RoboRana Group verbreedt aanbod met process mining dankzij oprichting Model8.ai

Nieuwe bedrijfsunit linkt business aan IT via artificiële intelligentie

Kontich, 6 oktober 2022 - Met de lancering van Model8.ai zet automatisatie- en optimalisatiespecialist RoboRana zich op de kaart als eerste servicespecialist met een toegewijde bedrijfsunit voor process insights, waarbij process mining technologie een belangrijke rol speelt. Met de toolset van Model8.ai en de kracht van artificiële intelligentie (AI) kunnen bedrijfsprocessen inzichtelijker gemaakt kunnen worden. Zo wordt een brug geslagen tussen het analytische karakter van data mining en het voorspellende karakter van business process management. Slimme algoritmes maken het mogelijk om een volledig overzicht van grootschalige bedrijfsprocessen op te stellen, op basis van data uit de event logs van IT-systemen.

RoboRana groeide de voorbije vijf jaar uit van een technologiebedrijf gespecialiseerd in automatisatie tot een allround partner die ook een adviserende rol kan bekleden. Met digitale coaching helpt RoboRana klanten om het verschil te maken met technologie. De process mining-capaciteiten van nieuwe bedrijfsunit Model8.ai illustreren dit andermaal. De lancering maakt van RoboRana een van de eerste servicespecialisten die zich voluit op de nieuwe technologie achter process mining stort.

Röntgenfoto

Bij process mining wordt een slim algoritme ingezet om event logs te verzamelen. Dat zijn digitale voetafdrukken van processen binnen een IT-systeem. Op die manier worden de stappen van een proces, de zogenaamde process logs, objectief in kaart gebracht, alsof er een röntgenfoto van het bedrijf genomen wordt. Niet alleen worden op die manier gekende problemen in kaart gebracht, er kunnen ook ongewisse problemen aan het licht komen.

“Met Model8.ai zorgen we met technologie voor inzichten in processen”, licht Mathias Fransen, managing partner bij RoboRana, toe. “Je zou denken dat bedrijven hun interne processen goed kennen, maar door de veelheid aan stappen en sub-stappen is er vaak nood aan een objectief overzicht. Het subjectieve karakter van traditionele procesanalyse speelt hen soms parten”, merkt hij. 

In het verleden werden er in overleg met bedrijven workshops georganiseerd om uit te zoeken welke bekende problemen er door middel van automatisatie konden worden verholpen.

“Met process mining kunnen we voortaan ook onderhuidse, onbekende problemen detecteren. Uiteindelijk gaat het bij automatiseren om het creëren van een goed proces, en daarvoor moet je wel eerst weten wat er misloopt”, vervolgt Fransen.

Bruggen bouwen

Wanneer er event logs beschikbaar zijn, kan process mining zeer breed binnen een bedrijf ingezet worden. Een voorbeeld daarvan zijn de systemen rond customer relationship management of enterprise resource planning.

“In die cruciale systemen schuilen vaak de masterdata van organisaties. Het zijn die kernsystemen waar belangrijke processen plaatsvinden, en het zijn die processen die voor bedrijven enorm waardevol zijn om in kaart te brengen”, stelt Jonas Maeyens, de oprichter en process insights lead van Model8.ai.

De twintiger is binnen Model8.ai verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de business unit. Hij kwam tijdens het schrijven aan zijn thesis voor het eerst in contact met process mining.

“Ik zag meteen het potentieel in van het bouwen van bruggen tussen IT en business. Bovendien is de markt momenteel volop in beweging en is er bijzonder veel interesse in de technologie. De input vanuit het bedrijf blijft altijd waardevol, maar door die inzichten te combineren met onze process mining skills kunnen we dieper gaan. Met onze inzichten en de informatie vanuit de tool kan het niet alleen sneller, maar ook nauwkeuriger en vooral objectiever. We maken het meetbaar en inzichtelijk. Ik denk dat veel bedrijven de stap daarom makkelijk kunnen maken”, zegt Maeyens.

Startpunt

Hoewel de term en de methodologie achter process mining al zo’n 20 jaar bestaan, is het volgens Mathias Fransen nu pas een toegankelijke en toepasbare werkwijze geworden omdat de technologie eindelijk op punt staat. Process mining is daardoor een uitermate interessante startpunt voor bedrijven die met hyperautomation aan de slag willen gaan.

“Het vormt een belangrijke aanvulling bij ons platform Humain, dat een adviserende rol speelt en gericht is op proces- en businessanalyse. Humain kan voortaan nog beter adviseren op basis van wat we meten met Model8.ai”, besluit Fransen.

Jonas Maeyens heeft grote ambities voor Model8:

"Het is onze ambitie dé referentie te worden op vlak van process insights. Het democratiseren van process mining is daarbij onze eerste missie. Met deze technologie wordt automatiseren toegankelijker voor ieder bedrijf. Door klein te starten en de low hanging fruits te plukken is het een laagdrempelige instap naar verdere digitale transformatie", stelt Maeyens.

(L) Jonas Maeyens, oprichter en process insights lead van Model8.ai &
(R) Mathias Fransen, managing partner bij RoboRana

 

Over RoboRana
RoboRana is een snelgroeiende en innovatieve onderneming en specialist op het gebied van procesoptimalisatie en automatisatie waarbij ook procesdata centraal staat. Het oorspronkelijk Belgische bedrijf vestigde zich in 2020 ook in Nederland. RoboRana helpt organisaties bij het transformeren van data-intensieve bedrijfsprocessen, het verminderen van handmatig werk en fouten, het minimaliseren van kosten en het verbeteren van de klantervaring. 

RoboRana werkt veelal met low code platformen en gaat steeds op zoek naar de beste future-proof oplossing. Net als procesdenken, spelen data-inzichten een belangrijke rol. Aan de hand van data kunnen de juiste objectieve inzichten verkregen worden uit de processen van klanten. Deze inzichten voeden de acties om de processen te verbeteren. Niet de technologie, maar de klant staat centraal. Meer op RoboRana.be.

Niels van Velde

Niels van Velde

Senior PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be