Selecta filtert drie duurzaamste herbruikbare koffiebekers als antwoord op verstrengde Nederlandse wetgeving

Verbod op plastic wegwerpbekers voor consumptie ter plaatse vanaf 2024

Dordrecht, 26 september 2023 - De Europese Unie en de Nederlandse overheid introduceren begin volgend jaar nieuwe regels met betrekking tot het eenmalig gebruik van plastic wegwerpbekers, ook wel de Single Use Plastic (SUP) regelgeving genoemd. Dit is een belangrijke stap op het vlak van duurzaamheid en milieubewustzijn. In navolging van deze regelgeving onderzocht Selecta de duurzaamste alternatieven voor wegwerkbekers.

Sinds 1 juli 2023 mogen plastic bekers bestemd voor afhaling of bezorging alleen nog tegen betaling aangeboden worden. Vanaf 1 januari 2024 wordt het aanbieden van wegwerpbekers met plastic verboden voor consumptie ter plaatse, zoals op school of kantoor.

Met een totale jaarlijkse koffieconsumptie van ongeveer 18,6 miljard koppen koffie in Nederland, was er dringend behoefte aan duurzame alternatieven voor wegwerpbekers. 29% van al die koffie wordt buiten de deur genuttigd en 55% op het werk. Door die grote hoeveelheden belangt de verstrengde regelgeving met betrekking tot single use plastics heel wat aanbieders van koffie aan. 

KoffiebekerPact

Om te anticiperen op deze verstrengde regelgeving schaart Selecta zich samen met 67 ketenpartners achter het KoffiebekerPact. Samen startten ze een onderzoek naar de meest duurzame herbruikbare beker. Daaruit bleek al snel dat het hergebruiken van bekers veel steun krijgt van koffiedrinkers; maar liefst 89% gaf aan neutraal, tevreden of positief te zijn over herbruikbare bekers. 

Laag verliespercentage

Bekers uit zwaar polypropyleen (PP, ongeveer 115 gram per 180 milliliter) kwamen als beste optie naar voren. Deze optie biedt een alternatief voor wegwerpbekers, met een lager verliespercentage van slechts 5% in vergelijking met de lichte PP-bekers. Het verliespercentage geeft aan hoeveel bekers verloren raken en niet hergebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld doordat mensen niet beseffen dat een beker herbruikbaar is en deze weggooien.

De lichte polypropyleenbeker (ongeveer 20 gram per 180 milliliter) heeft de laagste milieu-impact van alle kunststof bekers en wordt geschikt gemaakt voor volautomatische koffieapparaten. Het verliespercentage ligt hier hoger dan bij bekers van zwaar polypropyleen. Daarom gaat Selecta deze bekers bedrukken met een tekst die oproept tot hergebruik. Dat maakt dit type beker een uitstekende keuze voor productiebedrijven en logistieke centra. 

Wie wegwerpbekers volledig wilt vervangen, kiest het best voor glas of porselein. Glas scoort hoog op duurzame productie, gebruiksgemak en de return rate.

Afwassen

Bij de invoering van herbruikbare bekers moet rekening gehouden worden met de milieu-impact van het noodzakelijke afwassen. Die impact hangt af van verschillende factoren, zoals het gebruik van groene stroom, het aantal consumpties per beker, het gebruik van koud of warm water en het type vaatwasser.

Tim Goossens, gedelegeerd bestuurder Selecta Benelux & export: “Samen met onze ketenpartners werken we hard aan eenvoudige retoursystemen om het verliespercentage te verlagen. We geloven dat deze veranderingen uiteindelijk zullen bijdragen aan een betere wereld voor zowel mens als milieu.”
Tim Goossens, gedelegeerd bestuurder Selecta Benelux & export
Tim Goossens, gedelegeerd bestuurder Selecta Benelux & export

 

Over Selecta Group ​
Selecta Group, met haar hoofdkantoor in Zwitserland sinds 1957, is een Foodtech-bedrijf met een toonaangevend routegebaseerd, zelfbedieningsdistributienetwerk in Europa, dat innovatieve convenience foodservices en kwaliteitskoffiemerken van wereldklasse aanbiedt op de werkplek en in openbare ruimtes. Selecta is actief in de foodtech business en werkt voortdurend aan nieuwe innovaties en oplossingen. Dagelijks serveren ze premium koffie en dranken, snacks en verse maaltijden aan meer dan 10 miljoen mensen in 16 landen in Europa. Met een jaarlijkse omzet van 1,2 miljard euro hebben ze hun succes te danken aan hun ca. 6.500 hoogopgeleide, toegewijde en gepassioneerde medewerkers die zich elke dag inzetten om miljoenen momenten van vreugde te creëren voor hun klanten en consumenten. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van de manier waarop het bedrijf zaken doet, gericht op de belangrijkste gebieden waarin ze een positief verschil kunnen maken. Ga voor meer informatie naar www.selecta.com.

Caitlin Muyllaert

Caitlin Muyllaert

PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be