Robotarm van Siemens Healthineers tilt Hartcentrum OLV Aalst naar hoger niveau

OLV Aalst zet als eerste ziekenhuis in Benelux robotassistentie in voor plaatsing stents

Aalst, 23 april 2021 — Het Hartcentrum van het OLV Ziekenhuis van Aalst kan voortaan bij tal van ingrepen een beroep doen op een robotarm. De CorPath GRX, ontwikkeld door Siemens Healthineers, stelt specialisten in staat om ingrepen in de bloedvaten preciezer en veiliger uit te voeren. Zowel de patiënt als de behandelende arts profiteren van meer veiligheid, nauwkeurigheid en comfort. Het OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove is het eerste ziekenhuis in de Benelux dat met het toestel aan de slag gaat.

Het OLV Ziekenhuis heeft een lange geschiedenis op het vlak van innovatie. Sinds de eerste openhartoperatie in België in 1948 volgden de Belgische en Europese primeurs elkaar op, met onder andere de eerste plaatsing van een mechanisch hart in 1995 en de eerste percutane aortaklepvervanging in 2007. De ingebruikname van het CorPath GRX-Systeem van Siemens Healthineers is de volgende revolutionaire stap in de behandeling van vasculaire aandoeningen, waaronder het plaatsen van een stent om een bloedvat open te houden. “Intravasculaire ingrepen met een minimale invasieve interventie zijn al langer de norm, en dankzij deze methode met robotondersteuning kunnen patiënten voortaan nog beter geholpen worden”, vertelt Dokus Mertens, Head of Advanced Therapies BeLux bij Siemens Healthineers.

CorPath GRX van Siemens Healthineers
CorPath GRX van Siemens Healthineers

Nauwkeurigheid

De robotica van het CorPath GRX-systeem verbetert de nauwkeurigheid van de ingreep. De robotarm beschikt namelijk over ingebouwde meetapparatuur waarmee de lengte van de benodigde stent tot op submillimeterniveau bepaald kan worden. Dat leidt tot een daling van verkeerd afgemeten stents, goed voor 8% minder stentgebruik. “Door een preciezere plaatsing van de stent zien we ook het comfort van de patiënt toenemen, met minder kans op toekomstige adervernauwingen. Een betere patient outcome is een van onze prioriteiten. Hoe minder patiënten later opnieuw behandeld moeten worden voor dezelfde problematiek, hoe efficiënter het ziekenhuis kan werken”, geeft Dr. Eric Wyffels, diensthoofd Cardiologie van het OLV Ziekenhuis aan.

Veiligheid en comfort

Bij een minimaal invasieve intravasculaire ingreep brengt een arts een katheter in via de pols of lies om vervolgens bijvoorbeeld een stent te plaatsen. De arts kan zijn handelingen tot in detail volgen via beelden op basis van X-stralen, waarmee hij ook de afmeting van de te plaatsen stent kan bepalen. Vandaag gebruikt het Hartcentrum al bijkomende CT-beelden om de 2D-beelden te verrijken met patiëntspecifieke 3D-beelden, wat een unicum in Europa is. Zo weet de arts nog voor de patiënt op tafel komt wat de impact is van de vernauwing op de doorbloeding van het hart en welke ingreep dus de meest geschikte zal zijn. 

De robotarm die geïnstalleerd werd in het Hartcentrum draagt bij aan meer comfort en veiligheid voor de arts. Doordat de arts de arm vanop een veilige afstand kan besturen, komt deze niet meer in contact met de straling van de beeldapparatuur. Op die manier daalt de stralingsblootstelling tijdens de ingreep met maar liefst 95% en is het dragen van een oncomfortabele loden beschermingsschort niet langer nodig. Bij het programmeren van de robotica werd bovendien de expertise van ervaren cardiologen geïmplementeerd in het toestel, als een soort van ervaren automatische piloot. Zo kunnen zelfs beginnende artsen steunen op de kennis en ervaring van meer door de wol geverfde specialisten wanneer ze met het toestel werken.

“Door de nauwkeurige 3D-CT-informatie bij de planning van de ingreep nu te combineren met een ongeziene robotgestuurde uitvoering zetten we met ons Hartcentrum internationaal de toon. Dat komt uiteindelijk de patiënt ten goede. Doordat de procedure efficiënter verloopt, daalt de stralingsdosis waaraan de patiënt tijdens de ingreep wordt blootgesteld ook met gemiddeld 20%”, stelt diensthoofd Dr. Eric Wyffels.

Eerste patiënten reeds behandeld

Het CorPath GRX-systeem werd tijdens de paasvakantie geïnstalleerd in het Hartcentrum, waarna de eerste patiënten vanaf 20 april behandeld werden. Het ziekenhuis is daardoor het eerste ziekenhuis in de Benelux dat deze technologie kan aanbieden. De behandelende artsen kregen afgelopen zomer een opleiding in Toulouse en deze week rondden ze een bijkomende training af in de Orsi Academy in Melle, het grootste trainingscentrum van de wereld voor minimaal invasieve robot-geassisteerde ingrepen. 

Momenteel kan de robotarm niet enkel ingeschakeld worden voor hartinterventies, maar ook voor ingrepen in de bloedvaten van de benen en de hals. “Op termijn zal de technologie ook gebruikt kunnen worden voor obstructies in de hersenen. Daar is immers een hoge precisie en nauwkeurige beeldvorming voor nodig, twee zaken waarin het CorPath GRX-systeem excelleert”, besluit Dokus Mertens.

Over Siemens Healthineers

Siemens Healthineers AG (Beursgenoteerd in Frankfurt, Duitsland; DE:SHL) zet haar schouders onder de gezondheidszorg van de toekomst. Als toonaangevende speler in medische technologie gevestigd in Erlangen, Duitsland, ondersteunt Siemens Healthineers via haar lokale vestigingen zorgverleners wereldwijd in hun ambitie om de precisiegeneeskunde uit te breiden, de patiëntervaring te verbeteren en hun zorgverlening te transformeren en digitaliseren. 

Siemens Healthineers investeert daarom continu in de verdere ontwikkeling van haar diensten- en productportfolio. Haar AI ondersteunde toepassingen en digitaal aanbod zijn onmisbaar in de volgende generatie van medische technologie en zullen het bedrijf en haar positie in de in-vitrodiagnostiek, medische beeldvorming voor therapie en in-vivodiagnostiek verder verstevigen. Siemens Healthineers biedt daarnaast een scala aan diensten en oplossingen dat zorgverleners in staat stelt om patiënten een efficiënte zorg van de hoogste kwaliteit te bieden.

In het fiscale jaar 2020, dat eindigde op 30 september 2020, realiseerde Siemens Healthineers een omzet van € 14,5 miljard en een gecorrigeerde winst (EBIT) van € 2,2 miljard. Na de overname van Varian Medical Systems, Inc, heeft Siemens Healthineers wereldwijd ongeveer 65.000 werknemers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens-healthineers.com en www.siemens-healthineers.be.

Over het OLV Hartcentrum

Het Hartcentrum van het OLV Ziekenhuis behoort tot de grootste van het land: het bestaat uit een team van 23 cardiologen en 4 cardiochirurgen en meer dan 200 paramedici. Het aantal secundaire en tertiaire doorverwijzingen naar het centrum zijn vergelijkbaar met dat van universitaire centra. Het centrum bezit expertise op alle domeinen van de cardiologie en geniet ook van een stevige internationale reputatie op het vlak van medische opleiding en wetenschappelijk onderzoek. 

Over het OLV Ziekenhuis

Bij het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis kan iedereen terecht voor een brede waaier aan medische raadplegingen, onderzoeken, ingrepen, behandelingen en nazorg – zowel via de dagkliniek als via een opname, en dit zowel in de campus van Aalst, als in de vestiging in Asse en het medisch centrum in Ninove. Meer info: www.olvz.be. ​

Veerle Demeyer

Head of Communication, Siemens Healthineers

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be