Siemens en Hogeschool UCLL maken met tiende editie van ‘Little Innovators’ kinderen warm voor technologie en wetenschap

Kinderen ontdekken zelf beroep van ouders tijdens interactieve workshops

zf (10).png

Huizingen, 22 september, 2021 - Vandaag vond de tiende editie plaats van ‘Little Innovators’, het educatieve programma dat Siemens elk jaar organiseert voor kinderen van zijn werknemers. Dankzij de samenwerking met de Techniek- en WetenschapsAcademie van Hogeschool UCLL maakten 30 kinderen van Siemens-medewerkers tussen de 8 en 12 jaar tijdens interactieve workshops kennis met het vak van hun ouders en de boeiende wereld van STEAM-onderwijs (Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics). Met dit initiatief wil Siemens kinderen al op jonge leeftijd warm maken voor een carrière in technologie en wetenschap en bouwt het aan de digitalisering van morgen.

De tiende editie van ‘Little Innovators’ vond vandaag plaats in het kader van het Edison-project. Dit is een structureel STEAM-partnerschap in Vlaams-Brabant tussen KU Leuven, Hogeschool UCLL, Brightlab, stad Leuven en het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. Siemens is het eerste bedrijf dat met dit partnerschap een engagement aangaat. ​

“Bij Siemens zijn onze mensen dagelijks in de weer met hoogtechnologische toepassingen zoals slimme verkeerslichten, de fabriek van de toekomst, de inrichting van de slimme steden ... Maar de kinderen zijn niet altijd vertrouwd met hun werkomgeving, laat staan met de mogelijkheden die technologie, wetenschap, wiskunde en ingenieurswetenschappen in onze sector met zich meebrengen”, zegt Katrien Valkiers, hoofd communicatie bij Siemens en initiatiefneemster van ‘Little Innovators’. “Door hen zo vroeg al te laten proeven van het STEAM-onderwijs hopen we jongeren en kinderen warm te maken om de ingenieurs van de toekomst te worden.”

Slimme steden, robotjes, en ontsnappingsroutes maken
Na eerder dit jaar een traject op afstand te hebben afgelegd door digitale workshops te combineren met hardware, werden vandaag zo’n 30 kinderen bij Siemens ’live‘ ondergedompeld in de technologische mogelijkheden van vandaag en morgen. De ‘Little Innovators‘ leerden bijvoorbeeld uitdagingen oplossen in de stad van de toekomst aan de hand van zelfgeprogrammeerde robots. Ze maakten kennis met een verkeersregelinstallatie of verkeerslichten ‘met een eigen brein’. Het Concept Center 4 Industries (CC4I) werd voor de gelegenheid ingericht als een escape room.

“We zijn zeer verheugd dat Siemens als eerste de stap zet om mee met ons in zee te gaan in dit STEAM-partnerschap”, vertelt Pieter Van Leemputten, teamcoördinator bij Hogeschool UCLL en projectcoördinator van Edison. ”We hopen hiermee de interesse te wekken van de uitvinders en technische profielen van de toekomst.”

De ingenieurs van morgen
Siemens investeert als technologische speler al jarenlang in scholing en wil zo de interesse van toekomstige ingenieurs opwekken. Het bedrijf zet regelmatig in op educatieve samenwerkingen of duale leertrajecten om opkomend talent te stimuleren. Zo heeft Siemens haar eigen Siemens Industry Academy en laat het ingenieursstudenten kennismaken met hoogtechnologische oplossingen in het werkveld. De studenten verwerven praktijkervaring en professionele competenties terwijl ze meewerken aan technologische innovatieprojecten van industriële topspelers.

Meer informatie op www.siemens.be/littleinnovators of via deze link.

Over Edison
Edison laat élke jongere tussen 4 en 18 jaar STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics) ontdekken en omarmen. Dankzij een brede, kwaliteitsvolle waaier aan activiteiten zoals innovatieve workshops, leerrijke kampen, boeiende festiviteiten en evenementen voor het hele gezin wil Edison jongeren klaarstomen voor de toekomst én om zich te verdiepen in STEAM. Deze activiteiten komen tot stand door de verbindende samenwerking tussen verschillende STEAM-voortrekkers binnen Edison. Edison is op haar beurt één van de 13 STEAM-partnerschappen van VLAIO.

Edison kiest hierbij voor een aanpak die élk meisje en élke jongen warm maakt voor STEAM. Een aanpak die hen bewuster laat kennismaken met hun talenten en aanzet tot levenslang leren. Edison wil deelnemers bij elke activiteit uitdagen en hen versterken in STEAM-competenties en 21ste-eeuwse vaardigheden. Bij Edison staat de jeugd centraal. Edison is de gids die hen bewuster laat omgaan met hun huidige kennis en hun latere studierichting en beroepskeuze.

Contact Hogeschool UCLL
Kristien Van Hoegaerden - [email protected]

Katrien Valkiers

Katrien Valkiers

Head of Communications, Siemens Belgium

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be