Rittal introduceert nieuwe vouwfilters voor TopTherm-reeks van ventilatoren en ventilatieroosters

Filters garanderen IP54 beschermingsklasse en verlagen energieverbruik en bedrijfskosten

Lokeren, 10 oktober 2022 - Rittal, wereldspeler op het vlak van behuizingstechniek en IT-infrastructuur, introduceert een nieuwe reeks vouwfilters voor zijn TopTherm ventilatoren en ventilatieroosters. De nieuwe vouwfilters garanderen de IP54 beschermingsklasse van de installatie en beschermen de behuizing tegen de ophoping van schadelijke stof- en vuildeeltjes. Het grotere vouwoppervlak kan tot 40 % meer lucht doorlaten waardoor de energiekost en het aantal bedrijfsuren aanzienlijk daalt.

Ventilatoren en ventilatieroosters filteren de koelere omgevingslucht voordat deze de kast binnenkomt en laten tegelijkertijd de verwarmde binnenlucht ontsnappen via een ventilatierooster. Deze units zijn een klein, vaak onopgemerkt detail in behuizingen. Als de aanwezige filtermedia wegens vervuiling vervangen moeten worden, grijpen fabrieksoperatoren vaak naar zo goedkoop mogelijke filters. De laagste aanschafkosten betekenen echter niet altijd de laagste totale kosten. Bovendien kan de keuze voor de verkeerde filter zelfs de hele werking van de installatie in gevaar brengen. Het is daarom belangrijk dat de ventilator en het ventilatierooster de beschermingsklasse van de kast niet vermindert, en dat er tegelijkertijd een zo hoog mogelijk luchtvolume wordt bereikt. Zo wordt de warmte-ontwikkelingbelasting van de ingebouwde elektronische componenten in de behuizing afgevoerd en de vorming van hotspots voorkomen.

Belangrijke materiaalkeuze

Bovendien moeten de ventilatoren en ventilatieroosters zodanig zijn ontworpen dat stof en spatwater niet kunnen binnendringen. De betrouwbaarheid van de afdichting, de vorm van de lamellen en de keuze van het filtermateriaal spelen daarbij allemaal een essentiële rol. Risico’s schuilen in de details, vooral wat de materiaalkeuze betreft. Als de filter bijvoorbeeld te dicht is, kan er te weinig lucht door. Is de filter te poreus dan kan er te veel stof of zelfs water in de behuizing komen en kunnen de componenten beschadigd raken. Als er voor het filtermedium bovendien vreemd materiaal wordt gebruikt, bijvoorbeeld nadat het afzonderlijk van een rol is gesneden, is de beschermingscategorie niet langer gegarandeerd. 

Rittal is er met zijn nieuwe vouwfilters in geslaagd deze eisen in evenwicht te brengen. Niet alleen is de gewenste beschermingsklasse IP54 gegarandeerd, de behuizingen zijn ook betrouwbaar en beschermen tegen schadelijke stof- en vuildeeltjes. Door de hogere afscheidingsgraad van de vouwfilters, namelijk meer dan de helft minder dan conventionele filtermedia, vertonen de componenten in de behuizing een lager uitvalpercentage. Bovendien worden kleine stofdeeltjes (0,3-1 µm) veel efficiënter afgescheiden, terwijl tegelijkertijd de luchtdoorvoer wordt verhoogd.

Meer efficiënte luchtdoorvoer

Dankzij de plooien hebben de filters een zes keer groter oppervlak dat beter luchtdoorlatend is dan een conventionele standaard filtermat. Hierdoor kan tot 40 % meer lucht worden doorgelaten. Ook de energiekosten kunnen dankzij deze hogere luchtdoorlaat aanzienlijk worden verlaagd. In cijfers betekent dit maar liefst 22 % minder bedrijfsuren. Dit bespaart niet alleen energie, maar verlaagt ook de service- en bedrijfskosten. Deze besparingen komen ook voort uit de langere levensduur van de ventilator, die op zijn beurt wordt bereikt door de kortere looptijden, waardoor de onderhoudsintervallen met een factor twee tot drie kunnen worden verlengd. Dankzij deze verbeterde functie kan zelfs een kleinere ventilator worden gebruikt, terwijl hij toch volledige prestaties levert. Mits het toepassen van een extra absorptiefilter kan met deze vouwfilters een beschermingsgraad van IP55 bereikt worden.

 

Over Rittal
Rittal, met hoofdkantoor in Herborn, Duitsland, is een toonaangevende wereldwijde leverancier van oplossingen voor industriële behuizingen, energiedistributie, klimaatbeheersing en IT-infrastructuur, evenals software en diensten. Systemen van Rittal worden ingezet in meer dan 90 procent van alle industrieën over de hele wereld, waaronder machinebouw en installatietechniek, voedsel en dranken en IT en telecommunicatie. 

Het productportfolio van de internationale marktleider omvat configureerbare behuizingen, met gegevens die beschikbaar zijn voor het gehele productieproces. Slimme Rittal koelsystemen, met tot 75 procent lager stroomverbruik en een groot koolstofdioxidevoordeel maken voorspellend onderhoud en onderhoud mogelijk. Het aanbod omvat ook innovatieve IT-producten, van IT-racks en modulaire datacenters, tot edge- en hyperscale computing-oplossingen.

Toonaangevende softwareleveranciers Eplan en Cideon ondersteunen de waardeketen en bieden interdisciplinaire engineeringoplossingen, terwijl Rittal Automation Systems oplossingen biedt voor schakelapparatuur. Binnen Duitsland kan Rittal producten op aanvraag binnen 24 uur leveren – met precisie, flexibiliteit en efficiëntie. 

Rittal, opgericht in 1961, is het grootste bedrijf in de door de eigenaar geëxploiteerde Friedhelm Loh Group. De Friedhelm Loh Group is wereldwijd actief, met 12 productielocaties en 96 internationale dochterondernemingen. Het heeft ongeveer 12.100 werknemers en boekte een omzet van € 2,6 miljard in het fiscale jaar 2019. In 2020 wordt het familiebedrijf door het Top Employers Institute voor het twaalfde jaar op rij uitgeroepen tot een van de grootste werkgevers van Duitsland. In datzelfde jaar werd de Friedhelm Loh Group voor het vijfde jaar op rij verkozen tot een van de beste aanbieders van beroepsopleiding. 

Voor meer informatie, bezoek www.rittal.com en www.friedhelm-loh-group.com.

Jesse Huybrechts

Jesse Huybrechts

Copywriter, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be