Rittal-kasten zijn ideale behuizing voor duurzaam energieopslagsysteem van Octave

Klimatisatie en slim design bevorderen levensduur van second-life EV-batterijen

Lokeren, 22 november 2023 - De Brusselse cleantechstart-up Octave, die batterijen van elektrische wagens (EV’s) een tweede leven geeft in stationaire energieopslagsystemen, kiest voor de kasten van Rittal, wereldspeler op het vlak van behuizingstechniek en IT-infrastructuur. De VX- en Toptec-kasten hebben een enorme draagkracht, kunnen respectievelijk binnen of buiten geplaatst worden en bevorderen de levensduur van de batterijen dankzij ingebouwde ventilatie- en HVAC-units. Daarnaast is Rittal een betrouwbare leverancier voor de scale-up die ambitieuze groeiplannen koestert. De assemblage van de units gebeurt door P&V Panels uit Heusden-Zolder.

Octave is gespecialiseerd in de ontwikkeling van batterij-opslagsystemen, voornamelijk voor kmo’s en industriële spelers. De Brusselse cleantechstart-up hergebruikt hiervoor lithium-ion batterijen uit de elektrische mobiliteit, die niet weerhouden zijn voor verder gebruik in een elektrische wagen, maar wel nog geschikt zijn voor stationaire energieopslag. Octave neemt zo een pioniersrol op in de markt. Met deze oplossing wil het een antwoord bieden op de groeiende vraag voor energieopslag en tegelijkertijd de afvalberg van batterijen uit elektrische voertuigen verkleinen.

“De vraag naar energieopslag neemt alleen maar toe”, merkt Jonas Engels, CTO en medeoprichter van Octave. “Tegelijk groeit het aandeel gebruikte autobatterijen exponentieel, aangezien deze batterijen snel niet meer gebruikt mogen worden wanneer hun laadcapaciteit te laag wordt. Onze oplossing geeft die batterijen alsnog een tweede leven. Bedrijven kunnen zo hun overtollige energie opgewekt met zonnepanelen of windmolens overdag of ‘s nachts benutten en hun piekverbruik afvlakken, wat de energiefactuur aanzienlijk verlaagt. Daarnaast kunnen Octave-batterijen ook deels ingezet worden om het Belgische elektriciteitsnet te helpen balanceren, waar interessante vergoedingen tegenover staan.”

Indoor én outdoor

Als behuizing voor de batterij-units koos Octave voor de VX- en Toptec-kasten van Rittal. Met beide uitvoeringen biedt Rittal een duurzame en robuuste oplossing die respectievelijk binnen en buiten geplaatst kan worden. “De IP 55-poedercoating van de kasten is UV-bestendig, terwijl het intelligente dubbelwandige design een schoorsteeneffect creëert dat de impact van zonnestralen beperkt en de warmte van de batterijen afvoert”, getuigt Matthieu Lauwers, business unit manager Energy & Power bij Rittal. “De Toptec-kast heeft een overhellende dakplaat die ook bescherming biedt tegen de zon en daarnaast vocht en neerslag weert. De kast is uitgerust met onze Blue e+-koelingsmodule. Dit accessoire is vanop afstand bedienbaar en houdt de temperatuur binnenin continu onder controle, ongeacht de weersomstandigheden. In de VX-kast koelt een ventilatiemodule de batterijen, wat bijvoorbeeld nodig is in een warme productiehal of technisch lokaal. Al deze functionaliteiten spelen in op de duurzaamheidsvisie van Octave, want ze zorgen ervoor dat de batterijen minstens tien jaar langer energie kunnen leveren, waar de kasten ook staan.”

Draagkracht

Naast klimatisatie zijn ook de stabiliteit en draagkracht van de Toptec-kast bepalend voor de lange levensduur van de batterij-units.

“De mechanische sterkte van de kast en de interne structuur is van groot belang”, vertelt Louise Van Isterdael, Business Development Manager bij Octave. “Een batterijstring van 13 modules weegt meer dan 500kg. De kast van Rittal is hierop voorzien met een maximale draagkracht tot 1,8 ton. De batterijen worden verticaal in modulaire slots geplaatst, wat het onderhoud sterk vergemakkelijkt. Onze units komen standaard met een capaciteitsgarantie van tien jaar, maar dankzij ons onderhoudsmodel en operationele service kan het systeem zelfs na deze periode nog verder gebruikt worden.”
Matthieu Lauwers, business unit manager Energy & Power bij Rittal en Louise Van Isterdael, Business Development Manager bij Octave
Matthieu Lauwers, business unit manager Energy & Power bij Rittal en Louise Van Isterdael, Business Development Manager bij Octave

Lokale verankering

Een batterij-unit werd geplaatst in het depot van Futech uit Tessenderlo, dat de oplossing van Octave ook zelf vermarkt. Futech is specialist in zonnepanelen, laadinfrastructuur en batterijsystemen en trekt sinds zijn oprichting resoluut de innovatiekar in de markt van hernieuwbare energie.

“Voor batterij-opslagsystemen waren we op zoek naar een geschikte partner”, getuigt Niels Fabry, B2B Business Developer bij Futech. “De filosofie van Octave rond het hergebruik van batterijen past perfect in de duurzaamheidsvisie en het ecosysteem van Futech. Octave is zeer flexibel en denkt, in tegenstelling tot grotere leveranciers, steeds met ons en onze klanten mee over een oplossing op maat. Ten slotte is Octave ook een Belgische speler, we spreken dezelfde taal. Die lokale verankering is voor Futech ook zeer belangrijk.”
“Bedrijven stappen af van 'long distance'-toeleveringsbedrijven. Lokale productie en aansturing, zoals aangeboden door Octave, zijn de betrouwbare norm geworden. De nichespecifieke oplossingen van Rittal voldoen aan alle hedendaagse eisen voor toepassingen binnen energieopslag, telecom en telematica. We zijn dan ook blij dat we kunnen bijdragen aan de innovatieve oplossing van Octave en hen als leverancier kunnen ondersteunen in hun ambitieuze groeiplannen”, stelt Matthieu Lauwers.
“Het is onze ambitie om een kwalitatief sterk en veilig systeem aan te bieden. Rittal is een gerenommeerde wereldspeler, bekend om zijn kwaliteit. Bovendien maken we bij Octave een prioriteit van een lokale en duurzame waardeketen, waarbij onze kritische componenten zoals batterijmodules en omvormers steevast uit Europa komen. Bij Rittal in Lokeren krijgen we alle nodige ondersteuning en vinden we veel in-house expertise, terwijl P&V Panels als Belgische speler instaat voor de perfecte assemblage van onze batterij-units”, besluit Louise Van Isterdael.

Op dinsdag 5 december organiseert Rittal te Lokeren een nieuw energieopslagevent. Verschillende sprekers, onder wie Louise Van Isterdael van Octave, zullen die dag de nieuwste trends en ontwikkelingen op het vlak van energieopslag toelichten. Inschrijven kan nog hier.

Over Rittal

Rittal is een toonaangevende wereldwijde leverancier van behuizingssystemen, automatisering en infrastructuur voor de industrie, IT, energie en vermogen, koeling en service. Rittal producten en oplossingen worden gebruikt in meer dan 90% van de wereldwijde industrieën - gestandaardiseerd, op maat gemaakt en altijd van de allerbeste kwaliteit.

Onze aanpak en methodologie: Rittal, Rittal Software Systems (Eplan, Cideon en German Edge Cloud) en Rittal Automation Systems (RAS, Ehrt, Alfra) combineren hun hardware- en software-expertise om processen in de hele waardeketen voor onze klanten te stroomlijnen, te optimaliseren en te digitaliseren, inclusief hun IT-infrastructuur - van besturings- en schakelapparatuurbouw, machinebouw tot fabrieksexploitanten of de energiesector.

Onze belofte: Rittal standaardproducten worden in Duitsland binnen 24 uur en wereldwijd binnen 48 uur geleverd.

Volledig gericht op onze klanten

Het verbeteren van de efficiëntie en het verhogen van de productiviteit door middel van automatisering en digitalisering is een van de grootste uitdagingen voor onze klanten. Dit vereist diepgaande kennis en expertise, de combinatie van hardware en software en sectoroverschrijdende netwerken. Wij zijn ervan overtuigd dat het creëren en verbinden van dataknooppunten cruciaal is voor het succes van industriële transformatie. En dat is precies onze specialiteit en ons competentiegebied.

Eplan en Rittal stimuleren de ontwikkeling van de digital twins van apparatuur en systemen en maken de gegevens toegankelijker en operationeel bruikbaar. Cideon verbetert de digitale continuïteit en gegevensconsistentie met betrekking tot de digital product twin-context met haar expertise op het gebied van CAD/CAM, PDM/PLM en productconfiguratie. Het ONCITE Digital Production System (DPS) van German Edge Cloud maakt de gegevens van de productieprocessen transparant en dus optimaliseerbaar - tot en met energiebeheer via de digital production twin.

Duurzaamheid

Milieu- en klimaatbescherming, sociale betrokkenheid en ethisch bedrijfsmanagement zijn vanzelfsprekend voor Rittal. Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst serieus. Onze benadering van hulpbronnenbeheer en -behoud houdt in dat we onze productieprocessen voortdurend verbeteren en ervoor zorgen dat onze producten en oplossingen de laagst mogelijke Product Carbon Footprint hebben. Dit ondersteunt onze klanten bij het behalen van hun klimaatdoelstellingen.

Familiebedrijf en wereldspeler

Rittal werd opgericht in 1961 en is het grootste bedrijf van de Friedhelm Loh Group, die in handen is van de eigenaar. De groep is wereldwijd actief, met 12 productielocaties en 95 internationale dochterondernemingen. Het had meer dan 12.000 werknemers en boekte een omzet van 3 miljard euro in het fiscale jaar 2022. In 2023 werd de Friedhelm Loh Group uitgeroepen tot “Best Place to Learn” en “Werkgever van de toekomst”. Rittal werd bekroond met het Top 100-zegel als een van de meest innovatieve middelgrote bedrijven van Duitsland.

Kijk voor meer informatie op onze website: https://www.rittal.com/be-nl/Unternehmen/Portraet

Jesse Huybrechts

Jesse Huybrechts

Copywriter, Evoke

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be