aldus Arno van der Merwe, Vice President Production Planning bij Mercedes-Benz Cars. 

Digital Energy Twins vormen een sleutelonderdeel van het Siemens-portfolio om industriële klanten te ondersteunen bij de realisatie van hun doelstellingen inzake duurzaamheid en decarbonisatie. Zo kondigde Siemens onlangs aan dat er samen met een andere sterke internationale partner aan een globale routekaart voor netto-nulproductie (Net Zero Production Roadmap) wordt gewerkt. Hierbij wordt een digitale energietweeling ingezet voor de simulatie van het energieverbruik en de identificatie van potentiële energiebesparingen in 15 brouwerijen wereldwijd. Volgens de raming van Siemens kan er op elke site een energiebesparing van 15 tot 20 procent evenals een gemiddelde CO2-emissiereductie van 50 procent per site, worden gerealiseerd. 

Meer informatie vindt u op de perswebsite van Siemens.

 

Siemens Smart Infrastructure (SI) geeft vorm aan de markt voor intelligente, aanpasbare infrastructuren voor vandaag en voor de toekomst. SI wil de kritieke uitdagingen van verstedelijking en klimaatverandering aanpakken door energiesystemen, gebouwen en industriële sectoren met elkaar te verbinden. Siemens Smart Infrastructure biedt klanten een omvattend end-to-end-portfolio uit één hand - met producten, systemen, oplossingen en diensten vanaf het punt van energieopwekking tot het punt van energieverbruik. Met een steeds sterker gedigitaliseerd ecosysteem helpt SI-klanten om succesvol te zijn en gemeenschappen om vooruitgang te boeken, en draagt hierdoor bij tot de vrijwaring van onze planeet. Het internationale hoofdkantoor van Siemens Smart Infrastructure is gevestigd in Zug, Zwitserland. Op 30 september 2022 had de onderneming wereldwijd zo’n 72.700 medewerkers in dienst.

Siemens AG (Berlijn en München) is een technologieonderneming met focus op de domeinen industrie, infrastructuur, transport en gezondheidszorg. Van zuinige en ecologische fabrieken, veerkrachtige toeleveringsketens en slimmere gebouwen en stroomnetten tot groenere en comfortabelere vervoersoplossingen en geavanceerde gezondheidszorg, ontwikkelt de onderneming doelgerichte technologie die voor haar klanten meerwaarde creëert. Door de reële en digitale wereld te combineren, biedt Siemens haar klanten mogelijkheden om hun bedrijfssectoren en markten te transformeren en hen zo te helpen het dagelijkse leven van miljarden mensen te verbeteren. Siemens heeft ook een meerderheidsparticipatie in de beursgenoteerde onderneming Siemens Healthineers, een wereldwijd toonaangevende leverancier van medische technologie die vormgeeft aan de toekomst van de gezondheidszorg. Hiernaast behoudt Siemens een minderheidsparticipatie in Siemens Energy, een wereldleider op het gebied van elektriciteitstransmissie en -productie. In boekjaar 2022, afgesloten op 30 september 2022, genereerde de Siemens-groep een omzet van € 72,0 miljard en een nettowinst van € 4,4 miljard. Op 30 september 2022 had de onderneming wereldwijd zo’n 311.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

Mercedes Benz AG maakt deel uit van Mercedes-Benz Group AG en heeft wereldwijd zo’n 166.000 medewerkers in dienst, en is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes Benz Vans. Ola Källenius is voorzitter van de Raad van Bestuur van Mercedes Benz AG. De focus van de onderneming ligt op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens, bestelwagens en voertuiggerelateerde diensten. Bovendien wil de onderneming uitgroeien tot de toonaangevende speler op het gebied van elektrische mobiliteit en voertuigsoftware. Het productportfolio omvat het merk Mercedes-Benz met Mercedes AMG, Mercedes Maybach en G -Klasse met hun volledig elektrische modellen evenals producten van het merk Smart. Het merk Mercedes me biedt toegang tot de digitale diensten van Mercedes Benz. Mercedes Benz AG is een van 's werelds grootste fabrikanten van luxueuze personenwagens. In 2023 verkocht de onderneming ongeveer twee miljoen personenwagens en 447.800 bestelwagens. In beide bedrijfssegmenten breidt Mercedes Benz AG het wereldwijde productienetwerk - met momenteel meer dan 30 productievestigingen op vier continenten - voortdurend verder uit, waarbij de onderneming zich steeds sterker op de eisen van elektrische mobiliteit richt. Hiernaast wordt het wereldwijde productienetwerk voor batterijen op drie continenten op- en uitgebouwd. In de strategie van Mercedes Benz is duurzaamheid het leidende principe. Dit betekent voor de volledige onderneming dat er duurzame meerwaarde moet worden gecreëerd voor alle betrokken partijen: klanten, medewerkers, investeerders, zakenpartners en de maatschappij in haar geheel. De basis hiervoor is de duurzame bedrijfsstrategie van de Mercedes Benz Group. Zo neemt de onderneming verantwoordelijkheid voor de economische, ecologische en sociale impact van haar bedrijfsactiviteiten, waarbij naar de volledige waardeketen wordt gekeken.

Katrien Valkiers

Katrien Valkiers

Head of Communications, Siemens Belgium
Caitlin Muyllaert

Caitlin Muyllaert

PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be