RRX-vloot compleet: tijdige levering van de 84e en laatste trein door Siemens Mobility

  • Tijdige aflevering van 84e en laatste trein voor de Rhein-Ruhr Express (RRX)
  • De RRX-trein biedt een uiterst innovatieve, digitaal verbonden en hoogwaardige mobiliteitsaanbod voor mensen uit het Rhein-Ruhrgebied
  • Nagenoeg 100 % beschikbaarheid dankzij digitaal onderhoud

Berlijn, 21 januari 2021 - De 84e trein in het infrastructuur- en mobiliteitsproject Rhein-Ruhr Express (RRX) werd precies op tijd afgeleverd. De treinen werden in 2015 besteld bij Siemens Mobility. Siemens Mobility heeft de opdracht gekregen om de treinen te leveren en om in te staan voor het onderhoud ervan. De RRX-bestelling heeft een totale waarde van € 1,7 miljard en is daarmee de grootste bestelling die Siemens Mobility tot op de dag van vandaag heeft genoteerd voor het regionale personenvervoer per spoor in Duitsland.

De vooruitstrevende dubbeldekkers, die dit jaar de Duitse Mobiliteitsaward in de wacht sleepten, worden onderhouden in het Siemens Mobility Digital Service Center in Dortmund zodat ze nagenoeg 100 % beschikbaar zijn. Eens de uitbreiding van de infrastructuur klaar is, zullen de treinen elke 15 minuten tussen Dortmund en Keulen rijden. 

De trein wordt aangedreven door twee locomotieven en biedt plaats aan 800 passagiers, dat zijn 200 passagiers meer dan in de dubbeldekkers die tot nu toe werden gebruikt. De treinen bieden toegang op gelijke hoogte met het perron en zijn voorzien van airconditioning, zitplaatsen met stopcontacten en gratis WLAN. Bovendien beschikken ze over een intelligent en voorspellend treindiagnosesysteem en een geavanceerd passagiersinformatiesysteem. De grote ramen zorgen voor een uitgestrekt uitzicht en een aangename sfeer binnenin de trein. De speciale coating op de ramen zorgt voor een optimaal telefoonbereik.

Alles aan de RRX-treinen is digitaal verbonden: de trein, het onderhoudsdepot, het logistieke centrum en de medewerkers. De treinen zijn gebouwd in Krefeld, getest in Wegberg-Wildenrath en worden onderhouden en gerepareerd in het RRX-depot in Dortmund.

Het Ministerie van Verkeer van Noordrijn-Westfalen nam het initiatief voor het project en werkt nauw samen met het Federale Ministerie van Verkeer en Digitale Infrastructuur. Er zijn vijf instanties betrokken bij de tenuitvoerlegging van het RRX-project: het Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR), de Nahverkehr Rheinland (NVR) en het Zweckverband Nahverkehr Westfalen-Lippe (NWL) voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW); en het Zweckverband Schienenpersonennahverkehr Rheinland-Pfalz Nord (SPNV- Nord) en het Nordhessische VerkehrsVerbund (NVV). Deze instanties krijgen de steun van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en staan in voor de Europese aanbestedingen voor de inkoop en het onderhoud van de RRX-treinen en voor de exploitatie van de toekomstige RRX-lijnen. Ze spelen ook een centrale rol bij de operationele uitvoering van het project. De RRX wordt geëxploiteerd door National Express Rail GmbH en Abellio Rail NRW GmbH. DB Netz AG en DB Station&Service AG zijn samen verantwoordelijk voor de grote uitbreiding en modernisering van de RRX-infrastructuur.

Zodra de uitbreiding van de projectinfrastructuur is afgerond, zal het RRX-net uit zeven lijnen bestaan, waardoor het hoofdtraject tussen Dortmund en Keulen elke 15 minuten kan worden bediend. De Rhine-Ruhr Express zal de mobiliteit van reizigers en pendelaars uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen aanzienlijk verhogen en ook verbindingen met Noord-Hessen, Rijnland-Palts en Nedersaksen mogelijk maken. De nieuwe RRX-treinen worden nu al gebruikt op tal van regionale lijnen van het net.

De RRX zal acht miljoen inwoners uit de steden en regio’s met RRX-stations bedienen, goed voor zo’n 45 procent van de NRW-bevolking. Uitbreidingen van de lijnen, die zich uitstrekken over een groot deel van het NRW-routenet, zorgen ervoor dat mensen nog sneller en stipter hun bestemming bereiken. De modernisering van de treinstations in NRW zorgt er bovendien voor dat het comfort en gemak van reizigers wordt verbeterd. Reizigers uit de deelstaten Rijnland-Palts, Hessen en Nedersaksen kunnen alvast uitkijken naar de RRX-treinen, nu de lijnen op het net ook de steden Koblenz, Kassel en Osnabrück aandoen.

Citaten: Hendrik Wüst, Minister van Verkeer in Noordrijn-Westfalen:

“Duitsland moet zich opnieuw op de kaart zetten als spoorwegland. Daarvoor moeten we comfortabele en aantrekkelijke alternatieven aanreiken voor het privévervoer - zoals de RRX. Door onze spoorweginfrastructuur uit te breiden en te moderniseren en onze dienstregeling op te krikken, bieden we alle pendelaars uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen een aantrekkelijke kans om over te stappen op het spoorverkeer. Voor een schonere en betere mobiliteit in de deelstaat.”

Michael Peter, CEO van Siemens Mobility:

“We zijn trots dat we vandaag de 84e trein kunnen overhandigen en dus de volledige RRX-vloot tijdig hebben opgeleverd. De RRX is een voorbeeld voor digitale mobiliteit. De geavanceerde dubbeldekkers worden onderhouden in ons volautomatisch onderhoudsdepot en halen zo een beschikbaarheid van nagenoeg 100 procent. Ze rijden ook vaker, zijn stipter en bieden meer comfort en gemak voor passagiers.”

Ronald R.F. Lünser, CEO van Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR):

“De gezamenlijke beslissing om dergelijke grote en uniforme treinvloot voor de RRX aan te kopen en om afzonderlijke aanbestedingen uit te schrijven voor de inkoop en het onderhoud van de treinen en voor de exploitatie ervan is niet alleen rendabel gebleken, maar zorgde ook voor een hoge betrouwbaarheid en kwaliteit voor de passagiers. De stipte levering van de RRX-treinen en hun hoge prestaties zijn daar ook het perfecte bewijs van.”

Heiko Sedlaczek, Managing Director, Nahverkehr Rheinland (NVR):

“De stipte oplevering van de laatste bestelde RRX-trein stuurt een duidelijk signaal de wereld in dat blijk geeft van de efficiëntie en prestaties van de hele sector. Alle betrokken spelers hebben uitstekend werk geleverd. Met de overname van de RE 4 door National Express in december zullen de moderne treinen op vijf lijnen in Noordrijn-Westfalen meer kwaliteit, comfort en toegankelijkheid bieden. De immense positieve feedback van passagiers bewijzen dat de nieuwe RRX-treinen goed onthaald werden door het publiek.” 
“Ik ben bijzonder blij dat de 84e RRX-trein precies op schema is opgeleverd. Dit is een echte mijlpaal voor het blijvende succes van het volledige RRX-project. De aansluiting op het RRX-net via de RE 5-lijn is bijzonder belangrijk voor de deelstaat Rijnland-Palts. Vanaf februari volgend jaar zal de RRX ook halt houden in Oberwinter (Remagen)”, zegt Landrat Dr. Jürgen Pföhler, hoofd van SPNV-Nord.

Steffen Müller, Managing Director, Nordhessischer Verkehrsverbund:

“We waren de eerste in Noord-Hessen die redelijk snel gebruik konden maken van de nieuwe treinen met intervallen van twee uur. Ze vervoeren 35 procent meer passagiers. Die sterke groei toont hoe belangrijk de verbinding tussen de ICE-haltes in Kassel en Westfalen is. De uurdienst van de RRX tussen Kassel en Düsseldorf die in december 2022 van start gaat, is de volgende mijlpijl in dit succesvolle project.”

Joachim Künzel, Managing Director, Nahverkehr Westfalen-Lippe (NWL):

“De nieuwe treinen met hun moderne look halen vooral goede punten doordat ze snel op snelheid komen en betrouwbaar zijn - technische voordelen die elke dag duizenden passagiers op onze drukke spoorwegcorridors ten goede komen en die nu al het volledige openbare vervoer aantrekkelijker maken. Zodra de uitbreiding van de infrastructuur is afgerond, zullen de treinen zorgen voor aanzienlijk betere verbindingen tussen Westfalen, het Ruhrgebied en het Rijnland, op maat van de vraag.”

Rainer Blüm, CEO van Abellio Rail NRW:

“Sinds december 2018 kunnen we onze passagiers in heel NRW met de Desiro HC vervoeren. De ultramoderne RRX-treinen hebben in grote mate bijgedragen aan het geoptimaliseerde openbare vervoer in onze regio. Begin januari 2019 was de RRX-lijn RE 11 al gestegen van de 29e naar de 2e plaats in de ranking van onze bevoegde instantie VRR. Heel wat kleine vertragingen zijn nu weggewerkt dankzij de voortreffelijke technologie van de treinen. Dat is een pluspunt voor onze passagiers en komt ons, als spoorwegbeheerder, ook ten goede. We feliciteren Siemens Mobility met dit prestigieuze product voor de spoorwegsector!”

Marcel Winter, Managing Director, National Express:

 “Ik ben blij dat de vloot nu compleet is en dat we bovendien onze dienstverlening op onze derde lijn met de RRX-treinen stipt hebben kunnen aanvatten. We willen Siemens Mobility graag bedanken om met grote toewijding en veel engagement zijn schouders onder dit project te zetten.”

Meer informatie op de website van Siemens.


Katrien Valkiers

Katrien Valkiers

Head of Communications, Siemens Belgium

Volg Siemens op social media:

Twitter: ‎@Siemens_BeLux 

Blog: magazine.siemens.be

Meer info

www.siemens.be/pers

Over Siemens AG

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 170 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. De wereldwijd actieve onderneming focust op intelligente infrastructuren voor gebouwen en gedistribueerde energiesystemen, evenals op automatisering en digitalisering in de proces- en maakindustrieën. Siemens verbindt de digitale en de fysieke wereld met elkaar, ten voordele van klanten en de maatschappij in haar geheel. Met Siemens Mobility, een toonaangevende leverancier van intelligente mobiliteitsoplossingen voor spoor- en wegvervoer, geeft Siemens mee vorm aan de wereldmarkt voor passagiers- en vrachtdiensten. Dankzij de meerderheidsparticipatie in de beursgenoteerde onderneming Siemens Healthineers, is Siemens ook een wereldwijd toonaangevende leverancier van medische technologie en digitale gezondheidszorgdiensten. Hiernaast behoudt Siemens een minderheidsparticipatie in Siemens Energy, een wereldleider op het gebied van elektriciteitstransmissie en -productie; de onderneming is sinds 28 september 2020 tevens beursgenoteerd. In boekjaar 2020, afgesloten op 30 september 2020, genereerde de Siemens-groep een omzet van € 57,1 miljard en een nettowinst van € 4,2 miljard. Vanaf 30 september 2020 had de onderneming wereldwijd zo’n 293.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be